ၾကက္သားမႈန္႔ - Chicken Seasoning Powder
ျကက္သားမႈန္႔က အခ်ဳိမႈန္႔ထက္ပင္ ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးမ်ားဟု စားသံုးသူ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ေရးအသင္းေျပာ..
ဟိုတစ္ေန ့ၾကက္သားမႈန္႔ အေၾကာင္း ထုတ္ျပန္စာတစ္ခုကို ဖတ္မိ လိုက္ရာကို အေျခခံၿပီး စာဖတ္သူမ်ားကို ကၽြန္မရဲ ့ အျမင္ေလးကို တင္ျပခ်င္တာနဲ႔ ဒီစာကို ေရးရတာပါ။ သက္ဆိုင္ရာ တာဝန္ရွိသူမ်ား အတြက္ အႀကံျပဳစာဆို ရင္လဲမွန္ပါတယ္ရွင္။
ၾကက္သားမႈန္ ့ကိစၥကို အစားအေသာက္စီမံကြပ္ကဲမႈ (Food Management) ရႈေထာင့္ ကေနၾကည့္ၿပီး ေအာက္ပါအတိုင္း ကိုင္တြယ္ ေျဖရွင္း သင့္တယ္လို႔ ကၽြန္မ ကေတာ့ အႀကံျပဳခ်င္ပါတယ္။
ပထမဦးစြာ ဘာေၾကာင့္ ၾကက္သားမႈန္ ့ဟာအခ်ိဳမႈန္ ့ထက္ဆိုးတယ္ ဆိုတာ ကို စားသံုးသူမ်ားကို အခ်က္အလက္စံုစံုလင္လင္နဲ့ ေအာက္ပါ အတိုင္း အသိေပးသင့္တယ္လို ့အႀကံျပဳပါတယ္။ Knowledge is Power တဲ့ အသိပညာဟာ စြမ္းအင္တစ္ခု ပါဆိုတဲ့ အဂၤလိပ္ စကားပံုအတိုင္း စာသံုးသူမ်ားကို အခ်က္အလက္စံုစံုလင္လင္နဲ ့ အသိေပးခ်င္းဟာ စြမ္းအင္ေပးခ်င္းနဲ႔ အတူတူပါဘဲ။ ဒါ့ေၾကာင့္ ဒီအရာကေတာ့ မေကာင္းဘူး ဆိုတာနဲ ့တင္ရပ္မထားဘဲ ဘာေၾကာင့္မေကာင္းဘူးဆိုတာေလးကို ပါအက်ယ္တဝင္ ရွင္းျပရင္ ပိုေကာင္းတယ္လို႔ ကၽြန္မကေတာ့ ထင္ပါတယ္ရွင္။ အဲ့ဒီေတာ့ ကၽြန္မက ေအာက္ပါအတိုင္း ၾကက္သားမႈန့္ဟာ အခ်ိဳမႈန္ ့ထက္ဘာေၾကာင္ ပိုဆိုးသလဲဆိုတာေလးကို နံပါတ္စဥ္ အလိုက္တင္ျပပါ့မယ္။
ၾကက္သားမႈန္ ့ထဲမွာ တကယ္ၾကက္သားမႈန္ ့ပါဝင္ႏႈန္းကနည္းေလေတာ ့ အနံ ့အရသာနဲ ့ျပည္ ့စံုေအာင္ Flavouring (အနံ ့) ကိုထဲ့ရပါတယ္။ Natural flavour ( သဘာဝ အနံ ့) ေစ်းႀကီးေလေတာ့ artificial flavour ( အနံ ့တု) ကိုအမ်ားအားျဖင့္သံုးၾကပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္ ့ထဲမွာ အနံ႔ မပါပါ ။
ေနာက္တစ္ခု ကေစ်းကြက္ထဲက ၾကက္သားမႈန္ ့မ်ားဟာအမ်ိဳး အစားေပၚမူတည္ၿပီး MSG (အခ်ိဳ မႈန္ ့) အနည္းအမ်ားဆိုသလို ပါပါတယ္။
ၾကက္သားမႈန္ ့အမ်ားစုဟာ တာရွည္ခံေအာင္ စီမံထားရေတာ့ အနည္းနဲ ့အမ်ားဆိုသလို တာရွည္ခံေဆး ( preservatives) ေတြပါ ပါတယ္။ အဲ့ဒါေတြ အခ်ိဳမႈန့္ထဲမွာမပါပါ။
ေနာက္ၿပီး တခ်ိဳ ့ၾကက္သားမႈန္ ့ေတြဟာ No MSG လိုေၾကာ္ျငာၿပီး MSG အစားထိုးေတြကို သံုးပါတယ္။ ဥပမာ E-627, E-631တို ့ yeast extract တို႔ျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအရာေတြ ဟာ sodium ပါဝင္ႏႈန္းမ်ား တဲ့အတြက္ MSG in disguise ( MSG ကိုနာမည္ဝွက္ထားတာ) လို႔ကၽြန္မတို ့ အစားအေသာက္ သိပၸံသမားေတြ ကေခၚၾကပါတယ္။
ေနာက္ၿပီး yeast extract ( တံေဆး)ကလည္း မ်ားမ်ားစားသံုးလ်င္ မေကာင္းပါ။ သူတို႔ကို ဘယ္က ရသလဲဆိုေတာ့ မုန္႔ဖုတ္တဲ့ ေနရာနဲ့ (beer) ဘီယာ လုပ္တဲ ့ေနရာေတြက အပိုထြက္ ( by products ) အျဖစ္နဲ႔ရပါတယ္။ သူတို႔ထဲ့ထားတဲ့ မုန္႔နဲ႔ဘီယာ ေတြေတာင္ ကၽြန္မတို႔ စားေသာက္ လို႔ရတာ သူတို႔ကိုလည္း ကၽြန္မတို ့စားလို ့ရတာေပါ့။ အဲ့ဒီေနရာက ျပသနာမရွိပါ ။ အမွန္တကယ္ ျပသနာက သူ့႔မွာလည္း အခ်ိဳ ့မႈန့္နဲ႔ ဆတူ sodium (ဆိုဒီယမ္) ေတြပါလို ့မေကာင္းပါ။
ေနာက္ဆံုး တစ္ခု အခ်ိဳမႈန္႔ အစား ပင္လယ္ေရညွိ တစ္မ်ိဳးရဲ႕ အမႈန္႔ကို အသံုးျပဳ တာပါ။ ဒါေပမဲ ့ပင္လယ္ေရညွိဟာ ေစ်းႀကီးေလေတာ့ ၾကက္သားမႈန္ ့ထဲမွာထဲ့လဲ အနည္းအက်ည္းဘဲ ျဖစ္နိုင္တာမို ့က်န္တဲ့ဟာ အမ်ားစုက အထက္ကေျပာထားတဲ့ အခ်ိဳမႈန္႔ အစားထိုးေတြဘဲ ျဖစ္ဖို ့မ်ားပါတယ္။ အဲ့ေတာ့ တာဝန္ ရွိသူမ်ား အေနနဲ႔ ဒီကိစၥ ဘယ္လို ကိုင္တြယ္သင့္လဲ ဆိုတာေလးကို ကၽြန္မက ဒီကေန အႀကံေပးခ်င္ ပါတယ္။
၁- ပထမဦးစြာ Chicken flavoured ( flavored) လို ့ေၾကာ္ျငာထားတဲ့ တံဆိပ္ေတြကို စိစစ္ပါ။ chicken flavoured လို ့ေျပာခ်င္းဟာ ၾကက္သားမႈန္႔ စစ္စစ္ကလာတဲ့ အနံအရသာလို ့ဆိုလိုပါတယ္။ တျခားအနံ႔မ်ား မပါဝင္ သင့္ပါ။ ပါဝင္ပါက flavoured အစား flavour႔လို သံုးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါမွ စားသံုးသူေတြကဒီအနံ ့အရသာဟာ ၾကက္သားမႈန္႔ အစစ္က လာသလား အညႊန္းကိုဖတ္ရံုနဲ့ သိရွိနိုင္မွာ ျဖစ္ပါ တယ္။
၂- No MSG လို ့ ေၾကာ္ျငာတဲ့ တံဆိပ္ေတြထဲ မွာ အခ်ိုဳမႈန္႔ အစားထိုး ေတြပါသလား စိစစ္ပါ။ ပါရင္ No MSG (အခ်ိဳ မႈန္႔မပါ)အစား MSG replaced (အခ်ိဳမႈန္႔ အစားထိုး) လို႔ ေျပာင္းေရးခိုင္းပါ။ အဲ့ဒါကို ထုတ္လုပ္သူေတြက မလိုက္နာႏိုင္ရင္ေတာ့ အမ်ား ျပည္သူလူထုကို အထင္မွား ေစတဲ့ No MSG claim ( အခ်ိုမႈန္မပါ စာတမ္း) ကိုုသံုးခြင့္မေပးသင့္ပါ။
၃- ေနာက္တစ္ခု ကေတာ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို ရာခိုင္ႏႈန္းနဲ႔ တကြ အညႊန္းေပၚမွာ ေဖာ္ျပခိုင္းတာပါ။ အထူးသျဖင့္ ၾကက္သားမႈန္ ့
လို႔ေခၚရင္ ၾကက္သားမႈန္ ့တကယ္ ဘယ္ေလာက္ ပါသလဲ ဆိုတာကို အညႊန္းေပၚမွာ ေရးခိုင္းတာပါ။ ဒီနည္းကို လုပ္ျခင္းျဖင့္ စားသံုးသူေတြ အေနနဲ႔ အညႊန္းကို ဖတ္ၿပီး ဘယ္တံဆိပ္ ကေတာ့ ၾကက္သားမႈန္႔ ဘယ္ေလာက္ ပိုပါတယ္ စသည္ျဖင့္ ခ်င့္ခ်ိန္ဝယ္ယူႏိုင္ မွာျဖစ္ပါတယ္။
၄- ေနာက္ဆံုး အေနနဲ ့ကေတာ့ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ အခ်ိဳ မႈန္႔နဲ ့အခ်ိဳမႈန္႔ အစားထိုး အရာမ်ား ပါဝင္နႈန္း ထားကို သတ္မွတ္တာပါ။ (ဥပမာ အစားအေသာက္ ၁၀၀ဂရမ္ မွာ မည္ေရြ ့မည္မွ်ထက္ ပိုမပါရဘူး) လို ့စံႏႈန္း သတ္မွတ္ တာဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီလို သတ္မွတ္ခ်င္း အားျဖင့္ ထုတ္လုပ္သူေတြ အေနနဲ ့စားသံုးမ်ား အတြက္ ဥပါဒ္ ျဖစ္နိုင္ေလာက္ တဲ့အထိ အခိ်ဳမႈန္႔ အမ်ားအျပား ထဲ့ျခင္းကို မလုပ္နိုင္ ေတာ့တဲ့ အတြက္ စားသံုးသူမ်ားကို ကာကြယ္ရာ ေရာက္ပါတယ္။ အမ်ား စားသံုးသူမ်ား ေကာင္းက်ိဳးအတြက္ ရည္ရြယ္ၿပီး ကိုယ္တတ္တဲ့ ပညာရပ္နဲ႔ လဲ ပတ္သက္တဲ့ အတြက္ ဒီအႀကံျပဳစာကို ေရးျခင္းသာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘယ္ပုဂၢိဳလ္ တစ္ဦး တစ္ေယာက္ ဘယ္အဖြဲ့အစည္း ကိုမွ ထိခိုက္ ေစလိုုျခင္း အလ်ဥ္းမရွိပါလို႔ ဒီေနရာကေန ေျပာပါရေစရွင္။
Credit: ျမန္မာအစားအေသာက္စားသံုးသူအခြင့္အေရးကာကြယ္ေရးနွင့္ပညာေပးေရး
Chicken flavored broth and health risks ၾကက္သားမႈန္႔ နဲ႔ က်န္းမာေရး
ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားသည္ နာမည္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔လာသည္္။ Chicken flavored broth powder, Chicken Broth စတာေတြရွိတယ္။ အေရာင္းကုမၸဏီေတြကေတာ့ စီးပြါးေရးသေဘာအရ အေကာင္းခ်ည္းေရးထားပါတယ္။ က်န္းမာေရးဘက္ကေန အျပစ္ရွာၾကည့္သင့္ပါတယ္။
ၾကက္သားမႈန္႔မွာ No MSG, 100% Natural လို႔ဆိုထားပါတယ္။ ေထာက္ျပတာတခုကေတာ့ Chicken Broth: No MSG Labels Are False ၾကက္သားမႈန္႔ - ဟင္ခ်ိဳမႈန္႔မပါဆိုတာ မွားပါတယ္တဲ့။ ၾကက္သားမႈန္႔က ပိုေကာင္းတယ္။ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔မပါ ဆိုတဲ့သေဘာက ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔မေကာင္းတာကို စီးပြါးေရးသမား အခ်င္ခ်င္း (ဘူဘူခ်င္း) ေက်ာတဲ့သေဘာျဖစ္ေနပါတယ္။
ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ထဲမွာပါတဲ့ MSG ဆိုတာ Neurotoxin အာရံုေၾကာအဆိပ္ျဖစ္တယ္လို႔ ၾကက္သားမႈန္႔ ဆန္႔က်င္ေရးသမားက ဆိုပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ထဲမွာရွိတဲ့ (ဟိုက္ပိုသဲလမတ္စ္) မွာရွိတဲ့ (ႏူရုမ္း) ေတြကို ပ်က္စီး ေစတယ္လို႔ ေထာက္ျပထားတာ ဖတ္ရပါတယ္။ MSG ကို ၾကြက္ေတြကိုေၾကြးေတာ ဝလာတယ္၊ လူေတြမွာ ေခါင္းကိုက္တာနဲ႔ (မိုက္ဂရင္း) ျဖစ္ေစတယ္။
Yeast Extract တေဆးကထုတ္လုပ္သည္လို႔လဲ ေၾကာ္ညာပါေသးတယ္။ အမွန္က တေဆးဆိုတာ မုန္႔ဖုတ္ရာ မွာသာ ေကာင္းတာပါ။ အိမ္မွာတင္ ၾကက္သားကို အဲလိုလုပ္ရင္ တေဆးသြားမထည့္ပါေလနဲ႔။ လူရီစရာ ျဖစ္ပါမယ္။
Organic Spices လို႔လဲေၾကာ္ညာျပန္ပါေသးတယ္။ ထုတ္လုပ္သူေတြက Spice mix ထဲမွာ MSG 50% ထက္ နည္းပါရင္ မပါဘူးလို႔ေရးႏိုင္တယ္။
ခ်ဳပ္ေျပာရရင္ ၾကက္သားမႈန္႔ဆိုတာလဲ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔သာျဖစ္ပါတယ္။ အေကာင္း-အဆိုး ဆတူေလာက္ရွိပါမယ္။ သုေတသန နည္းပါေသးတယ္။ Ajinomoto ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ကို ဖတ္ႏိုင္ပါတယ္။
ၾကက္သားမႈန္႔က အခ်ဳိမႈန္႔ထက္ပင္ ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးမ်ားဟု စားသံုးသူ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ေရးအသင္းေျပာ
Organic Spices လို႔လဲေၾကာ္ညာျပန္ပါေသးတယ္။ ထုတ္လုပ္သူေတြက Spice mix ထဲမွာ MSG 50% ထက္နည္းပါရင္ မပါဘူးလို႔ေရးႏိုင္တယ္။ ခ်ဳပ္ေျပာရရင္ ၾကက္သားမႈန္႔ဆိုတာလဲ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔သာျဖစ္ပါတယ္။ အေကာင္း-အဆိုး ဆတူေလာက္ရွိပါမယ္။ သုေတသန နည္းပါေသးတယ္။ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳရွိသူေတြနဲ႔ မသင့္ပါ။
Dashi ဒက္ရွီဂ်ပန္စာဆိုတာ Soup စြပ္ျပဳပ္လုပ္ရာမွာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲစတာေတြကို ခ်က္ျပဳပ္ရာမွာ သံုးတယ္။ Kelp ေခၚတဲ့ အညိဳေရာင္ ပင္လယ္ေရညႇိကေန ထုတ္လုပ္တယ္။ Niboshi ေခၚတဲ့ဆာဒင္းငါးေပါက္စနဲ႔ Shiitake ေခၚမိႈတမ်ိဳးကိုလည္း သံုးတယ္။ ၁၉ဝ၈ ကတည္းက ေပၚတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ ေလ့လာထားတာ မေတြ႔ေသးပါ။
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
MONOSODIUM GLUTAMATE (MSG): Maggi, Knorr, Royco infact it is in all the seasoning cubes
I have been very particular about the type of seasoning my wife uses and this led me to a study on Monosodium Glutomate (you remember Vedan and Ajinomoto?) and its effect on the body. It was all in the news some years ago in Nigeria that we needed to avoid Vedan and Ajinomoto because the seasoning is made with Monosodium Glutomate (MSG). White maggi!
What I discovered lately is that MSG is part of the ingredient used to make all the seasoning cubes in the market in Nigeria from Maggi, Knorr, Royco etc. Even the Noodles makers in Nigeria use it in their seasoning. I even checked some products made “by Supreme Spice” and discovered MSG as one of their ingredients.
Monosodium glutamate (MSG) is a flavor enhancer added to thousands of foods you and your family regularly eat. It's also one of the worst food additives on the market. The more you use MSG flavor enhancer in your food, the more you are likely to experience its side effects.MSG is an excitotoxin, which means it overexcites your cells to the point of damage or death, causing brain damage to varying degrees, and potentially even triggering or worsening learning disabilities.Some of the Monosodium Glutamate side effects on body include:
Rashes, itching, burning, numbness;
Migraines, headaches;
Asthma;
Irritable bowel syndrome symptoms;
Chest tightness, heart palpitations, heart arrhythmia, anxiety;
Irritability, restlessness, sleep disturbance; and
Children are more vulnerable to MSG dangers than adults. In fact, MSG and other flavor enhancers are not permitted in foods produced specifically for infants and young children who are 12 months old or less.
OSES IS TALKING says let us return to our roots. Make a decision to avoid MSG in your diet as much as possible. Prepare food at home, using fresh, locally grown ingredients like “Iru or dawadawa”.(African locust beans).
MSG Criticisms Should Be Taken With A Grain Of Salt ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ သတင္း
ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ ေဆးသုေတသနသတင္း လန္ဒန္ေနသူငယ္ခ်င္းက တင္ထားတယ္။ ကြ်န္ေတာ္လည္း ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔၊ အသားမႈန္႔စာေတြေရးထားလို႔ ေသခ်ာဖတ္ရတယ္။ အဲဒီသတင္းက ၂၆-ဂ-၂ဝ၁၄ ေန႔ကထြက္ခဲ့တာပါ။ သတင္းေခါင္းစဥ္က MSG Chinese Food တရုပ္လုပ္ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔လို႔ ေရးထားတာနဲ႔ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ေခၚ Monosodium glutamate (MSG) သမိုင္းကို လွန္ရတယ္။
ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔မွာ အဓိကပါတဲ့ Glutamic acid (ဂလူတားမစ္ အက္စစ္) ကို ၁၈၆၆ ကတည္းက ဂ်ာမန္ပညာရွင္ ေတြ႔ထားတယ္။ ၁၉ဝ၈ မွာ Kikunae Ikeda (အိုင္ကီးဒါး) ဂ်ပန္ ဘုရင့္တကၠသိုလ္ကေန အရာသာဓါတုပစၥည္းအျဖစ္ ေဖၚထုတ္ပါတယ္။ Laminaria japonica ပင္လယ္ ေရေမွာ္ပင္ကေန ထုတ္ယူတာပါ။ Katsuobushi နဲ႔ Kombu အရသာမႈန္႔ေတြကိုလည္း (အိုက္ကီဒါး) ကေန ေတြ႔တာပါ။ Dashi လို႔ေခၚတယ္။ အရသာသစ္ဟာ ခ်ိဳတာလည္း မဟုတ္၊ ငန္တာလည္း မဟုတ္၊ ခ်ဥ္တာလည္း မဟုတ္၊ ခါးတာလည္း မဟုတ္ပါ။ လူေတြက ၾကိဳက္ၾကတယ္။
Aji-no-moto (အာဂ်ီႏိုမိုတို) လို႔ေခၚတဲ့ ကေန႔လူသံုးမ်ားလြန္းလွတဲ့ ဟင္းခ်ိဳမႈန္ကိုေတာ့ ၁၉ဝ၉ ခုႏွစ္ကတည္းက ဂ်ပန္ Suzuki ဆူဇူးကီး ညီအကိုကေန ထုတ္လုပ္ခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။ တရုပ္တေယာက္မွ မပါခဲ့ပါ။
ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔သံုးစြဲလြန္းလို႔ရလာတဲ့ေရာဂါကိုေတာ့ Chinese Food Syndrome (Chinese Restaurant Syndrome) တရုပ္စာဆင္ဒရုမ္းေခၚပါတယ္။ ျဖစ္ရင္ ေခါင္းကိုက္မယ္၊ ပ်ိဳ႕ခ်င္မယ္၊ ႏွလံုးတုန္မယ္။
ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔သံုးစြဲေနခဲ့ၾကတာ ႏွစ္ေပါင္း ၁ဝဝ ေက်ာ္ပါျပီ။ သုေတသနေတြလည္းလုပ္ၾကတာမ်ားပါျပီ။ အခုထိေတာ့ မသံုးစြဲသင့္၊ သံုးလည္းဘာမွမျဖစ္ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတယ္။ စြဲေစတာေတာ့ မွန္တယ္။ မသံုးရမေနႏိုင္သူေတြ၊ အဲတာမပါ ဟင္းမခ်က္တတ္သူေတြ ရွိတယ္။ အဲတာမပါပဲ ခ်က္တတ္၊ စားတတ္သူေတြလည္းရွိတယ္။
ဆံုးျဖတ္ခ်က္ကေတာ့ လူၾကီးမင္းတို႔နဲ႔ ဂုဏ္သေရရွိအမ်ိဳးသမီးတို႔ သေဘာပါခင္ဗ်ား။ ကြ်န္ေတ္ာ့အိမ္မွာေတာ့ ဧည့္သည္လာလို႔ စားခ်င္သူဆိုရင္ ေပးဘို႔သာ ဝယ္ထားပါတယ္။
Ajinomoto ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ http://doctortintswe.blogspot.com/…/…/sweetening-agents.html
Ajinomoto ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/12/ajinomoto.html
Chicken flavored broth and health risks ၾကက္သားမႈန္႔ နဲ႔ က်န္းမာေရး http://doctortintswe.blogspot.com/…/chicken-flavored-broth-…
Chicken flavored broth and health risks ၾကက္သားမႈန္႔ နဲ႔ က်န္းမာေရး http://doctortintswe.blogspot.com/…/chicken-flavored-broth-…
Dashi and Sweetening Agents ဟင္းခပ္မႈန္႔မ်ား http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/ajinomoto.html
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၃ဝ-၉-၂ဝ၁၆
No comments:
Post a Comment