Popular Posts!

Tuesday, December 10, 2013

ပဲျပဳတ္ႏွင့္က်န္းမာေရး!

အိမ္လုပ္ ပဲျပဳတ္

စကာၤကူမွာ အေနၾကာလာေတာ့ အမိျမန္မာျပည္က ပဲျပဳတ္ေလးကိုုစားခ်င္ေတာ့ အိမ္လုုပ္ ပဲျပဳတ္လုပ္ပံု အဆင္႔ဆင္႔ကို http://www.wutyeefoodhouse.com/?p=2269%2F မွာၾကည္႔ၿပီး တင္ေပးလိုုက္တာပါ....

ပဲျပဳတ္ကို ျမန္မာလူမ်ဳိးတုိင္း မနက္စာအျဖစ္ အျမဲစားေလ႔ရွိပါတယ္။



ပဲျပဳတ္ကို လြမ္းတဲ႔နုိင္ငံျခား ေရာက္ ျမန္မာေတြအလြယ္ တကူ လုပ္စား နုိင္ေအာင္ ခ်က္နည္းေလးကို ေ၀မွ် ေပးလိုက္ပါတယ္။ ဒီခ်က္နည္းကို၀တ္ရည္ ဟင္းခ်က္ မိတ္ေဆြ မအိသက္ဆီကရရွိတာပါ ခ်က္နည္းေလးကို ၾကည္႔ၾကည္႔ရေအာင္….......

တျခားပဲျပဳတ္ေတြက ညစ္ပုပ္ပုပ္နဲ႔.....မႏၱေလးပဲျပဳတ္ကေလးကေတာ့ ၀ါလို႔ ၀င္းလို႔.....

မႏၱေလးမွာ အရင္ကေတာ့ စားေတာ္ပဲထဲမွာ အခ်ိဳဆံုး အမ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ေ႐ႊဘိုစားေတာ္ပဲကိုပဲျပဳတ္သည္ေတြ က ေ႐ြး၀ယ္ၿပီး ျပဳတ္ၾကတယ္။ တျခား အရပ္က ပဲကို မႏၱေလးပဲျပဳတ္သည္က မႀကိဳက္ဘူး။ 
စားေတာ္ပဲ Yellow/Green Pea က ေ႐ႊဘိုနယ္က ထြက္တာကို ေ႐ႊဘိုစားေတာ္ ေခၚတယ္။ အနက္ေျပာက္ကေလး ေသးေသးကေလးတေျပာက္ အေညႇာင့္ေပါက္မယ့္ အနားမွာ ပါတယ္။ အလံုးေသးတယ္။ ကၽြန္းစားေတာ္လို႔ေခၚတဲ့ စားေတာ္ပဲက အလံုးမွာ ေ႐ႊဘိုပဲထက္ ႀကီးတယ္။ ထီးခ်ိဳင့္တို႔၊ ေကာလင္းတို႔ ဘက္က ထြက္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ 
စားေတာ္ပဲမွာ အလံုးအႀကီးဆံုးကေတာ့ မထုစားေတာ္လို႔ ေခၚတဲ့ ခ်င္းတြင္း အလယ္ပိုင္းက ထြက္တဲ့ စားေတာ္ပဲပါဘဲ။ ကေလး၀၊ ကေလးၿမိဳ႔၊ မစိန္မထု အဲဒီဘက္က ထြက္တာပါ။ သူက အလံုးႀကီးၿပီး ခ်ိဳရာမွာ ေ႐ႊဘိုပဲကို မမီပါဘူး။ 



ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

-စားေတာ္ပဲ  500 g ( green pea, yellow pea, marrow pea)





၁။ စားေတာ္ပဲ(Garden Peagreen pea, yellow pea, marrow  pea)– ၅၀၀ ဂရမ္ 
(Martket၊ အိႏၵိယ ကုန္စံုဆုိင္မ်ားမွာ ၀ယ္ယူနုိင္ပါသည္။) မွတ္ခ်က္။ ။ စားေတာ္ပဲ ရွာမေတြ႔ပါက  Yellow Pea ကို အစားထုိး၀ယ္ယူနုိင္ပါသည္။ တခ်ိုဳ႕က ပဲပုုတ္ပဲ White Bean သံုုးတယ္လိုု႔သိရတယ္...

၂။ ဆိုဒါ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

၃။ ထန္းညက္ – ၾကီးလွ်င္ ၂ခဲ၊ ေသးလွ်င္ ၄ခဲ

ခ်က္ျပဳတ္နည္း



၁။ အရင္ဆံုး စားေတာ္ပဲကုိ ဇလံုတစ္ခုထည္႔ျပီ ေရမ်ားမ်ားထည္႔၍ ေရ၀ေအာင္၂၄နာရီ ေရစိမ္ထားေပးပါ။
၂။ ျပီးလွ်င္ ပံုတြင္ ပါသည္႔အတုိင္း ေရစိမ္ထားေသာ စားေတာ္ပဲမ်ားကိုအေပါက္ပါေသာ ဇကာဗန္းထဲ ထည္႔ျပီ ေရစစ္လိုက္ပါ။






၃။ ျပီေနာက္ အေညာင္႔ထြက္ေအာင္ ေနာက္ ၂၄နာရီခန္႔ထပ္ထားေပးပါ။ ၄နာရီျခားတခါေရအနည္းငယ္ ေတာက္ေပးပါ။ အေပၚမွ အ၀တ္သန္႔ေလးျဖင္႔ အုပ္ထားလိုက္ပါ။
၄။ အေညာင္႔ထြက္လာျပီဆုိလွ်င္ ဇလံုတစ္ခုထဲ ပဲမ်ားကို ထည္႔လိုက္ပါ။
(ေနာက္ၿပီး ပဲရဲ႔သေဘာက ေရစိမ္တဲ့အခါ ပြ႐ံုမစိမ္ဘဲ အေညႇာင့္ေပါက္ေအာင္ ေပါက္တဲ့အေညႇာင့္ေလး ႐ွည္လာတဲ့အထိ ထားၿပီးမွ ျပဳတ္ရင္ ပိုခ်ိဳပါတယ္။ ပဲအေညႇာက္ မေပါက္ခင္ ျပဳတ္ရင္ အခ်ိဳနည္းပါတယ္။


၅။ ျပီမွ ပဲထဲသုိ႔ ဆားဆိုဒါ(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္) ထည္႔ေမႊျပီ မျပဳတ္ခင္နာရီ၀က္ခန္႔ နုပ္ထားေပးပါ။

၆။ ပဲကို စျပဳတ္လို႔ရပါျပီ။ ပဲျမဳပ္ရုံ ေရကို ထည္႔ျပီ မီးအနည္းငယ္ျဖင္႔ေရခမ္း ေအာင္ အထိ (၁နာရီ ၄၅မိနစ္ မွ ၂နာရီခန္႔) တည္ထားေပးပါ။ တည္ထားစဥ္ အဖံုးအုပ္ထားေပးပါ။
(ပဲျပဳတ္တဲ့ ေနရာမွာလည္း အိုးနဲ႔ ပဲနဲ႔ အေလာေတာ္ ထည့္ျပဳတ္မွ။ အိုးေခ်ာင္ေနရင္ အခြံ ကၽြတ္တယ္။ ေရကို လိုသလို လိုက္ေပးရတယ္)



ရ။ စတည္သည္နွင္႔ ထန္းညက္ခဲေလးမ်ားပါ တခါထဲ ထည္႔ေပးပါ။ ထန္းညက္ရည္ ေၾကာင္႔ ပဲမ်ား ၀ါရာက ညိွျပီ ခ်ဳိစိမ္႔ျပီ စားလို႔ ပိုေကာင္းပါသည္။ (ဆားလံုး၀မထည္႔ပါနွင္႔၊ ျပဳတ္ျပီမွ ထည္႔ခ်င္ထည္႔ပါ)
၈။ ျပဳတ္ျပီ ၄၅မိနစ္ခန္႔ ၾကာလွ်င္ ပဲျပဳတ္အခြံေလးမ်ား ကြ်တ္ျပီ အေပၚသို႔ တက္လာပါ လိမ္႔မည္။ ထုိအခြံေလးမ်ား ဇြန္းျဖင္႔ အသာေလး ဖယ္ေပးလိုက္ပါ။
၉။ ေရခမ္းသြားလွ်င္ပဲျပဳတ္အိအိေလး ရရွိပါျပီ။ ထမင္းပူပူေလးနွင့္ ၾကိဳက္နွစ္သက္သလိုသံုးေဆာင္ နုိင္ပါျပီ….










ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၁။ စားေတာ္ပဲ green pea, yellow pea, marrow pea) – ၅၀၀ ဂရမ္ (Martket၊ အိႏၵိယ ကုန္စံုဆုိင္မ်ားမွာ ၀ယ္ယူနုိင္ပါသည္။) မွတ္ခ်က္။ ။ စားေတာ္ပဲ ရွာမေတြ႔ပါက Yellow pea ကို အစားထုိး ၀ယ္ယူ နုိင္ပါသည္။

၂။ ဆိုဒါ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

၃။ ထန္းညက္ – ၾကီးလွ်င္ ၂ခဲ၊ ေသးလွ်င္ ၄ခဲ

ခ်က္ျပဳတ္နည္း


၁။ အရင္ဆံုး စားေတာ္ပဲကုိ ဇလံုတစ္ခုထည္႔ျပီ ေရမ်ားမ်ားထည္႔၍ ေရ၀ေအာင္၂၄နာရီ ေရစိမ္ထားေပးပါ။

၂။ ျပီးလွ်င္ ပံုတြင္ ပါသည္႔အတုိင္း ေရစိမ္ထားေသာ စားေတာ္ပဲမ်ားကို
အေပါက္ပါေသာ ဇကာဗန္းထဲ ထည္႔ျပီ ေရစစ္လိုက္ပါ။

၃။ ျပီေနာက္ အေညာင္႔ထြက္ေအာင္ ေနာက္ ၂၄နာရီခန္႔ထပ္ထားေပးပါ။ ၄နာရီျခားတခါေရအနည္းငယ္  ေတာက္ေပးပါ။ အေပၚမွ အ၀တ္သန္႔ေလးျဖင္႔ အုပ္ထားလိုက္ပါ။

၄။ အေညာင္႔ထြက္လာျပီဆုိလွ်င္ ဇလံုတစ္ခုထဲ ပဲမ်ားကို ထည္႔လိုက္ပါ။

၅။ ျပီမွ ပဲထဲသုိ႔ ဆားဆိုဒါ(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္) ထည္႔ေမႊျပီ မျပဳတ္ခင္
နာရီ၀က္ခန္႔ နုပ္ထားေပးပါ။

၆။ ပဲကို စျပဳတ္လို႔ရပါျပီ။ ပဲျမဳပ္ရုံ ေရကို ထည္႔ျပီ မီးအနည္းငယ္ျဖင္႔
ေရခမ္းေအာင္ အထိ (၁နာရီ ၄၅မိနစ္ မွ ၂နာရီခန္႔) တည္ထားေပးပါ။ တည္ထားစဥ္ အဖံုးအုပ္ထားေပးပါ။

ပဲဆီ၊သံလြင္ဆီ (Olive Oil)၊ အျခားစားသံုးဆီ တမ်ဳိးမ်ဳိး ဟင္းခ်ဳိေသာက္ဇြန္း ၂ ဇြန္း ၃ဇြန္းေလာက္ အေပၚကဆမ္းၿပီး ခလုတ္ႏွိပ္ ခ်က္လိုက္ေပေတာ့..။ မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဆီထည့္ရင္ ေရဆူတဲ့အခါ မေဝက်ေစဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ဆီထည့္ဖို႔ လံုးဝမေမ့ပါနဲ႔။)

ရ။ စတည္သည္နွင္႔ ထန္းညက္ခဲေလးမ်ားပါ တခါထဲ ထည္႔ေပးပါ။ ထန္းညက္ရည္ ေၾကာင္႔ ပဲမ်ား
၀ါရာက ညိွျပီ ခ်ဳိစိမ္႔ျပီ စားလို႔ ပိုေကာင္းပါသည္။ (ဆားလံုး၀မထည္႔ပါနွင္႔၊ ျပဳတ္ျပီမွ ထည္႔ခ်င္ထည္႔ပါ)

၈။ ျပဳတ္ျပီ ၄၅မိနစ္ခန္႔ ၾကာလွ်င္ ပဲျပဳတ္အခြံေလးမ်ား ကြ်တ္ျပီ အေပၚသို႔ တက္လာပါ လိမ္႔မည္။ ထုိအခြံေလးမ်ား ဇြန္းျဖင္႔ အသာေလး ဖယ္ေပးလိုက္ပါ။

၉။ ေရခမ္းသြားလွ်င္ ပဲျပဳတ္အိအိေလး ရရွိပါျပီ။ ထမင္းပူပူေလးနွင္႔ ၾကိဳက္နွစ္သက္သလိုသံုးေဆာင္ နုိင္ပါျပီ….
---------------------------------------------
Wutyee Food House
— with Min Min A



ဗဟုုသုုတအျဖစ္  ပဲျပဳတ္လုုပ္နည္းေတြကိုု ပဲ အမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ ျပဳတ္ေနကေတာ့ ပဲျပဳတ္လုုပ္တဲ့ ပဲအမည္ေလးေတြကိုု ထည့္ေပးလိုုက္ပါတယ္...မသိေသးတဲ့သူမ်ားအတြက္ပါ....




ပဲအမည္မ်ား (Peas,Beans,lentils)


-ကုလားပဲ = Chick pea , Gram pea
-စားေတာ္ပဲ = Green pea, Marrow pea,Yellow pea
-ပဲစင္းငုံ = Pigeon pea
-ပဲလြမ္း = Cow pea
-ေရႊပဲသီး = Snow pea
-ပဲၾကီး = lablab pea
-ပဲက်ား = Lima bean
-ပဲေတာင္႔ရွည္ = long bean, String bean
-ပဲေထာပတ္ = Butter Bean
-ပဲပုဇြန္ =Cluster bean
-ဘိုစားပဲ = Kidney bean
-မတ္ပဲ = Mung bean
-ပဲနီေလး = Red lentil
-ပဲကတီၱပါ = Dolichos lablab
-ပဲတီစိမ္း = Green gram
-ပဲပိစပ္ = Horse gram
-ေျမပဲ = Ground nut, Monkey nut

PEAS

Diefenbaker Seed Processors Ltd. processes and exports high quality peas including Whole Green Peas, Whole Yellow Peas, Split Green Peas, and Split Yellow Peas. 

Whole Green Peas

Whole Green Peas   (Pisum sativum)

Also know as: Matar, or Green Vatana.
Whole Green Peas are part of the legume family. Whole Peas are about 1/4 of an inch around and pale green in color. Whole Dried Peas have a history going back some 10,000 years. Originally from the Middle East, Peas soon spread throughout the Mediterranean region and on to India and China. The cultivation of Peas in Europe helped to stave off a famine in England in 1555. Peas are most commonly used in their split form. Whole Green Peas are an acceptable substitute for fresh peas. Today, Canada is the world's largest exporter.


Whole Yellow Peas

Whole Yellow Peas   (Pisum sativum)

Also know as: Matar, or White Vatana.
Whole Yellow Peas are part of the legume family. Whole Peas are about 1/4 of an inch wide and pale yellow in color. Whole Dried Peas have a history going back some 10,000 years. Originally from the Middle East, Peas soon spread throughout the Mediterranean region and on to India and China. The cultivation of Peas in Europe helped to stave off a famine in England in 1555. Peas are most commonly used in their split form. Today, Canada is the world's largest exporter.


Split Yellow Peas

Split Yellow Peas   (Pisum sativum)

Also know as: Arveja, Matar Dahl, or Gram Dahl.
Yellow Split Peas are part of the legume family. Split Peas are husked (or dehulled) and split in half. The Yellow Split Pea is about 1/4 of an inch wide and pale yellow in color. Split Peas have a mild flavor and soft texture. The Split Pea has more of an earthy flavor than the whole dried pea. Split Peas have a very ancient history and were domesticated before 6000 B.C. in the ancient near east. From here they spread across Asia, through China and also through the Mediterranean region. Both Greek and Roman civilizations relied on dried peas as an important ingredient in their diets. Peas began to be split during the time of ancient Egypt.


Split Green Peas

Split Green Peas   (Pisum sativum)

Green Split Peas are part of the legume family. Split Peas are husked (or dehulled) and split in half. The Green Split Pea is about 1/4 of an inch wide and pale green in color. Split Peas have a mild flavor and soft texture. The Split Pea has more of an earthy flavor than the whole dried pea, similar to the lentil in versatility and nourishment.

See also


*** ပဲျပဳတ္ႏွင့္က်န္းမာေရး ***

*******************
ကြ်န္မတို ့ျမန္မာျပည္တြင္ ေခတ္ေရစီးေၾကာင္းအလိုက္၊ ေနထိုင္မႈစံနစ္ေျပာင္းလဲလာသည္ႏွင့္အမွ်၊ အစားအေသာက္ပံုစံလည္း ေျပာင္းလဲ လို ့လာေနပါျပီ။ မည္သို ့ပင္ ေျပာင္းလဲေစကာမူ၊ မေျပာင္းလဲတာ တစ္ခုကေတာ့ ပဲျပဳတ္စားသံုးေသာယဥ္ေက်းမႈေလးပါ။ ဘိုးဘြားဘီဘင္ လက္ထက္မွစ၍ ယေန ့ထက္တိုင္ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ျမိဳ ့ရြာတိုင္းေဒသအသီးသီးမွာ “ေဟာဒီက ပဲျပဳတ္” ဆိုေသာ နံက္ခ်ိန္ခါ ေတးသံသာကို ၾကားရစျမဲပါ။ ပဲျပဳတ္ကို လြယ္လြယ္ကူကူ ထမင္းပူပူမွာဆီဆမ္းဆားျဖဴး၍လည္းေကာင္း၊ ထမင္းေၾကာ္အျဖစ္တစ္ဖံု၊ နံျပား/အီၾကာေကြး ျဖင့္တြဲဖက္ကာ နံက္စာအဆာေျပအျဖစ္ လူၾကီး/လူငယ္မေရြး၊ လူမ်ိဳးဘာသာမေရြး၊ ဆင္းရဲခ်မ္းသာမေရြး ခံုခံုမင္မင္စားသံုးေနၾကတာပါ။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ ပဲျပဳတ္သုပ္၊ ပဲျပဳတ္ေၾကာ္ဟင္းလ်ာမ်ားအျဖစ္စားသံုးႏိုင္သလို၊ ပဲျပဳတ္ကိုမွ်စ္ျဖင့္ေရာေၾကာ္ကာ၊ အရသာရွိရွိ စားသံုးေလ့ရွိၾက၏။ ထို ့ ျပင္ ျမန္မာ့ရိုးရာ မုန္ ့ပဲသြားရည္စာမ်ားျဖစ္ၾကေသာ၊ ေရမုန္ ့/မုန္ ့လင္မယား/ေကာက္ညွင္းေပါင္း/လမ္းသရဲမုန္ ့ တို ့မွာလည္း ပဲျပဳတ္ပါမွ ျပီးျပည့္စံုမွာပါ။


“ပဲျပဳတ္” ဆိုသည္မွာ စားေတာ္ပဲကိုအေညွာင့္ထြက္ေစကာ၊ ပဲပြလာေအာင္ေဆာ္ဒါေဖါက္ေပးျပီး၊ အရသာႏွင့္အေရာင္တို ့အတြက္ ထန္းလ်က္ခဲေလးျဖင့္ ေပါင္းခံျပဳတ္ထားျခင္းပါ။ မိမိပတ္၀န္းက်င္မွာ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ကို ေန ့တဓူ၀ျမင္ေတြ ့ေနၾကရေသာ္လဲ၊ က်န္းမာေရး အတြက္ မည္မွ်ထိအေရးပါေၾကာင္းကိုေတာ့ သတိထားမိၾကမည္္မထင္ပါ။ ေဆးသိပၸံနည္းအရဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ၾကည့္ရာ စားေတာ္ပဲျပဳုတ္ထဲ တြင္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကိုအေထာက္အကူျဖစ္ေစေသာ ဗီတာမင္မင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္တို ့အလံုအေလာက္ပါရွိျပီး၊ ေဘးျဖစ္ေစတတ္ ေသာ ကိုလက္စထေရာလံုး၀မပါရွိသည့္အတြက္ ေန ့စဥ္စားသံုးေပးသင့္ေသာအာဟာရျဖစ္ေၾကာင္း USDA (ေခၚ) အမ်ိဳးသားအာဟာရျပဳ စစ္တမ္းမ်ားႏွင့္ WHFoods တို ့မွ အခိုင္အမာေထာက္ခံထားၾကပါသည္။



1. ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ အဆီဓာတ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈ မရွိသေလာက္လြန္စြာနည္းပါးေသာ္လည္း၊ အာဟာရဓာတ္ၾကြယ္၀ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာအေလးခ်ိန္ ပံုမွန္ထိန္း သိမ္းလိုသူမ်ား မွီ၀ဲစားသံုးသင့္ပါသည္။

2. ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွ်င္ဓာတ္ အေျမာက္အမ်ားပါရွိ၏။ ထိုအမွွ်င္ဓာတ္မ်ားသည္ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းအတြင္း အစာကိုလႈပ္ရွားေရြ ့လ်ားေစသည့္ အလိုအေလ်ာက္ၾကြက္သားလႈပ္ရွားမႈကိုအားေပသျဖင့္ ၀မ္းမခ်ဳပ္ေစပါဘူး။

3. စားေတာ္ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ nicotinic အက္ဆစ္ ပါရွိသျဖင့္၊ ေသြးထဲရွိမေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္၏။

4. စားေတာ္ပဲသည္ သံဓာတ္အရင္းအျမစ္ျဖစ္ျခင္းေၾကာင့္ ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ားကို ေကာင္းစြာတည္ေဆာက္ေစကာ၊ ေသြးအားနည္း ေရာဂါ ႏွင့္ အလြန္အမင္းေမာပမ္းျခင္းတို ့မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျပီး၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုတိုးတက္ျမင့္မားလာေစပါသည္။ ထို ့ျပင္ အဆုတ္ထဲရွိ ေအာင္စီဂ်င္ကို ခႏၶာကိုယ္အႏွံ ့ပို ေ့ဆာင္ေပး၏။

5. စားေတာ္ပဲထဲတြင္ lutein ႏွင့္ carotenoid တို ့ပါရွိသျဖင့္၊ ပဲျပဳတ္ကို ပံုမွန္စားသံုးေသာသူမ်ားသည္ အသက္အရြယ္ၾကီးရင့္ လာျခင္းေၾကာင့္ မ်က္ေစ့ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ မ်က္ေစ့ေရတိမ္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်အလားအလာကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ႏိုင္ငံတကာ ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက အၾကံျပဳထားၾကပါသည္။



6. စားေတာ္ပဲျပဳတ္ တစ္ခြက္စာပမာဏထဲတြင္ ဗီတာမင္ေက ၄၄% ပါရွိသည့္ျပင္၊ ဗီတာမင္ဘီလည္းပါရွိသျဖင့္ အရိုးကိုက်န္းမာ သန္စြမ္းေစကာ၊ ဟိုမုန္းအေျပာင္းအလဲေၾကာင့္ အရိုးၾကြတ္ဆတ္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္၏။ ထို ့ေၾကာင့္ ကေလး/လူၾကီး မ်ားသာမက၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေလာင္းမ်ားပါ ပဲျပဳတ္ကို စားေပးသင့္ပါသည္။



7. ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကိုပံုမွန္ျဖစ္ေစျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ေသာခြန္အားမ်ားကို ထုတ္လုပ္ေပးျခင္း၊ ကိုယ္တြင္းရွိ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း စသည္ျဖင့္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။



8. Free radicals မ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ေသြးေၾကာနံရံမ်ားကို အနည္က်ပိတ္ဆို ့ေစကာ၊ ေသြးေၾကာမမ်ားကို ပ်က္စီးေစျပီး၊ အဆီပိတ္ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ျခင္း၊ အဆစ္ေရာင္ေလးဘက္နာေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ေစ၏။ စားေတာ္ပဲထဲတြင္ ပါရွိေသာ Flavonoids ႏွင့္ phytonutrients မ်ားသည္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းအျဖစ္စြမ္းေဆာင္ေပးကာ၊ ထို Free radicals မ်ားကို တိုက္ထုတ္ ေပးသျဖင့္ အဆိုပါေရာဂါမ်ားကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။ ဒါ့ျပင္ သစ္ပင္ထဲတြင္ ရွားရွားပါးပါးေတြ ့ရသည့္ lectins ဓာတ္ပါရွိသျဖင့္၊ ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ားေပ်ာ္၀င္ေစကာ၊ ေသြးခဲျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါသည္။



9. ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ေပါင္းစုပါရွိကာ homocysteine ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစသျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးသည့္အျပင္ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ပတ္သက္ဆက္စပ္လ်က္ရွိေသာေလျဖတ္ျခင္းတို ့ကိုလဲမျဖစ္ေစပါ။ ထို ့ေၾကာင့့္ တစ္ပတ္လွွ်င္ အနဲဆံုးတစ္ၾကိမ္ စားေပးသင့္ေၾကာင္း ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက အၾကံျပဳထားၾကပါသည္။



10. စားေတာ္ပဲထဲတြင္ ဗီတာမင္ ေအ-ဘီ-စီ-အီး၊ omega-3 တို ့ပါရွိသည့္ျပင္၊ ဇင့္သတၱဳဓာတ္အလံုအေလာက္ပါရွိ၏။ ထိုဓာတ္ေပါင္း စုမ်ားသည္ ေလျပြန္ေဖာင္းပြသည့္ေရာဂါ၊ မွက္ခရုေရာဂါ၊ အယ္လ္ဇိုင္မား (ေခၚ) ဦးေႏွာက္အၾကိဳဇရာေရာဂါ တို ့ကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါသည္။



11. စားေတာ္ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ glycemic ဓာတ္ပါ၀င္မႈနဲပါးျပီး၊ ေသြးထဲရွိ သၾကားပမာဏကို ထိန္းေပးႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ သည္မ်ားအတြက္ ပဲျပဳတ္ဟာ အေကာင္းဆံုးအေဖာ္မြန္ျဖစ္ပါသည္။



12. မကၠစီကိုႏိုင္ငံတြင္ မၾကာေသးခင္က ေလ့လာစမ္းစစ္ခ်က္အရ၊ စားေတာ္ပဲထဲတြင္ polyphenol ဓာတ္ပါရွိသျဖင့္၊ ေန ့စဥ္ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ ၂-မီလီဂရမ္မွ် စားေပးရံုျဖင့္ အဆာအိမ္ကင္ဆာကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ဟည္ဟု ဆိုရပါသည္။



13. မဂၢနီစီယမ္ သတၱဴဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာပါရွိ၍၊ ေသြးတိုးေရာဂါကိုမျဖစ္ေစပါ။



14. ေဖာလိပ္ဓာတ္အရင္းအျမစ္စုေ၀းရာ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ကို ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ားစားေပးျခင္းျဖင့္ ေမြးဖြားလာေသာ ကေလးငယ္ မ်ားတြင္ ေမြးရာပါ ဦးေႏွာက္ႏွင့္အာရံုေၾကာေ၀ဒနာမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေခ်အလားအလာ နဲပါးေစပါသည္။



15. အမ်ိဳးသမီးမ်ား ေသြးဆံုးကိုင္မျဖစ္ေစပါ။



သတိျပဳရန္။ စားေတာ္ပဲထဲတြင္ သဘာ၀အေလ်ာက္ပါရွိေသာ purines ဓာတ္က ေဂါက္ေရာဂါသမားမ်ားႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေ၀ဒနာသည္ မ်ားကို ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစႏိုင္၍၊ အထူးေရွာင္ရွားသင့္ပါသည္။



++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

အာဟာရဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ပဲျပဳတ္ ကို ေစ်းေစ်းေပါေပါ ႏွင့္ အလြယ္တကူရရွိႏိုင္သျဖင့္၊ ႏိုင္ငံတိုင္းတြင္ “a poor man’s meat (၀ါ) ဆင္းရဲခ်ိဳ ့တဲ့သူမ်ားအတြက္ အသားဟင္းလ်ာ” ဟု တင္စားေခၚေ၀ၚေလ့ရွိၾကပါသည္။ ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားကေတာ့ “powerfood” ဟု ေခၚၾက၏။ ထို ့ေၾကာင့္ မိမိတို ့လက္တကမ္းတြင္ အလြယ္တကူ ေစ်းၽႏႈန္းခ်ိဳသာစြာ ရရွိႏိုင္ေသာ “စားေတာ္ပဲျပဳတ္” ေလးမ်ားကို ေန ့စဥ္ သံုးအစားအစာအျဖစ္ စားသံုးသင့္ပါေၾကာင္း။



ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)

ကိုးကား (World's Healthiest Food – Boiled Green Peas)

Credit @ Ko Nge

No comments:

*** လာလည္ေသာအေပါင္းအသင္းမ်ား မိမိ ASN GROUP ONLINE SHOP ကေန သင္တိုု႔အလိုုရွိေသာပစၥည္းမ်ားကိုု ရွာေဖြၿပီး ORDER မွာလိုု႔ရေနပါၿပီ ***

ASNGROUP WAREHOUSE DEALS DEEPS DISCOUNT!