ျမန္မာျပည္ကိုမျပန္ျဖစ္တာရယ္၊သတိရတာႏွင့္ ႀကိဳက္တတ္ေသာရွမ္းအစားအစာေတြ႕လို႔
မေခ်ာရဲ႕အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္မွ ကူးယူထားတာပါ
စားၾကဦးမလား ေအာ္ေနလို႔ မေခ်ာတစ္ေယာက္ ဘေလာဂ္႔ေပၚကေန ေစ်းေရာင္းေနတာ မဟုတ္ပါဘူးေနာ္။ ဒီတစ္ပတ္ စားစရာေသာက္စရာအတြက္ ျပီးခဲ႔တဲ႔ တစ္ပတ္က လုပ္စားျဖစ္တဲ႔ အသားလံုး ေခါက္ဆြဲ လုပ္နည္းေလး ေဖာ္ျပခ်င္လို႔ပါ။ ခုလို ေအးခ်မ္းတဲ႔ ေဆာင္းရာသီေရာက္လို႔ လာတဲ႔ အခါမွာ ေခါက္ဆြဲ ပူပူေလး စားရတာဟာလည္း အရသာတစ္မ်ိဳးပါ။ ဒီတစ္ပတ္ လုပ္ျဖစ္တဲ႔ ေခါက္ဆြဲမွာ ( Snow Pea leaves) ပဲရြက္နဲ႔ မုန္ညွင္းျဖဴရြက္တို႔ ထည္႔ထားပါတယ္။ ကခ်င္ျပည္နယ္နဲ႔ ရွမ္းျပည္နယ္ တို႔မွာ ေခါက္ဆြဲထဲကို ခုလို ပဲရြက္ေလးေတြ ထည္႔စားၾကတာ ေရာက္ဖူးတဲ႔သူေတြ သိၾကမွာပါေနာ္။ သို႕ေသာ္လည္း ကၽြန္မတို႕ ကခ်င္ျပည္နယ္မွာေတာ႔ ေဆာင္းရာသီဆို ပဲရြက္ကိုသာ (ပဲရြက္က ေဆာင္းမွသာ ရပါတယ္) သံုးၾကျပီး ရွမ္းျပည္ေျမာက္ပိုင္း ဘက္မွာေတာ႔ ပဲရြက္အျပင္ မုန္ညင္းရြက္ေလးေတြပါ ထည္႕ပါတယ္။ ကၽြန္မက ေခါက္ဆြဲက္ို ခုလို အရြက္ေတြနဲ႔ ထည္႔စားရတာကို သေဘာက်ပါတယ္။ ဒီေတာ႔ အရြက္ၾကိဳက္တဲ႔ ကၽြန္မက ေရႊပဲရြက္ေရာ မုန္ညင္းပါ ထည္႕လိုက္ပါတယ္။
အသားလံုး ေခါက္ဆြဲဆိုတာဟာလည္း ရွမ္းျပည္မွာ စားၾကတဲ႔ ေခါက္ဆြဲျဖစ္ပါတယ္။ အသားလုံးကို မိမိႏွစ္သက္ရာ အသားနဲ႔ လုပ္ႏိုင္ျပီး အခ်ိဳ႕ကေတာ႕ အမဲလံုးေခါက္ဆြဲကို ပိုၾကိဳက္ၾကပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ကၽြန္မက အမဲသားမစားတဲ႔အတြက္ ဝက္သားနဲ႔ လုပ္ပါမယ္။ ပထမဦးဆံုး ေခါက္ဆြဲဟင္းရည္နဲ႔ အသားလံုးျပဳတ္ဖို႔အတြြက္ ဝက္ရိုးနည္းနည္းကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဂ်င္း၊ အား၊ အရသာမႈန္႔ ထည္႔ျပီး ျပဳတ္ပါတယ္။ ေခ်ာက္ေကာ ပါးေကာ အလံုးကိုနည္းနည္းစီ ထည္႔ပါတယ္. (မရွိလွ်င္ မထည္႕လည္းရပါတယ္)
ဝက္သားမ်ားကို ၾကိတ္ပါတယ္.. မၾကိတ္လိုပါက ေတာက္ေတာက္စင္းႏို္င္ပါတယ္. ျပီးလ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ အရသာမႈန္႕တို႔ထည္႕ျပီး ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ပါတယ္။
အသားမ်ားကို ခုလို အလံုးေလးေတြ လုပ္ပါတယ္။ (ဒီေလာက္ဘဲလုပ္တာဟုတ္ဘူးေနာ္.. နမူနာ ျပထားတာ ) :P
ရလာတဲ႔အသားလံုးေတြကို အေစာက ဝက္ရိုးျပဳတ္အိုးထဲ ထည္႔ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။
မုန္ညွင္းျဖဴနဲ႔ ေရႊပဲရြက္ပါ။ အဲဒါကို ေရေႏြးဆူဆူမွာ ခနေလး ျပဳတ္လိုက္တာပါ။ ဆိုင္ေတြမွာေတာ႔ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ရင္း တစ္ခါတည္းထည္႔ျပဳတ္ေပးပါတယ္။
ေရႊပဲရြက္၊ မုန္ညွင္းျပဳတ္
ေခါက္ဆြဲထဲထည္႔ဖို႔ ျပင္ထားတဲ႔ အဆာပလာေတြပါ။ ခါတိုင္းေခါက္ဆြဲခ်က္သလိုဘဲ သိပ္မထူးတဲ႔ အဆာပလာေတြျဖစ္ပါတယ္။
ပန္းကန္ျပားအၾကီးက မုန္ညင္းနဲ႔ ပဲရြက္ျပဳတ္ထားတာပါ။ နံနံပင္၊ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၊ ပဲငပိ( တိုက်န္)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ ႏွမ္းဆီခ်က္၊ ငရုပ္သီးေၾကာ္နဲ႔ ေခ်ာက္ေကာပါးေကာ အလံုးေတြကိုေၾကာ္ ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္. ဆီေမႊးေအာင္လို႔ပါ။ အလံုးမရွိလဲ အမႈန္႕ကို ဆီသတ္ျပီး ထည္႔ႏိုင္ပါတယ္ေနာ္။
ဒါကေတာ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ နံနံ ငရုပ္သီးစိမ္းတို႕ကို သံပုရာသီးနဲ႔ အခ်ဥ္လုပ္ထားတာပါ ။ အသားလံုးနဲ႔ တို႔စားဖို႔ျဖစ္ပါတယ္။
အသားလံုးျပဳတ္ထားတာ က်က္ျပီဆိုရင္ ဆားအေပါ႕အငံျမည္းလို႔ အေနေတာ္ဆိုရင္ ေခါက္ဆြဲဟင္းရည္ အတြက္ ရပါျပီ။
ေခါက္ဆြဲထဲထည္႕ဖို႕ အဆာပလာစံုသြားပါျပီ။
ရွမ္းေခါက္ဆြဲ၊ ဆန္စီး မိမိႏွစ္သက္ရာနဲ႔ စားသံုးႏို္င္ပါတယ္။ ကၽြန္မက ေရစိမ္ကို ပိုၾကိဳက္ပါတယ္.. ေရစိမ္ကို ကခ်င္နဲ႔ ရွမ္းျပည္နယ္မွာ ေရစိမ္ေ ခါက္ဆြဲလို႔ေခၚၾကျပီး ရန္ကုန္မႏၱေလးကေတာ႕ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ လို႔ ေခၚၾက ပါတယ္။ ဆန္ေခါက္ဆြဲလို႔ ကၽြန္မတို႕က ေခၚတဲ႔ ေခါက္ဆြဲကိုေတာ႕ ဆန္စီးလို႔ ေခၚၾကျပန္ပါ တယ္။
ဟင္းရည္နဲ႔ အသားလံုးေလးထည္႔လိုက္ရင္ ပူပူေႏြးေႏြး အရသာရွိရွိ စားသံုးႏိုင္တဲ႔ အသားလံုး ေခါက္ဆြဲ ရပါျပီေနာ္။
ေခါက္ဆြဲက အေငြ႕ေတာင္ထေနပါေသးတယ္. ရာသီေအးေအးမွာ ပူပူေႏြးေႏြး စားလိုသူမ်ားအတြက္ေတာ႔႔ အရသာရွိလွပါတယ္။
အခ်ဥ္ရည္နဲ႔ တြဲစားပါ။
စားဖို႔နယ္ထားတာပါ။ ထမင္းမစားျဖစ္ရင္ ဒီလိုေခါက္ဆြဲေလးေတြ စားျဖစ္ပါတယ္. တစ္ခြက္ဆို ဝပါျပီ။
မယံုဘူး ဟုတ္လား.။ မယံုရင္ အိမ္လာၾကည္႕ပါ :P
ဒီပိုစ္႔ေလး ေရးေနခ်ိန္က မနက္ ၃နာရီရွိပါျပီ။ အိပ္ရာက တစ္ေရးႏိုးတာမို႔ ဗိုက္ကလဲ ဆာေနေတာ႔ ေခါက္ဆြဲ ပံုေတြျမင္ျပီး ဗို္က္ထဲက အသံပိုျမည္လာေတာ႕တာပါဘဲ။ ကို္ယ္တိုင္လည္း ျမင္သာျမင္ျပီး မၾကင္လိုက္ရ တဲ႔ ေခါက္ဆြဲ ျဖစ္ပါတယ္.(ခုမွ မရွိေတာ႔တာ။ ) စာ လာဖတ္သူေတြကိုမွ ပံုေတြျပျပီးႏွိပ္စက္သလို ျဖစ္တာ မဟုတ္ပါဘူး။ ကိုယ္႕ကိုယ္ကိုလဲ ႏွိပ္စက္သလို ျဖစ္ရပါေတာ႔တယ္ :P
ခ်စ္ခင္ရေသာ မိတ္ေဆြမ်ားအားလံုးအတြက္ Happy Weekend ျဖစ္ပါေစေနာ္.
Ref: ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္)atSaturday, December 03, 2011
No comments:
Post a Comment