မွ်စ္အေၾကာင္းကို မသိပဲ ႀကိဳက္လို႔သာ စားေနတာ.. အခုကစၿပီး အရင္ထက္ပိုစားေတာ့မယ္…ဖတ္ျဖစ္ေအာင္ ဖတ္ၾကည့္လိုက္ေနာ္!
မွ်စ္ကို ႀကိဳက္လို႔သာစားေနတယ္…ဒါေလာက္အလြန္ထူးျခားတဲ့ စြမ္းပကားေတြရွိေနတယ္ဆိုတာ ခုမွ သိေတာ့တယ္….ဖတ္ျဖစ္ေအာင္ ဖတ္ၾကည့္လိုက္ေနာ္
ျမန္မာ လူမ်ိဳးေတြက မွ်စ္ကို ေၾကာ္ခ်က္ၿပီး ဟင္းလ်ာ အမ်ိဳးမ်ိဳး ျပဳလုပ္ စားေသာက္ တတ္ၾကပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ မွ်စ္ေတြကို ေဆးဆုိးထားတယ္ ဆိုတဲ့သတင္း ထြက္လာၿပီးေနာက္မွာ မွ်စ္ကို စားဖုိ႔ လက္တြန္႔ သြားၾကပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေဆးမဆိုး ထားတဲ့ မွ်စ္ေတြကို ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္ဖုိ႔ အႀကံျပဳရင္း မွ်စ္ေၾကာင့္ ရရွိလာႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရး စြမ္းပကားေတြကို ေရးသား လိုက္ရပါတယ္။
(၁) အစာေျခစနစ္က်န္းမာ
ျခင္းမွ်စ္ဟာ အစာအိမ္ရဲ႕ အစာေခ်ဖ်က္တဲ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစ ပါတယ္။ မွ်စ္ဟာ အစာအိမ္ ေဝဒနာကို သက္သာေစၿပီး ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာ ေရာဂါကိုလည္း သက္သာေစပါ တယ္။
(၂) နာတာရွည္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း
မွ်စ္မွာ ဖီေနာလစ္အက္စစ္ မ်ားစြာ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ၿပီး အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္း ရွိပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ အပါအဝင္ နာတာရွည္ ေရာဂါေတြ ကို ေလ်ာ့ က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္မွာ ပါဝင္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဟာလည္း ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(၃) ပုိးသတ္ အာနိသင္ရွိျခင္း
မွ်စ္မွာ ဖိုင္ကိုကမ္မီကယ္ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဖန္းဂတ္စ္မိႈတား အာနိသင္၊ ဘက္တီးရီးယား ဆန္႔က်င္တဲ့ အာနိသင္နဲ႔ ကင္ဆာတား အာနိသင္တုိ႔ ရွိၾကပါတယ္။
(၄)ေသြးဖိအားကို ထိန္းသိမ္းေပးျခင္း
မွ်စ္မွာ ပိုက္တက္စီယမ္ ပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးကို က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္တစ္ခြက္မွာ တစ္ေန႔တာ လုိအပ္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ ပမာဏရဲ႕ ငါးပံုတစ္ပံု ပါဝင္ေနပါတယ္။
(၅) မေကာင္းေသာ အဆီကို က်ေစျခင္း
မွ်စ္ဟာ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆီ (LDL) ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္မွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ ေလ်ာ့နည္းတာေၾကာင့္ အဝလြန္သူေတြနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈမ်ားၿပီး မၾကာခဏ ဆာေလာင္မႈ ေလ်ာ့နည္းတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းေနသူေတြအတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ မွ်စ္ရည္ဟာ အူလမ္းေၾကာင္းရွိ သန္ေကာင္ေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါ တယ္။
(၆) ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစျခင္း
မွ်စ္မွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အူလႈပ္ရွားမႈက ေကာင္းမြန္ေစၿပီး နာတာရွည္ ဝမ္းခ်ဳပ္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
မွ်စ္တစ္ခြက္ စားေပရင္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ ဓာတ္ ပမာဏကို ရရွိေစပါတယ္။
(၇) အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ရာသီစက္ဝန္း မွန္ေစျခင္း
မွ်စ္ေတြဟာ ရာသီစက္ဝန္းကို လံႈ႕ေဆာ္ေပးၿပီး ရာသီမွန္မွန္ လာေစပါတယ္။
(၈) သည္းေျခအိတ္ကို က်န္းမာေစျခင္း
႐ိုးရာ ေဆးနည္းအေနနဲ႔ မွ်စ္ကို သည္းေျခအိတ္ ေဝဒနာေတြ ေလ်ာ့က်ဖုိ႔အတြက္ အိမ္သံုးေဆးတစ္လက္ အေနနဲ႔ အရင္က အသိျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။
(၉) ဒဏ္ရာငယ္မ်ားကို သန္႔စင္ေစျခင္း
မွ်စ္ရည္ဟာ ဒဏ္ရာငယ္ေတြကို သန္႔စင္ေစတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ သန္႔ရွင္းတဲ့ မွ်စ္ရည္က ဒဏ္ရာအေပၚ လိမ္းေပးရင္ အနာက်က္ ျမန္ေစတယ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။
(၁၀) ေသြးထြက္ေနေသာ လိပ္ေခါင္းကို သက္သာေစျခင္း
လိပ္ေခါင္းက ေသြးထြက္ေနရင္ ဂႏိုဆီးပူေညာင္းက်ေရာဂါ ျဖစ္ေနလွ်င္ မွ်စ္ကို စားေပးပါက သက္သာေစတယ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ဆိုပါတယ္။
credit to Good Health
===========
မျှစ်အကြောင်းကို မသိပဲ ကြိုက်လို့သာ စားနေတာ.. အခုကစပြီး အရင်ထက်ပိုစားတော့မယ်…ဖတ်ဖြစ်အောင် ဖတ်ကြည့်လိုက်နော်
မျှစ်ကို ကြိုက်လို့သာစားနေတယ်…ဒါလောက်အလွန်ထူးခြားတဲ့ စွမ်းပကားတွေရှိနေတယ်ဆိုတာ ခုမှ သိတော့တယ်….ဖတ်ဖြစ်အောင် ဖတ်ကြည့်လိုက်နော်
မြန်မာ လူမျိုးတွေက မျှစ်ကို ကြော်ချက်ပြီး ဟင်းလျာ အမျိုးမျိုး ပြုလုပ် စားသောက် တတ်ကြပါတယ်။
ဒါပေမယ့် မျှစ်တွေကို ဆေးဆိုးထားတယ် ဆိုတဲ့သတင်း ထွက်လာပြီးနောက်မှာ မျှစ်ကို စားဖို့ လက်တွန့် သွားကြပါတယ်။
ဒါကြောင့် ဆေးမဆိုး ထားတဲ့ မျှစ်တွေကို ရွေးချယ် စားသောက်ဖို့ အကြံပြုရင်း မျှစ်ကြောင့် ရရှိလာနိုင်တဲ့ ကျန်းမာရေး စွမ်းပကားတွေကို ရေးသား လိုက်ရပါတယ်။
(၁) အစာခြေစနစ်ကျန်းမာ
ခြင်းမျှစ်ဟာ အစာအိမ်ရဲ့ အစာချေဖျက်တဲ့ လုပ်ငန်းဆောင်တာတွေကို ကောင်းမွန်စေ ပါတယ်။ မျှစ်ဟာ အစာအိမ် ဝေဒနာကို သက်သာစေပြီး ဝမ်းပျက်ဝမ်းလျှော ရောဂါကိုလည်း သက်သာစေပါ တယ်။
(၂) နာတာရှည်ရောဂါ ဖြစ်နိုင်ခြေ လျော့ကျစေခြင်း
မျှစ်မှာ ဖီနောလစ်အက်စစ် များစွာ ပါဝင်မှုကြောင့် ရောင်ရမ်းမှု လျော့ကျပြီး အင်တီအောက်ဆီးဒင့် အစွမ်း ရှိပါတယ်။
ဒါကြောင့် နှလုံးရောဂါ အပါအဝင် နာတာရှည် ရောဂါတွေ ကို လျော့ ကျစေပါတယ်။ မျှစ်မှာ ပါဝင်တဲ့ ပိုတက်စီယမ်ဟာလည်း နှလုံးကျန်းမာရေးကို ကောင်းမွန်စေပါတယ်။
(၃) ပိုးသတ် အာနိသင်ရှိခြင်း
မျှစ်မှာ ဖိုင်ကိုကမ်မီကယ် များစွာ ပါဝင်တာကြောင့် ဖန်းဂတ်စ်မှိုတား အာနိသင်၊ ဘက်တီးရီးယား ဆန့်ကျင်တဲ့ အာနိသင်နဲ့ ကင်ဆာတား အာနိသင်တို့ ရှိကြပါတယ်။
(၄)သွေးဖိအားကို ထိန်းသိမ်းပေးခြင်း
မျှစ်မှာ ပိုက်တက်စီယမ် ပါဝင်မှု များတာကြောင့် သွေးတိုးကို ကျစေပါတယ်။ မျှစ်တစ်ခွက်မှာ တစ်နေ့တာ လိုအပ်တဲ့ ပိုတက်စီယမ် ပမာဏရဲ့ ငါးပုံတစ်ပုံ ပါဝင်နေပါတယ်။
(၅) မကောင်းသော အဆီကို ကျစေခြင်း
မျှစ်ဟာ မကောင်းတဲ့ ကိုလက်စထရော အဆီ (LDL) ကို လျော့ကျစေပါတယ်။ မျှစ်မှာ ကယ်လိုရီပါဝင်မှု လျော့နည်းတာကြောင့် အဝလွန်သူတွေနဲ့ သင့်တော်ပါတယ်။
ဒါ့အပြင် အမျှင်ဓာတ် ပါဝင်မှုများပြီး မကြာခဏ ဆာလောင်မှု လျော့နည်းတာကြောင့် ကိုယ်အလေးချိန် ထိန်းနေသူတွေအတွက် သင့်တော်ပါတယ်။ မျှစ်ရည်ဟာ အူလမ်းကြောင်းရှိ သန်ကောင်တွေကို လျော့ကျစေပါ တယ်။
(၆) ဝမ်းမှန်မှန်သွားစေခြင်း
မျှစ်မှာ အမျှင်ဓာတ်များစွာ ပါဝင်တဲ့အတွက် အူလှုပ်ရှားမှုက ကောင်းမွန်စေပြီး နာတာရှည် ဝမ်းချုပ်မှု မဖြစ်အောင် ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
မျှစ်တစ်ခွက် စားပေရင် တစ်နေ့တာ လိုအပ်တဲ့ အမျှင် ဓာတ် ပမာဏကို ရရှိစေပါတယ်။
(၇) အမျိုးသမီးများတွင် ရာသီစက်ဝန်း မှန်စေခြင်း
မျှစ်တွေဟာ ရာသီစက်ဝန်းကို လှုံ့ဆော်ပေးပြီး ရာသီမှန်မှန် လာစေပါတယ်။
(၈) သည်းခြေအိတ်ကို ကျန်းမာစေခြင်း
ရိုးရာ ဆေးနည်းအနေနဲ့ မျှစ်ကို သည်းခြေအိတ် ဝေဒနာတွေ လျော့ကျဖို့အတွက် အိမ်သုံးဆေးတစ်လက် အနေနဲ့ အရင်က အသိပြုခဲ့ကြပါတယ်။
(၉) ဒဏ်ရာငယ်များကို သန့်စင်စေခြင်း
မျှစ်ရည်ဟာ ဒဏ်ရာငယ်တွေကို သန့်စင်စေတယ်လို့ သိရပါတယ်။ သန့်ရှင်းတဲ့ မျှစ်ရည်က ဒဏ်ရာအပေါ် လိမ်းပေးရင် အနာကျက် မြန်စေတယ်လို့ တချို့က ယုံကြည်ကြပါတယ်။
(၁၀) သွေးထွက်နေသော လိပ်ခေါင်းကို သက်သာစေခြင်း
လိပ်ခေါင်းက သွေးထွက်နေရင် ဂနိုဆီးပူညောင်းကျရောဂါ ဖြစ်နေလျှင် မျှစ်ကို စားပေးပါက သက်သာစေတယ်လို့ တချို့က ဆိုပါတယ်။
credit to Good Health
Ref:http://thutastar.com/?p=23368
No comments:
Post a Comment