အရင္ႏွစ္ကာလတုန္းက စားသံုးတဲ့ လူထုေတြ ဘာသတင္းမွ မၾကားမသိရလို႔ မဆင္ျခင္ႏိုင္ေပမဲ့ အခုသတင္းေတြႏွင့္လူထုေတြကို အသိေပးေရးသားလာက်ကိုၾကည့္ၿပီး လူထုေတြမွာလဲ တန္ျပန္ ျပန္လည္ ေပးအပ္ရမဲ့ တာ၀န္ေတြရွိလာရပါၿပီ မဟုတ္ပါလားခင္ဗ်ာ!
စားေသာက္ကုန္ႏွင့္ပတ္သက္ၿပီး အသိပညာေပးေတြအမ်ားႀကီးကို လိုအပ္ေနေသာ ျမန္မာလူထုေတြရဲ႕က်န္းမာေရး အသိပညာေလးေတြ ႏွင့္ သက္ဆိုင္ရာက်န္းမာေရးဌာနေတြရဲ႕ႀကီးၾကပ္မႈေတြႏွင့္ ပုဂၢိဳလ္က သုေတသနဓာတ္ခြဲခန္းေတြ အမ်ားႀကီးကို လိုအပ္မႈေတြႏွင့္ရွိေနေသးပါတယ္၊
စားေသာက္ကုန္ႏွင့္ပတ္သက္ၿပီး အသိပညာေပးေတြအမ်ားႀကီးကို လိုအပ္ေနေသာ ျမန္မာလူထုေတြရဲ႕က်န္းမာေရး အသိပညာေလးေတြ ႏွင့္ သက္ဆိုင္ရာက်န္းမာေရးဌာနေတြရဲ႕ႀကီးၾကပ္မႈေတြႏွင့္ ပုဂၢိဳလ္က သုေတသနဓာတ္ခြဲခန္းေတြ အမ်ားႀကီးကို လိုအပ္မႈေတြႏွင့္ရွိေနေသးပါတယ္၊
တခ်ိဳ႕ျမန္မာလူထူေတြကလဲ သိသိႏွင့္ဆက္ၿပီးစားေနက်တာလဲပါ ပါလိမ့္မယ္၊ အသိေပးဆင္ျခင္ခိုင္းရင္လဲ ပါးစပ္က အရာသာကို မေတြ႕ဘူးလို႔ျပန္ေျပာပါလိမ့္မယ္၊(အလားတူ-MSG အခ်ိဳမႈန္႔၊ လက္ဖက္ဆိုးေဆး)
လူသက္တမ္းမွာ လူအသက္သည္ အေရးႀကီးဆံုး မဟုတ္သလိုပါဘဲ!
ဒီလိုအပ္ေနမႈေတြကို ေက်ာင္းေတြမွာ က်န္းမာေရးပညာေပးလိမ့္ရင္ အဆင္ေျပဆုံးျဖစ္ပါလိမ့္မယ္ ထင္တယ္ေလ!
ဘယ္လိုျပန္ေျပာရမလဲ မသိ္ေအာင္ဘဲ? (ငါတို႔တသက္လံုးစားခဲ့တာ ငါတို႔ရဲ႕ ဘိုးဖြားအားလံုးလဲ ဒီလိုဘဲစားေသာက္ၿပီး လူသက္တမ္းကုန္သြားက်တာဘဲတဲ့ေလ!) ဒါေပမဲ့ အခုျဖစ္ေနတာက ေခတ္အေျခေနအရ ထုတ္လုပ္မႈေတြလံုး၀မတူေတာ့ပါဘူးလို႔ အရင္ကဒီတံဆိပ္ေတြက မွန္ကန္တဲ့ ကုန္ၾကမ္းေတြ သံုးၿပီးထုတ္လုပ္ေပမဲ့ အခုေခတ္အေျခအရ ပံုစံေျပာင္းၿပီး စီးပြားေရးအရ အက်ိဳးျမတ္ ေတြမ်ားမ်ား ရေအာင္ထုတ္လုပ္ေနတာျဖစ္ေၾကာင္းေကာင္းၿပီး၊ သက္ဆိုင္ရာဌာနေတြရဲ႕ထိန္းသိမ္းၾကပ္မတ္ မႈႈ႕ေတြစည္းကမ္းေတြ လစ္ဟာေနမႈေတြေၾကာင့္ အခြင့္ေကာင္းယူၿပီးထုတ္လုပ္ေနက်တာပါဘဲ! ဒါေတြကို သက္ဆိုင္ရာဌာနတခုထဲႏွင့္ လုပ္လို႔မရပါဘူး ၀ယ္ယူသံုးစြဲတဲ့လူထုေတြလဲ အဆင့္အတန္းမမွီတဲ့ ထုတ္ကုန္ေတြကို ျပစ္ပယ္မွ ရမွာပါလို႔ အသိေပးလိုက္ရပါတယ္၊
ဒါေတြ ေၾကာင့္လဲ ႏိုင္ငံတကာကို ျမန္မာပို႔ကုန္ ထုတ္ကုန္အားလံုးနီးပါး ႏိုင္ငံတကာက သတ္မွတ္ထားတဲ့ စံႏႈန္းေတြအရ ေဘာင္မ၀င္ရတာပါဘဲ အပယ္ခံ၊ ေစ်းႏွိမ့္ခံေနရတာကို ေတြ႔ရမွာပါ၊ (အမွန္တကယ္ ျမန္မာ့သီးႏွံေတြထဲက သရက္သီးေတြဆိုရင္ ဒီမွာစကာၤပူမွာေရာင္းေနတာအသီးထဲမွာေစ်းအႀကီးဆံုးပါ(ယိုးဒယား၊မေလးရွား၊ အင္ဒိုက သရက္သီး)ေတြထက္ အမ်ားႀကီးကို စားေကာင္းပါတယ္၊ ဘယ္လိုမွ အရသာျခင္းယွဥ္လို႔မွမရပါဘူး၊၊ ဒီမွာေရာင္းေနက်အသီးေတြက လွၿပီး အထားခံတာဘဲရွိပါတယ္၊ေနာက္ၿပီးေတြ႔ဖူးတာတခုက အသီးအႏွံေတြမွာနာမည္ႀကီးတဲ့ ထိုင္၀မ္က သရက္သီးက အလံုးတအားကိုလွပါတယ္ ဒါေပမဲ့ အရသာက ျမန္မာ့သရက္သီး ေတြ(ရက္ကြဲ၊မခ်စ္စု) ကိုမယွဥ္ႏိုုင္ပါဘူး၊ ဒါေပမဲ့ဒီသရက္သီးေတြက ႏိုင္ငံတကာမွာ နာမည္မရဘူးျဖစ္ေနတယ္ေလ! နာမည္ေကာင္းရေနတဲ့ စိန္တလံုးသရက္သီးသာမက ေ႐ႊဟသၤာ ၊ ရင္ကြဲ နဲ႔ ပတၱျမားငေမာက္စတဲ့ အသီးေတြလည္း ေစ်းကြက္ အနည္းငယ္ဘဲ ရရွိေနၿပီလို႔ သိရပါတယ္)
စားသုံးသူေတြကလဲ လုပ္ေဆာင္ေပးဖို့ တာ၀န္ေတြရွိပါတယ္စားသုံးသူေတြက လုပ္ရမွာေလးေတြကလဲ ရွိပါေသးတယ္။ လုံျခဳံစိတ္ခ်မႈရွိေစဖို႔ ကိုယ္သုံးစြဲ မဲ့ ကုန္ပစၥည္းနဲ႔၀န္ေဆာင္မႈေတြကို ဘယ္လိုသုံးစြဲ၊ အသုံးျပဳရမယ္ဆိုတဲ့ လုပ္ငန္းစဥ္ေတြ၊ သတင္း အခ်က္အလက္ေတြ၊ လမ္းၫႊန္ခ်က္ေတြကိုေတာ့ ဖတ္ရမွတ္ရ လိုက္နာရမွာပါ။ ကိုယ္၀ယ္ယူ အသုံးျပဳမဲ့ ကုန္ပစၥည္းနဲ႔ ၀န္ ေဆာင္မႈေတြကို မွန္မွန္ကန္ကန္နဲ႔ ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူႏိုင္ရပါမယ္။ သေဘာတူထားတဲ့ေစ်းနဲ႔ တန္ဖိုးကိုေပးေခ်ဖို႔လိုသလို စားသုံးသူေတြရဲ႕ အျငင္းပြားမႈေတြကို ေျဖရွင္း ေပးတဲ့ ဆုံးျဖတ္ခ်က္ေတြကို လိုက္နာရမွာျဖစ္ပါတယ္။
စံခ်ိန္စံၫႊန္းနဲ႔မကိုက္တဲ့ပစၥည္းကို ကိုက္တယ္ဆိုၿပီး ေရာင္းခ်တာကို ခံရရင္ တိုင္ၾကားႏိုင္ ေတာ့မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ပစၥည္း၊ ၀န္ေဆာင္မႈရဲ႕ အမွတ္တံဆိပ္၊ သတင္းအခ်က္အလက္ေတြမွာ ေဖာ္ျပ ထားတဲ့အာမခံခ်က္၊ ထူးျခားခ်က္၊ ထိေရာက္မႈ၊ အသားတင္ အေလးခ်ိန္၊ ထုထည္၊ အရည္အေသြး၊ ဖြဲ႕႔စည္းပုံ၊ ျပဳလုပ္ပုံနည္းလမ္း၊ ပုံစံေတြနဲ႔ မကိုက္ညီခဲ့ရင္လည္း တိုင္ႏိုင္ မွာ ျဖစ္ပါ တယ္။
ဒါေတြ ေၾကာင့္လဲ ႏိုင္ငံတကာကို ျမန္မာပို႔ကုန္ ထုတ္ကုန္အားလံုးနီးပါး ႏိုင္ငံတကာက သတ္မွတ္ထားတဲ့ စံႏႈန္းေတြအရ ေဘာင္မ၀င္ရတာပါဘဲ အပယ္ခံ၊ ေစ်းႏွိမ့္ခံေနရတာကို ေတြ႔ရမွာပါ၊ (အမွန္တကယ္ ျမန္မာ့သီးႏွံေတြထဲက သရက္သီးေတြဆိုရင္ ဒီမွာစကာၤပူမွာေရာင္းေနတာအသီးထဲမွာေစ်းအႀကီးဆံုးပါ(ယိုးဒယား၊မေလးရွား၊ အင္ဒိုက သရက္သီး)ေတြထက္ အမ်ားႀကီးကို စားေကာင္းပါတယ္၊ ဘယ္လိုမွ အရသာျခင္းယွဥ္လို႔မွမရပါဘူး၊၊ ဒီမွာေရာင္းေနက်အသီးေတြက လွၿပီး အထားခံတာဘဲရွိပါတယ္၊ေနာက္ၿပီးေတြ႔ဖူးတာတခုက အသီးအႏွံေတြမွာနာမည္ႀကီးတဲ့ ထိုင္၀မ္က သရက္သီးက အလံုးတအားကိုလွပါတယ္ ဒါေပမဲ့ အရသာက ျမန္မာ့သရက္သီး ေတြ(ရက္ကြဲ၊မခ်စ္စု) ကိုမယွဥ္ႏိုုင္ပါဘူး၊ ဒါေပမဲ့ဒီသရက္သီးေတြက ႏိုင္ငံတကာမွာ နာမည္မရဘူးျဖစ္ေနတယ္ေလ! နာမည္ေကာင္းရေနတဲ့ စိန္တလံုးသရက္သီးသာမက ေ႐ႊဟသၤာ ၊ ရင္ကြဲ နဲ႔ ပတၱျမားငေမာက္စတဲ့ အသီးေတြလည္း ေစ်းကြက္ အနည္းငယ္ဘဲ ရရွိေနၿပီလို႔ သိရပါတယ္)
စားသုံးသူေတြကလဲ လုပ္ေဆာင္ေပးဖို့ တာ၀န္ေတြရွိပါတယ္စားသုံးသူေတြက လုပ္ရမွာေလးေတြကလဲ ရွိပါေသးတယ္။ လုံျခဳံစိတ္ခ်မႈရွိေစဖို႔ ကိုယ္သုံးစြဲ မဲ့ ကုန္ပစၥည္းနဲ႔၀န္ေဆာင္မႈေတြကို ဘယ္လိုသုံးစြဲ၊ အသုံးျပဳရမယ္ဆိုတဲ့ လုပ္ငန္းစဥ္ေတြ၊ သတင္း အခ်က္အလက္ေတြ၊ လမ္းၫႊန္ခ်က္ေတြကိုေတာ့ ဖတ္ရမွတ္ရ လိုက္နာရမွာပါ။ ကိုယ္၀ယ္ယူ အသုံးျပဳမဲ့ ကုန္ပစၥည္းနဲ႔ ၀န္ ေဆာင္မႈေတြကို မွန္မွန္ကန္ကန္နဲ႔ ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူႏိုင္ရပါမယ္။ သေဘာတူထားတဲ့ေစ်းနဲ႔ တန္ဖိုးကိုေပးေခ်ဖို႔လိုသလို စားသုံးသူေတြရဲ႕ အျငင္းပြားမႈေတြကို ေျဖရွင္း ေပးတဲ့ ဆုံးျဖတ္ခ်က္ေတြကို လိုက္နာရမွာျဖစ္ပါတယ္။
စံခ်ိန္စံၫႊန္းနဲ႔မကိုက္တဲ့ပစၥည္းကို ကိုက္တယ္ဆိုၿပီး ေရာင္းခ်တာကို ခံရရင္ တိုင္ၾကားႏိုင္ ေတာ့မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ပစၥည္း၊ ၀န္ေဆာင္မႈရဲ႕ အမွတ္တံဆိပ္၊ သတင္းအခ်က္အလက္ေတြမွာ ေဖာ္ျပ ထားတဲ့အာမခံခ်က္၊ ထူးျခားခ်က္၊ ထိေရာက္မႈ၊ အသားတင္ အေလးခ်ိန္၊ ထုထည္၊ အရည္အေသြး၊ ဖြဲ႕႔စည္းပုံ၊ ျပဳလုပ္ပုံနည္းလမ္း၊ ပုံစံေတြနဲ႔ မကိုက္ညီခဲ့ရင္လည္း တိုင္ႏိုင္ မွာ ျဖစ္ပါ တယ္။
အခု 7daynewsjournal က ဆက္စပ္သတင္းေလးေရးထားတာကိုဖတ္ၾကည့္လိုက္ပါအံုး!
အခ်ဥ္ရည္မ်ား ဓာတ္ခဲြစစ္ရာတြင္ ဆာလဖ်ဴရစ္အက္စစ္ျပင္းေတြ႕
၀တ္ရည္ေအာင္-7daynewsjournal
ေစ်းကြက္အတြင္း ေရာင္းခ်ေနသည့္ အခ်ဥ္ရည္မ်ားတြင္ စားသံုးသူမ်ားအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိသည့္ တားျမစ္ဆိုးေဆးမ်ား၊ တာရွည္ခံရန္ အသံုးျပဳထားသည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ား၊ စားသံုးရန္မသင့္သည့္ ဆာလဖ်ဴရစ္အက္ဆစ္ျပင္းမ်ား ထည့္သြင္း အသံုးျပဳထားသည္ကုိ ဓာတ္ခဲြေတြ႕ရွိရေၾကာင္း စားသံုးသူကာကြယ္ေရးအသင္းမွ သတင္းရရွိ သည္။
UMFCCI ရွိ ကုန္ထုတ္လုပ္သူမ်ား အစားအေသာက္ ဖြံ႕ၿဖိဳးတုိးတက္ေရး ဓာတ္ခြဲခန္းတြင္ စစ္ေဆးထားျခင္းျဖစ္ၿပီး ထုိအခ်ဥ္ရည္ထုပ္မ်ားတြင္ ထုတ္လုပ္သည့္ရက္စြဲ၊ ကုန္ဆံုးသည့္ရက္စြဲ၊ ကုန္ပစၥည္းအတြင္း ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား အခ်ိဳးအဆမ်ား၊ FDA ၏ခြင့္ျပဳခ်က္ စသည့္ေဖာ္ျပခ်က္မွစ၍ ေနရပ္လိပ္စာမ်ားပင္ မပါရွိေၾကာင္း စားသံုးသူကာကြယ္ေရးအသင္းဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္ကေျပာသည္။“လိပ္စာေတာင္ မပါဘူးဆိုေတာ့ ဘယ္လိုမွကို ယံုၾကည္လုိ႔ မရႏုိင္ေတာ့ဘူးေလ”ဟု ဦးဗအုပ္ခုိင္က ဆက္လက္ေျပာသည္။
အစိုးရမဟုတ္သည့္ အဖြဲ႕အစည္းျဖစ္သည့္အတြက္ ဌာနဆိုင္ရာကို တင္ျပျခင္းမ်ိဳး ေဆာင္ရြက္မည္ မဟုတ္ေသာ္လည္း သက္ဆုိင္ရာ တာ၀န္ရွိသူမ်ားမွ ၀င္ေရာက္စစ္ေဆး အေရးယူျခင္းမ်ားအျပင္ ေရာင္းခ်သူ စားသံုးသူေတြကလည္း မည္သည့္ကုန္ပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္ေနမွန္းမသိသည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားအား ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေၾကာင္း ဦးဗအုပ္ခုိင္ကေျပာသည္။
“အမွန္က အဲဒီလို စစ္ေဆးေတြ႕ရွိတယ္ဆိုရင္ FDA ကို ပို႔ေပးရမယ္။ ဒါေတြက စားသံုးရန္မသင့္တဲ့ပစၥည္းေတြ ပါေနတယ္ဆိုရင္ ၀န္ႀကီးဌာနကို အေၾကာင္းၾကားၿပီး စားသံုးရန္ မသင့္ဘူးဆိုၿပီး တရား၀င္ေၾကညာ အေရးယူတာေတြလုပ္မွ လူေတြအားလံုးသိမွာ”ဟု အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲမႈဦးစီးဌာန ၫႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒါက္တာေဇာ္၀င္းကေျပာသည္။
အခ်ဥ္ဓာတ္ရရွိရန္အတြက္ ထည့္သြင္းအသံုးျပဳသည့္ ရွာလကာရည္အစား အက္စစ္ျပင္းမ်ား ထည့္သြင္းသံုးစြဲထားျခင္းႏွင့္ တားျမစ္ဆိုးေဆးမ်ားေၾကာင့္ စားသံုးသူမ်ားတြင္ ၀မ္းကိုက္၊ ၀မ္းပ်က္၊ ၀မ္း ေလွ်ာေရာဂါ၊ အစာအိမ္ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ အူေရာင္ျခင္း၊ အသဲေရာင္ရမ္းျခင္း ေ၀ဒနာမ်ားအျပင္ ေရရွည္တြင္ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာမ်ားအထိ ျဖစ္ပြားလာႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
အခ်ဥ္ရည္သည္ လူထုအတြင္း အမ်ိဳးမ်ိဳးအသံုးမ်ားသည့္ ကုန္ပစၥည္းျဖစ္သည့္အျပင္ ေစ်းကြက္အတြင္းတြင္ ေဖာ္ျပခ်က္မပါဘဲ ေရာင္းခ်ေနသည့္ပစၥည္း ျဖစ္သည့္အတြက္ စားသံုးသူကာကြယ္ေရးအသင္းမွ ပထမဆံုးအႀကိမ္ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္သည့္ ကုန္ပစၥည္းျဖစ္ၿပီး မၾကာခင္ရက္ပုိင္းအတြင္း သဘာ၀အတိုင္းမဟုတ္ဘဲ ေစ်းကြက္အတြင္း အေရာင္ခၽြတ္ေဆးမ်ား အသံုးျပဳ၍ ျဖဴေဖြးေအာင္ ျပဳလုပ္ထားသည့္ အိမ္သံုးဆားမ်ားကိုလည္း အႏၲရာယ္ ရွိ၊ မရွိ စစ္ေဆးမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
စားအုန္းဆီႏွင့္ က်န္းမာေရး
ျပည့္၀ဆီျဖစ္ေသာ စားအုန္းဆီသည္ က်န္းမာေရးအတြက္မသင့္ေတာ္ေၾကာင္း လူတုိင္းသိရွိၾကသည္။ သို႔ေသာ္ ထိုမသင့္ ေတာ္ေသာ စားအုန္းဆီကိုသာ လူအမ်ားစု စားသုံးေနၾကရၿပီး လုိအပ္သည္ထက္ ပို၍ က်န္းမာေရး မထိခိုက္ေစရန္သာ မိမိကုိယ္မိမိ ဂ႐ု ျပဳၾက ရမည္ျဖစ္သည္။
ျပည္တြင္းအတြက္ တစ္လလွ်င္ စားအုန္းဆီ တန္ခ်ိန္ ႏွစ္ေသာင္းခဲြမွ သုံးေသာင္းခဲြအထိ တင္သြင္းရၿပီး အျခားႏုိင္ငံမ်ားနည္းတူ ကမၻာ့စားအုန္း စုိက္ပ်ဳိးေရာင္းခ်မႈ အမ်ားဆုံးျဖစ္သည့္ မေလးရွားႏွင့္ အင္ဒိုနီးရွားႏုိင္ငံမ်ားမွ တင္သြင္းေနသည္။ ထို႔ျပင္ စားအုန္းဆီႏွင့္ အျခားဆီမ်ားကို အိႏိၵယ၊ တ႐ုတ္၊ အီးယူ အပါအ၀င္ ႏုိ္င္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကလည္း တင္သြင္းအသုံးျပဳေနၾကရသည္။
စားအုန္းဆီသည္ ျမန္မာလူထုတုိင္း မျဖစ္မေန အသုံးျပဳေနသည့္ အရာျဖစ္ၿပီး ယခင္အစိုးရလက္ထက္က စားအုန္းဆီတင္သြင္းမႈအား ကုမၸဏီတစ္ခုတည္းကသာ လုပ္ကိုင္ၿပီး ထုိကုမၸဏီမွသာ ေစ်းကြက္အတြင္း ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်ခဲ့သည္။
စားအုန္းဆီသည္ အဆင့္ဆင့္သန္႔စင္သည့္ အေျခအေနေပၚမူတည္ၿပီး အတန္းအစားႏွင့္ ေစ်းႏႈန္းသတ္မွတ္ခ်က္မ်ားရွိရာ အစိုးရလက္ထက္တြင္ ပိုမိုအရည္အေသြးေကာင္းမြန္သည့္ ဆီမ်ားတင္သြင္းႏုိင္ရန္ စားအုန္းဆီတြင္ပါ၀င္သည့္ ပစၥည္းမ်ား၏ သတ္မွတ္ခ်က္မ်ား ပိုမိုတုိးျမႇင့္လုိက္ေၾကာင္း ဆီတင္သြင္းသည့္ ကုမၸဏီမ်ားကေျပာသည္။
လြန္ခဲ့သည့္ တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ခန္႔မွစ၍ တစ္ဦးတည္းတင္သြင္းခြင့္မျပဳေတာ့ဘဲ စားအုန္းဆီတင္သြင္းခ်င္သည့္ ကုမၸဏီမ်ားအား အမ်ားပိုင္ခြင့္ျပဳေပးခဲ့ရာ ယခုအခ်ိန္တြင္ ကုမၸဏီ ၁၅ ခုခန္႔က တင္သြင္းေရာင္းခ်ေနၿပီး ယခင္က စားအုန္းဆီထက္ အရည္အေသြးပိုင္းဆုိင္ရာမ်ား တုိးတက္လာေၾကာင္း ဆီလုပ္ငန္းဆုိင္ရာလုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ေျပာၾကားၾကသည္။
“အရင္တုန္းက ဆီကေတာ့ ႐ိုး႐ိုးၾကည့္လုိက္တာနဲ႔ကုိ အေရာင္ကသိသာတယ္။ စစ္စရာမလိုဘူး။ အညံ့ေတြမ်ားေနတယ္။ အခုကေတာ့ မတူေတာ့ဘူး။ အမ်ားတင္သြင္းခြင့္လည္း ေပးထားေတာ့ ပိုေကာင္းလာတယ္”ဟု ေစ်းကြက္အတြင္း ေရာင္းခ်ေနသည့္ စားအုန္းဆီမ်ားအား လစဥ္ဓာတ္ခဲြစစ္ေဆးေနသည့္ ဆီလုပ္ငန္းရွင္ဦးခင္စိုးကေျပာသည္။
ယခုေစ်းကြက္အတြင္း တင္သြင္းျဖန္႔ခ်ိေနသည့္ စားအုန္းဆီတြင္ ယခင္က မႈန္၀ါးႏႈန္း (Cloud Point) ၁၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္မွ ယခု ၈ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္အထိ သတ္မွတ္ထားသည့္အတြက္ ပိုမိုၾကည္လင္လာသည့္အျပင္ ခဲသည့္အပူခ်ိန္သတ္မွတ္ခ်က္ကုိလည္း ျမင့္ထားသည့္အတြက္ ယခင္ခဲသည့္အပူခ်ိန္တြင္ အလြယ္တကူ မခဲႏုိင္ေၾကာင္းသိရသည္။
“အရင္ကသြင္းခဲ့တဲ့ စားအုန္းဆီထက္ အခုသြင္းေနတဲ့ စားအုန္းဆီက တစ္တန္ကို ေဒၚလာ ၂၀ ကေန ၂၅ ေလာက္အထိ ကြာတယ္။ ေစ်းကြာတဲ့အတြက္ ပိုအဆင့္ဆင့္ သန္႔စင္ထားတဲ့ဆီေတာ့ ျဖစ္တာေပါ့”ဟု စားအုန္းဆီတင္သြင္းေနသည့္ Wilmar Trading Pte Ltd. မွ ဦးထြန္းျမင့္ကေျပာသည္။
“ဒါေပမဲ့ အဲဒါက အျမင္တစ္ခုပါပဲ။ အရင္ထက္ ပိုၾကည္တယ္။ လြယ္လြယ္နဲ႔ မခဲေတာ့ဘူးေပါ့။ အထဲမွာပါတဲ့ အရာေတြကေတာ့ မေျပာင္းလဲပါဘူး”ဟု ဦးထြန္းျမင့္ကဆက္လက္ေျပာသည္။
စားအုန္းဆီသည္ ခႏၡာကိုယ္အတြင္း ပမာဏမ်ားစြာ ေရာက္ရွိသြားသည့္အခါ ႏွလုံးေသြးေၾကာပိတ္ျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းျဖစ္ပြားမႈကို မ်ားေစေၾကာင္း ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖဲြ႕အစည္းမ်ားကဆိုၿပီး ကိုလက္စထေရာလ္မ်ားျခင္း စသည့္ေရာဂါမ်ားလည္း ျဖစ္ပြားေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
သင့္ေတာ္ေအာင္ စနစ္တက် သန္႔စင္ထုတ္လုပ္ထားေသာ စံခ်ိန္မီစားအုန္းဆီမ်ားတြင္ပင္ ျပည့္၀ဆီပါ၀င္မႈအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိေသာ အေျခအေနတြင္ အေရာအေႏွာမကင္း၊ စံခ်ိန္မမီစားအုန္းဆီမ်ားက နဂိုအေျခအေနထက္ ပိုမိုဆိုး၀ါးေစမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ပါေမာကၡေဒါက္တာေန၀င္းကေျပာသည္။ အဆီသည္ ခႏၡာကိုယ္ဇီ၀ကမၼ ျဖစ္စဥ္မ်ားအတြက္ လုိအပ္ေသာ အဓိကအာဟာရႀကီး သုံးခုအနက္ တစ္ခုျဖစ္သည္။ အဆီသည္ ခႏၡာကိုယ္အတြက္ အားအင္(ကယ္လိုရီ)ကိုေပးၿပီး မရွိမျဖစ္ေဟာ္မုန္းမ်ား ထုတ္လုပ္ရန္ႏွင့္ ဆဲလ္နံရံမ်ား တည္ေဆာက္ရာတြင္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္သည္။
ထုိသို႔မျဖစ္မေန အသုံးျပဳရသည့္ ဆီသည္ ပုံမွန္ထက္မ်ားျပားျခင္း၊ ခႏၡာကိုယ္အတြက္ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစသည့္အရာမ်ား ပါ၀င္မႈမ်ားျပားျခင္းမွတစ္ဆင့္ ေနာက္ဆက္တဲြေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေစသည့္အတြက္ ဂ႐ုျပဳစားသုံးၾကရန္ သတိေပးျခင္းမ်ား ေဆာင္ရြက္ေနျခင္းျဖစ္သည္။
ေနာက္ဆက္တဲြ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ား ျဖစ္ေပၚလာျခင္းသည္ ကိုလက္စထေရာလ္ႏွင့္ ျပည့္၀ဆီတို႔သည္ ေသြးတြင္းရွိ မေကာင္းေသာ အဆီပမာဏကို ျမင့္တက္ေစၿပီး မျပည့္၀ဆီ အမ်ဳိးအစားသည္ ထိုအဆီပမာဏကို ေလ်ာ့နည္းေစျခင္းျဖစ္၍ ျပည့္၀ဆီသည္ က်န္းမာေရးအတြက္မေကာင္းဘဲ မျပည့္၀ဆီသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္သည္ဟု ဆုိျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာေန၀င္းကေျပာသည္။
စားသုံးဆီတြင္ ဓာတုေဗဒဖဲြ႕စည္းပုံေပၚ မူတည္ၿပီး အပူခ်ိန္တစ္ခုတြင္ ခဲလြယ္သည့္ ျပည့္၀ဆီႏွင့္ အခန္းအပူခ်ိန္တြင္ ခဲေလ့မရွိသည့္ မျပည့္၀ဆီတို႔ရွိၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္သည့္ မျပည့္၀ဆီအမ်ဳိးအစားထဲတြင္ ပါ၀င္သည့္ ပဲဆီသည္ ျပည္တြင္းတြင္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ႏုိင္ေသာ္လည္း ေစ်းႏႈန္းခ်ဳိသာသည့္ စားအုန္းဆီေစ်းကြက္အား လုံး၀မတိုးႏုိင္သည့္အတြက္ ျပည္တြင္းရွိ ဆီစက္လုပ္ငန္းမ်ားမွာ ရပ္ဆုိင္းလုနီးပါးအထိ ျဖစ္ေနသည္မွာ ႏွစ္ၾကာျမင့္ေနၿပီျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
စားအုန္းဆီေစ်း သက္သာျခင္းသည္ ၀ယ္လိုအားျမင့္ေစရန္အတြက္ အဓိကဆြဲေဆာင္မႈတစ္ရပ္လည္းျဖစ္ၿပီး ျပည္ပမွတင္သြင္းသည့္ စားအုန္းဆီႏွင့္ ျပည္တြင္းရွိ ပဲဆီေစ်းႏႈန္းသည္ ႏွစ္ဆမွသုံးဆအထိ ကြာျခားေနသည့္အျပင္ စားအုန္းဆီသည္ အေၾကာ္ခံျခင္း၊ ေရရွည္အသံုးခံျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ပိုမိုလူႀကိဳက္မ်ားသည္။
ျပည္တြင္းရွိ ပဲဆီႏႈန္းျမင့္မားေနသည့္အတြက္ လက္လွမ္းမီသည့္သူ အလြန္နည္းပါးၿပီး ပဲဆီအား ပိုမိုလက္လွမ္းႏိုင္ရန္ ေစ်းႏႈန္းကြာဟခ်က္ နည္းပါးေအာင္ ေဆာင္ရြက္ျခင္းသည္လည္း နည္းလမ္းတစ္ခုျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း ဧရာ၀တီေျမပဲဆီမွ ဦးခင္စိုးကေျပာသည္။
“အခုအခ်ိန္မွာ ေစ်းႏႈန္းခ်ေရာင္းတယ္ဆိုရင္ေတာင္ ကုန္ၾကမ္း၀ယ္ရတဲ့အေနအထားအရ ဘယ္လိုမွ ကြာျခားခ်က္ ငါးရာ၊ တစ္ေထာင္အထိေတာင္ ခ်လို႔မရဘူးျဖစ္ေနတယ္။ အဲဒီေတာ့ ပဲဆီကို ေစ်းလည္းသက္သာ ကိုယ့္အတြက္လည္းက်န္ေအာင္ ပဲဆီနဲ႔စား အုန္းဆီနဲ႔ ေရာေရာင္းရတာေတြလည္း ရွိတယ္”ဟု ေျမပဲဆီေရာင္းခ်သူတစ္ဦးက သူ၏အခက္အခဲကိုေျပာသည္။
ႏိုင္ငံအမ်ားအျပားတြင္ စားအုန္းဆီသံုးစြဲေနၾကေသာ္လည္း ျပည္တြင္းတြင္ တရားမ၀င္လမ္းေၾကာင္းမ်ားမွ ၀င္ေရာက္လာသည့္ မည္သည့္ဆီအမ်ဳိးအစားႏွင့္မွ် ကိုက္ညီမႈမရွိသည့္ ဆီအေရာမ်ားအား ျပန္လည္ျပဳျပင္ထားေသာဆီမ်ား ၀င္ေရာက္ေနျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ယခင္ကတည္းက က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိသည့္အေျခအေနတြင္ ပိုမိုဆိုးရြားေသာ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ား တုိးပြားလာႏိုင္သည့္အတြက္ တိက်ေသာ စစ္ေဆးအေရးယူမႈမ်ားျဖင့္ ကာကြယ္တားဆီးရမည့္အေျခအေနျဖစ္သည္။
ပုံမွန္၀င္ေငြရွိသူမ်ားအတြက္ ေစ်းသက္သက္သာသာျဖင့္ရႏိုင္ေသာ၊ တြက္ေျခကိုက္ေစေသာ၊ ေစ်းသက္သာသည့္ အရာမ်ားအား သေဘာက်ေသာ္လည္း သတိရွိရွိ၊ ဆင္ဆင္ျခင္ျခင္ျဖင့္ စားသံုးၾကရန္ ေဒါက္တာေန၀င္းကေျပာသည္။
ျပည္တြင္းအတြက္ တစ္လလွ်င္ စားအုန္းဆီ တန္ခ်ိန္ ႏွစ္ေသာင္းခဲြမွ သုံးေသာင္းခဲြအထိ တင္သြင္းရၿပီး အျခားႏုိင္ငံမ်ားနည္းတူ ကမၻာ့စားအုန္း စုိက္ပ်ဳိးေရာင္းခ်မႈ အမ်ားဆုံးျဖစ္သည့္ မေလးရွားႏွင့္ အင္ဒိုနီးရွားႏုိင္ငံမ်ားမွ တင္သြင္းေနသည္။ ထို႔ျပင္ စားအုန္းဆီႏွင့္ အျခားဆီမ်ားကို အိႏိၵယ၊ တ႐ုတ္၊ အီးယူ အပါအ၀င္ ႏုိ္င္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကလည္း တင္သြင္းအသုံးျပဳေနၾကရသည္။
စားအုန္းဆီသည္ ျမန္မာလူထုတုိင္း မျဖစ္မေန အသုံးျပဳေနသည့္ အရာျဖစ္ၿပီး ယခင္အစိုးရလက္ထက္က စားအုန္းဆီတင္သြင္းမႈအား ကုမၸဏီတစ္ခုတည္းကသာ လုပ္ကိုင္ၿပီး ထုိကုမၸဏီမွသာ ေစ်းကြက္အတြင္း ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်ခဲ့သည္။
စားအုန္းဆီသည္ အဆင့္ဆင့္သန္႔စင္သည့္ အေျခအေနေပၚမူတည္ၿပီး အတန္းအစားႏွင့္ ေစ်းႏႈန္းသတ္မွတ္ခ်က္မ်ားရွိရာ အစိုးရလက္ထက္တြင္ ပိုမိုအရည္အေသြးေကာင္းမြန္သည့္ ဆီမ်ားတင္သြင္းႏုိင္ရန္ စားအုန္းဆီတြင္ပါ၀င္သည့္ ပစၥည္းမ်ား၏ သတ္မွတ္ခ်က္မ်ား ပိုမိုတုိးျမႇင့္လုိက္ေၾကာင္း ဆီတင္သြင္းသည့္ ကုမၸဏီမ်ားကေျပာသည္။
လြန္ခဲ့သည့္ တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ခန္႔မွစ၍ တစ္ဦးတည္းတင္သြင္းခြင့္မျပဳေတာ့ဘဲ စားအုန္းဆီတင္သြင္းခ်င္သည့္ ကုမၸဏီမ်ားအား အမ်ားပိုင္ခြင့္ျပဳေပးခဲ့ရာ ယခုအခ်ိန္တြင္ ကုမၸဏီ ၁၅ ခုခန္႔က တင္သြင္းေရာင္းခ်ေနၿပီး ယခင္က စားအုန္းဆီထက္ အရည္အေသြးပိုင္းဆုိင္ရာမ်ား တုိးတက္လာေၾကာင္း ဆီလုပ္ငန္းဆုိင္ရာလုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ေျပာၾကားၾကသည္။
“အရင္တုန္းက ဆီကေတာ့ ႐ိုး႐ိုးၾကည့္လုိက္တာနဲ႔ကုိ အေရာင္ကသိသာတယ္။ စစ္စရာမလိုဘူး။ အညံ့ေတြမ်ားေနတယ္။ အခုကေတာ့ မတူေတာ့ဘူး။ အမ်ားတင္သြင္းခြင့္လည္း ေပးထားေတာ့ ပိုေကာင္းလာတယ္”ဟု ေစ်းကြက္အတြင္း ေရာင္းခ်ေနသည့္ စားအုန္းဆီမ်ားအား လစဥ္ဓာတ္ခဲြစစ္ေဆးေနသည့္ ဆီလုပ္ငန္းရွင္ဦးခင္စိုးကေျပာသည္။
ယခုေစ်းကြက္အတြင္း တင္သြင္းျဖန္႔ခ်ိေနသည့္ စားအုန္းဆီတြင္ ယခင္က မႈန္၀ါးႏႈန္း (Cloud Point) ၁၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္မွ ယခု ၈ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္အထိ သတ္မွတ္ထားသည့္အတြက္ ပိုမိုၾကည္လင္လာသည့္အျပင္ ခဲသည့္အပူခ်ိန္သတ္မွတ္ခ်က္ကုိလည္း ျမင့္ထားသည့္အတြက္ ယခင္ခဲသည့္အပူခ်ိန္တြင္ အလြယ္တကူ မခဲႏုိင္ေၾကာင္းသိရသည္။
“အရင္ကသြင္းခဲ့တဲ့ စားအုန္းဆီထက္ အခုသြင္းေနတဲ့ စားအုန္းဆီက တစ္တန္ကို ေဒၚလာ ၂၀ ကေန ၂၅ ေလာက္အထိ ကြာတယ္။ ေစ်းကြာတဲ့အတြက္ ပိုအဆင့္ဆင့္ သန္႔စင္ထားတဲ့ဆီေတာ့ ျဖစ္တာေပါ့”ဟု စားအုန္းဆီတင္သြင္းေနသည့္ Wilmar Trading Pte Ltd. မွ ဦးထြန္းျမင့္ကေျပာသည္။
“ဒါေပမဲ့ အဲဒါက အျမင္တစ္ခုပါပဲ။ အရင္ထက္ ပိုၾကည္တယ္။ လြယ္လြယ္နဲ႔ မခဲေတာ့ဘူးေပါ့။ အထဲမွာပါတဲ့ အရာေတြကေတာ့ မေျပာင္းလဲပါဘူး”ဟု ဦးထြန္းျမင့္ကဆက္လက္ေျပာသည္။
စားအုန္းဆီသည္ ခႏၡာကိုယ္အတြင္း ပမာဏမ်ားစြာ ေရာက္ရွိသြားသည့္အခါ ႏွလုံးေသြးေၾကာပိတ္ျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းျဖစ္ပြားမႈကို မ်ားေစေၾကာင္း ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖဲြ႕အစည္းမ်ားကဆိုၿပီး ကိုလက္စထေရာလ္မ်ားျခင္း စသည့္ေရာဂါမ်ားလည္း ျဖစ္ပြားေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
သင့္ေတာ္ေအာင္ စနစ္တက် သန္႔စင္ထုတ္လုပ္ထားေသာ စံခ်ိန္မီစားအုန္းဆီမ်ားတြင္ပင္ ျပည့္၀ဆီပါ၀င္မႈအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိေသာ အေျခအေနတြင္ အေရာအေႏွာမကင္း၊ စံခ်ိန္မမီစားအုန္းဆီမ်ားက နဂိုအေျခအေနထက္ ပိုမိုဆိုး၀ါးေစမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ပါေမာကၡေဒါက္တာေန၀င္းကေျပာသည္။ အဆီသည္ ခႏၡာကိုယ္ဇီ၀ကမၼ ျဖစ္စဥ္မ်ားအတြက္ လုိအပ္ေသာ အဓိကအာဟာရႀကီး သုံးခုအနက္ တစ္ခုျဖစ္သည္။ အဆီသည္ ခႏၡာကိုယ္အတြက္ အားအင္(ကယ္လိုရီ)ကိုေပးၿပီး မရွိမျဖစ္ေဟာ္မုန္းမ်ား ထုတ္လုပ္ရန္ႏွင့္ ဆဲလ္နံရံမ်ား တည္ေဆာက္ရာတြင္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္သည္။
ထုိသို႔မျဖစ္မေန အသုံးျပဳရသည့္ ဆီသည္ ပုံမွန္ထက္မ်ားျပားျခင္း၊ ခႏၡာကိုယ္အတြက္ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစသည့္အရာမ်ား ပါ၀င္မႈမ်ားျပားျခင္းမွတစ္ဆင့္ ေနာက္ဆက္တဲြေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေစသည့္အတြက္ ဂ႐ုျပဳစားသုံးၾကရန္ သတိေပးျခင္းမ်ား ေဆာင္ရြက္ေနျခင္းျဖစ္သည္။
ေနာက္ဆက္တဲြ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ား ျဖစ္ေပၚလာျခင္းသည္ ကိုလက္စထေရာလ္ႏွင့္ ျပည့္၀ဆီတို႔သည္ ေသြးတြင္းရွိ မေကာင္းေသာ အဆီပမာဏကို ျမင့္တက္ေစၿပီး မျပည့္၀ဆီ အမ်ဳိးအစားသည္ ထိုအဆီပမာဏကို ေလ်ာ့နည္းေစျခင္းျဖစ္၍ ျပည့္၀ဆီသည္ က်န္းမာေရးအတြက္မေကာင္းဘဲ မျပည့္၀ဆီသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္သည္ဟု ဆုိျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာေန၀င္းကေျပာသည္။
စားသုံးဆီတြင္ ဓာတုေဗဒဖဲြ႕စည္းပုံေပၚ မူတည္ၿပီး အပူခ်ိန္တစ္ခုတြင္ ခဲလြယ္သည့္ ျပည့္၀ဆီႏွင့္ အခန္းအပူခ်ိန္တြင္ ခဲေလ့မရွိသည့္ မျပည့္၀ဆီတို႔ရွိၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္သည့္ မျပည့္၀ဆီအမ်ဳိးအစားထဲတြင္ ပါ၀င္သည့္ ပဲဆီသည္ ျပည္တြင္းတြင္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ႏုိင္ေသာ္လည္း ေစ်းႏႈန္းခ်ဳိသာသည့္ စားအုန္းဆီေစ်းကြက္အား လုံး၀မတိုးႏုိင္သည့္အတြက္ ျပည္တြင္းရွိ ဆီစက္လုပ္ငန္းမ်ားမွာ ရပ္ဆုိင္းလုနီးပါးအထိ ျဖစ္ေနသည္မွာ ႏွစ္ၾကာျမင့္ေနၿပီျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
စားအုန္းဆီေစ်း သက္သာျခင္းသည္ ၀ယ္လိုအားျမင့္ေစရန္အတြက္ အဓိကဆြဲေဆာင္မႈတစ္ရပ္လည္းျဖစ္ၿပီး ျပည္ပမွတင္သြင္းသည့္ စားအုန္းဆီႏွင့္ ျပည္တြင္းရွိ ပဲဆီေစ်းႏႈန္းသည္ ႏွစ္ဆမွသုံးဆအထိ ကြာျခားေနသည့္အျပင္ စားအုန္းဆီသည္ အေၾကာ္ခံျခင္း၊ ေရရွည္အသံုးခံျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ပိုမိုလူႀကိဳက္မ်ားသည္။
ျပည္တြင္းရွိ ပဲဆီႏႈန္းျမင့္မားေနသည့္အတြက္ လက္လွမ္းမီသည့္သူ အလြန္နည္းပါးၿပီး ပဲဆီအား ပိုမိုလက္လွမ္းႏိုင္ရန္ ေစ်းႏႈန္းကြာဟခ်က္ နည္းပါးေအာင္ ေဆာင္ရြက္ျခင္းသည္လည္း နည္းလမ္းတစ္ခုျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း ဧရာ၀တီေျမပဲဆီမွ ဦးခင္စိုးကေျပာသည္။
“အခုအခ်ိန္မွာ ေစ်းႏႈန္းခ်ေရာင္းတယ္ဆိုရင္ေတာင္ ကုန္ၾကမ္း၀ယ္ရတဲ့အေနအထားအရ ဘယ္လိုမွ ကြာျခားခ်က္ ငါးရာ၊ တစ္ေထာင္အထိေတာင္ ခ်လို႔မရဘူးျဖစ္ေနတယ္။ အဲဒီေတာ့ ပဲဆီကို ေစ်းလည္းသက္သာ ကိုယ့္အတြက္လည္းက်န္ေအာင္ ပဲဆီနဲ႔စား အုန္းဆီနဲ႔ ေရာေရာင္းရတာေတြလည္း ရွိတယ္”ဟု ေျမပဲဆီေရာင္းခ်သူတစ္ဦးက သူ၏အခက္အခဲကိုေျပာသည္။
ႏိုင္ငံအမ်ားအျပားတြင္ စားအုန္းဆီသံုးစြဲေနၾကေသာ္လည္း ျပည္တြင္းတြင္ တရားမ၀င္လမ္းေၾကာင္းမ်ားမွ ၀င္ေရာက္လာသည့္ မည္သည့္ဆီအမ်ဳိးအစားႏွင့္မွ် ကိုက္ညီမႈမရွိသည့္ ဆီအေရာမ်ားအား ျပန္လည္ျပဳျပင္ထားေသာဆီမ်ား ၀င္ေရာက္ေနျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ယခင္ကတည္းက က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိသည့္အေျခအေနတြင္ ပိုမိုဆိုးရြားေသာ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ား တုိးပြားလာႏိုင္သည့္အတြက္ တိက်ေသာ စစ္ေဆးအေရးယူမႈမ်ားျဖင့္ ကာကြယ္တားဆီးရမည့္အေျခအေနျဖစ္သည္။
ပုံမွန္၀င္ေငြရွိသူမ်ားအတြက္ ေစ်းသက္သက္သာသာျဖင့္ရႏိုင္ေသာ၊ တြက္ေျခကိုက္ေစေသာ၊ ေစ်းသက္သာသည့္ အရာမ်ားအား သေဘာက်ေသာ္လည္း သတိရွိရွိ၊ ဆင္ဆင္ျခင္ျခင္ျဖင့္ စားသံုးၾကရန္ ေဒါက္တာေန၀င္းကေျပာသည္။
COMMNENT-
Han Min Zaw
ကၽြန္ေတာ္တို႔ႏုိင္ငံမွာ စားေသာက္ကုန္နဲ႔ ပတ္သတ္ရင္ အရမ္းအားနည္းေနပါတယ္.. သက္ဆိုင္ရာ တာ၀န္ရွိပုဂၢိဳလ္မ်ားမွ စစ္ေဆးၾကပ္မတ္ျခင္း၊ ထိေရာက္ေသာ ပညာေပးလုပ္ငန္းမ်ားလုပ္ေဆာင ္ျခင္းမ်ားလုပ္ေဆာင္ႏုိင္ရန ္ ေမွ်ာ္လင့္မိပါသည္...
ဆက္စပ္သတင္းမ်ား-
စားသုံးသူမ်ားအတြက္ ေပၚထြက္လာေတာ့မည့္ စားသုံးသူအကာအကြယ္ေပးေရးဥပေဒ စားသုံးသူမ်ားရဲ႕ အခြင့္အေရး
ဆက္စပ္သတင္းမ်ား-
စားသုံးသူမ်ားအတြက္ ေပၚထြက္လာေတာ့မည့္ စားသုံးသူအကာအကြယ္ေပးေရးဥပေဒ စားသုံးသူမ်ားရဲ႕ အခြင့္အေရး
No comments:
Post a Comment