Tuesday, 12 July 2011 04:25 |
ရန္ကုန္၊ ဇူလိုင္ ၈ - အီ ကိုလိုင္ ဗက္တီးရီးယားပိုးကို ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ေတြ႕ရွိ ေနၿပီျဖစ္ေၾကာင္း အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဌာနမွ တာဝန္ရွိသူ တစ္ဦးက ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကားလိုက္သည္။
အဆိုပါဌာနမွ တာဝန္ရွိသူမ်ားသည္ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ေရာင္းခ်လ်က္ရွိေသာ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားမွ အစားအစာမ်ားတြင္ အီ ကိုလိုင္ ေရာဂါပိုးပါဝင္ျခင္းရွိ၊မရွိ စမ္းသပ္ စစ္ေဆးခဲ့ရာ ငါးပိရည္၊ အတို႔အျမႇဳပ္ႏွင့္ ေအးေနေသာ အစိမ္ေၾကာ္တို႔တြင္ ေတြ႕ရွိခဲ့ သည္ဟု သိရသည္။အီ ကိုလိုင္ ဗက္တီးရီးယားပိုးတြင္ အုပ္စု ငါးမ်ဳိးရွိၿပီး Enteropathogenic Escherichia Coli (EPEC)၊ Enterotoxigenic Escherichia Coli (ETEC)၊ Enterchemorrhagic Escherichia Coli (EHEC)၊ Enteroaggregative Escherichia Coli (EAEC)၊ Enteroinvasive Escherichia Coli (EIEC) တို႔ျဖစ္ၾကသည္။
အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဌာနမွ ယခုေတြ႕ရွိခဲ့ေသာ အီ ကိုလိုင္ ဗက္တီးရီးယားပိုးမွာ ျပင္းထန္ေသာ အသက္အႏၲရာယ္ကို ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ (EHEC) အုပ္စုတြင္ မပါဝင္ေသာ္လည္း အဆိုပါ ပိုးေပါက္ပြားျခင္း မရွိေစရန္ အစားအေသာက္မ်ားအား သန္႔ရွင္းစြာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ရမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
“FDA မွ စမ္းသပ္စစ္ေဆးခ်က္အရ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေတြ႕ရွိတဲ့ အီ ကိုလိုင္ ဗက္တီးရီးယားဟာ အသက္ အႏၲရာယ္ကို စိုးရိမ္ရတဲ့အထိ ေၾကာက္စရာမလိုေပမယ့္ ဗက္တီးရီးယားပိုး မေပါက္ပြားေအာင္ အစားအေသာက္ေတြကို သန္႔ရွင္းစြာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္” ဟု အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဌာနမွ ၫႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ေဒါက္တာေက်ာ္လင္းက အသိေပးေျပာၾကားသည္။
အီ ကိုလိုင္ ဗက္တီးရီးယားပိုးသည္ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေရမွတစ္ဆင့္ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေသာ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ဝမ္းကိုက္ျခင္း၊ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း စသည့္ေရာပါမ်ားကို ျဖစ္ပြားေစ ႏိုင္ေၾကာင္း၊ မ်ားေသာအားျဖင့္ အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္း၊ က်က္ေအာင္ခ်က္မထားေသာ အသားမ်ား၊ ႏြားႏို႔အစိမ္းမ်ားမွ တစ္ဆင့္ ေရာဂါမ်ားရႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
“ယခုလို အီ ကိုလိုင္ ဗက္တီးရီးယားပိုးကို အတို႔အျမႇဳပ္နဲ႔ တို႔စရာေတြမွာ ေတြ႕တယ္ဆိုတာ ဒီေန႔မွၾကားရတာပါ။ လက္ရွိ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ထမင္းဆိုင္မွာေတာ့ အတို႔အျမႇဳပ္ေျခာက္မ်ဳိး ခုနစ္မ်ဳိးေလာက္ ထည့္ေပးရတယ္။ အဲဒီအထဲမွာ တခ်ဳိ႕အတို႔ အျမႇဳပ္ကို ေရးေႏြးနဲ႔ ျပဳတ္ၿပီးမွ စားသံုးသူကို သံုးေဆာင္ေစပါတယ္။ တခ်ဳိ႕က်ေတာ့လဲ အစိမ္း၊ တို႔စရာျဖစ္တဲ့ အတြက္ ျပဳတ္စရာမလိုပါဘူးေပါ့။ ျပဳတ္ၿပီးတဲ့ အတို႔အျမႇဳပ္မွာ ဗက္တီးရီးယားမပါ ႏိုင္ေပမယ့္ အစိမ္းတို႔စရာေတြမွာေတာ့ ပါတယ္မပါဘူးဆိုတာ ေျပာလို႔မရႏိုင္ပါဘူး” ဟု ေက်ာက္တံတားၿမိဳ႕နယ္တြင္ ဖြင့္လွစ္ေရာင္းခ်ေနေသာ ထမင္းဆိုင္တစ္ဆိုင္မွ ဆိုင္ရွင္တစ္ဦးက ေျပာသည္။
အီ ကိုလိုင္ ဗက္တီးရီးယားပိုးေၾကာင့္ ေရာဂါျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ရန္မွာ အစားအေသာက္မ်ား စုိက္ပ်ဳိးသည္မွ ထုတ္လုပ္ျခင္း၊ သယ္ေဆာင္ျခင္း၊ သိုေလွာင္ျခင္း၊ ျဖန္႔ျဖဴးျခင္း ျပင္ဆင္ျခင္း စသည့္ လုပ္ငန္းအဆင့္ဆင့္အား ေကာင္းမြန္ေသာ သန္႔ရွင္းမႈ က်င့္စဥ္ႏွင့္အညီ ေဆာင္ရြက္ရန္လိုအပ္ေၾကာင္း၊ ေမြးျမဴေရးၿခံမ်ား၊ သားသတ္႐ံုမ်ားမွ ဝန္ထမ္းမ်ားအားလည္း Good Hygienic Practice နည္းအရ သန္႔ရွင္းစြာ ကိုင္တြယ္နည္းမ်ား ပညာေပးရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဌာနမွ ၫႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ေဒါက္တာေက်ာ္လင္းက ဆက္လက္အႀကံျပဳ ေျပာၾကားသည္။
“အသီးအရြက္မွာ အီ ကိုလိုင္ ေတြ႕တယ္ဆိုတာျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ မသန္႔ရွင္းတဲ့ေရကလဲ ျဖစ္ႏိုင္တာပဲ။ ဒါေၾကာင့္ အသီးအရြက္ကို ေရသန္႔စင္ေဆးေၾကာတဲ့အခါ ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ ေဆးေၾကာဖို႔လိုအပ္သလို အသီးအရြက္နဲ႔ တို႔စရာေတြကို သံုးႀကိမ္ထက္ မနည္း ေဆးေၾကာဖို႔ လုိပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဟိုက္ဒ႐ို ဂ်င္ပါေအာက္ဆိုဒ္ပါတဲ့ ဆပ္ျပာနဲ႔လဲ ေဆးသင့္ပါတယ္” ဟု ေဒါက္တာၿငိမ္းၿငိမ္းလႈိင္က ေျပာသည္။
ဂ်ာမနီႏိုင္ငံတြင္ E.Coli (0104:H4) ျဖစ္ပြားလ်က္ရွိၿပီး မစင္အညစ္အေၾကးမ်ားႏွင့္ ထိေတြ႕ထားေသာ အစားအေသာက္မ်ား၊ ႏြားႏို႔အစိမ္း၊ က်က္ေအာင္ ခ်က္မထားေသာ အသား၊ အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းမ်ား၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ခ်ိစ္၊ အသီးအႏွံမ်ား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို စားသံုးရာမွ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ပြားခဲ့ေၾကာင္း၊ ၎တို႔မွာ စိုက္ပ်ဳိးေသာ ၿခံမ်ားရွိ တိရစာၦန္မ်ား၏ မစင္အညစ္အေၾကးမ်ားႏွင့္ ထိေတြ႕ထားျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
အခ်ဳိ႕ EHEC ေတြဆိုရင္ pH4 ရွိတဲ့ အစားအေသာက္ေတြမွာပင္ ေပါက္ဖြားႏိုင္ပါတယ္။ E.Coli 0157:H7 က အေရးအႀကီးဆုံးျဖစ္ပါတယ္” ဟု အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဌာနမွ ၫႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ေဒါက္တာေက်ာ္လင္းက ေျပာသည္။
ထို႔ျပင္ EHEC ေၾကာင့္ ႂကြက္တက္ျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ တစ္ခါတစ္ရံ ေသြးဝမ္းသြားျခင္း၊ ဖ်ားျခင္း၊ အန္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း၊ ေရာဂါအစပ်ဳိးခ်ိန္မွာ ေရာဂါပိုးပါဝင္ေသာ အစာစားၿပီး သံုး၊ ေလးရက္ခန္႔အၾကာတြင္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
“ငယ္ရြယ္တဲ့ကေလးေတြ၊ အသက္ႀကီးတဲ့လူႀကီးေတြနဲ႔ ကိုယ္ခံအားနည္းေနတဲ့ သူေတြမွာ ေရာဂါျဖစ္ပြားမယ္ဆိုရင္ Haemolytic Uraemic Syndrome (HUS) အထိျဖစ္ပြားၿပီး အသက္အႏၲရာယ္ ထိခိုက္ႏိုင္ပါတယ္။ EHEC ေၾကာင့္ ေရာဂါျဖစ္ပြားရာမ်ာ ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ HUS ျဖစ္ပြားႏိုင္ၿပီး၊ ၃၊ ၅ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ အသက္ဆံုး႐ႈံးႏိုင္ပါတယ္။ ငယ္ရြယ္တဲ့ ကေလးေတြ ဆိုရင္ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးႏိုင္တဲ့အျပင္ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ဦးေႏွာက္ပါ ထိခိုက္ႏိုင္ပါတယ္” ဟု အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဌာနမွ ၫႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ေဒါက္တာေက်ာ္လင္းက ဆက္လက္အႀကံျပဳေျပာၾကားသည္။
ECEHEC အီ ကိုလိုင္ ဗက္တီးရီးယားသည္ Toxin ဟုေခၚေသာ အဆိပ္မ်ားကိုထုတ္၍ ေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ ၇ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္မွ ၅၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္အတြင္း ေပါက္ဖြားႏိုင္ၿပီး အခန္းတြင္း အပူခ်ိန္ ၃၇ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္တြင္ ေပါက္ဖြားႏႈန္း အျမင့္ဆံုး ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
>>> ဂ်ာမနီတြင္ အီ ကိုလိုင္ ပိုးေၾကာင့္ ေရာဂါျဖစ္ရာတြင္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား အျဖစ္မ်ားျခင္း
Ref : The Flower News
No comments:
Post a Comment