အမ်ားျပည္သူုျဖစ္တဲ့ ၈၀%ေလာက္ရွိတဲ့ ေတာင္သူလယ္သမားေတြ၊ ကုုမၼဏီ၀န္တမ္းေတြဘဲ ဒုုကၡေရာက္ရတယ္ေလ....
ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ရိွ ေစ်းတစ္ခု ျမင္ကြင္း
ၿပီးေနာက္ ေစ်းကြက္အတြင္း အေျခခံစားေသာက္ကုန္ေစ်းႏႈန္းမ်ား ႏွစ္ႀကိမ္ဆက္တိုက္ ေစ်းျမင့္တက္မႈ ျဖစ္ေပၚခဲ့ေၾကာင္း ေစ်းကြက္အတြင္းမွ သိရသည္။
သၾကၤန္မတိုင္ခင္၌ ကုန္ေစ်းႏႈန္းမ်ားမွာ ေစ်းျမင့္တက္မႈ ျဖစ္ေပၚခဲ့ၿပီး သၾကၤန္ကာလၿပီးေနာက္ ကုန္အ၀င္နည္းမႈႏွင့္လက္ကားေရာင္းခ်သည့္ေစ်းမ်ား ျမင့္တက္မႈေၾကာင့္ လက္လီအေရာင္းေစ်းမ်ား ျမင့္တက္ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
၂၀၁၃ ခုႏွစ္တြင္ အစုိးရ၀န္ထမ္းလစာ က်ပ္ႏွစ္ေသာင္း တိုးျမႇင့္ေပးခဲ့ၿပီးေနာက္ တစ္ႏွစ္အတြင္း အေျခခံစားေသာက္ကုန္ေစ်းႏႈန္းမ်ား ရာခိုင္ႏႈန္း ၁၀ မွ ရာခိုင္ႏႈန္း ၉၀ အထိ ျမင့္တက္မႈရွိခဲ့သည္။
အစိုးရ၀န္ထမ္းမ်ားအား ၂၀၁၃ ခုႏွစ္၊ ဧၿပီ ၁ ရက္တြင္ လစာတိုးျမႇင့္ေပးခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး ကုန္စည္ေစ်းႏႈန္းမ်ားမွာ ၂၀၁၃ ဇြန္လမွစ၍ တျဖည္းျဖည္း တက္ရိပ္ျပလာၿပီး ဒီဇင္ဘာလတြင္ သိသာစြာ ျမင့္တက္လာျခင္းျဖစ္သည္။ ကုန္ေစ်းႏႈန္းမ်ား အေနျဖင့္ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္တြင္လည္း သိသာစြာက်ဆင္းျခင္း မရွိသည့္အျပင္တက္ျမဲ၊တက္ဆဲ အေနအထားအတိုင္း ရွိေနသည္။
၂၀၁၅ ခုႏွစ္ ဧၿပီ၊ သၾကၤန္မတိုင္ခင္တြင္ အေျခခံစားေသာက္ကုန္စည္မ်ား အေနျဖင့္ ထပ္မံ၍ ေစ်းႏႈန္းမ်ား ျမင့္လာလ်က္ရွိေနၿပီး အစိုးရ၀န္ထမ္းမ်ားအား လစာ တရား၀င္ တိုးျမႇင့္လိုက္သည့္ အခ်ိန္မွ စတင္၍ ကုန္ေစ်းႏႈန္းမ်ားသည္ ထပ္မံေစ်းႏႈန္းျမင့္တက္သည့္ အေနအထားသို႔ ေရာက္ရွိသြားသည္။
ယခုအခါတြင္ ၾကက္သား တစ္ပိႆာ ယခင္ က်ပ္ ၅၀၀၀ မွ ၇၀၀၀ ရွိရာမွ ယခုအခါတြင္ တစ္ပိႆာ က်ပ္ ၇၀၀၀ မွ ၁၂၀၀၀ သို႔လည္းေကာင္း၊ ၀က္သားတစ္ပိႆာ က်ပ္ ယခင္က ၅၀၀၀ က်ပ္မွ ၇၀၀၀ က်ပ္ရွိခဲ့ရာ ယခုအခါတြင္ တစ္ပိႆာ က်ပ္ ၆၀၀၀ မွ ၁၂၀၀၀ သို႔လည္းေကာင္း၊ အမဲသားတစ္ပိႆာ ယခင္က က်ပ္ ၄၅၀၀ မွ ၈၀၀၀ ရွိရာမွ ယခုအခါတြင္ က်ပ္ ၅၀၀၀ မွ ၁၂၀၀၀ သို႔လည္းေကာင္း၊ ဆိတ္သားတစ္ ပိႆာ ယခင္က က်ပ္ ၁၀၀၀၀ မွ ၁၃၀၀၀ ရွိခဲ့ရာ ယခုအခါတြင္ က်ပ္ ၁၅၀၀၀ မွ ၁၆၀၀၀ သို႔လည္းေကာင္း အသီးသီး ျမင့္တက္ခဲ့ၿပီး အသားေစ်းႏႈန္းမ်ား အေနျဖင့္ အနည္းဆံုး က်ပ္ ၂၀၀၀ မွ ၅၀၀၀ အထိ ေစ်းႏႈန္းျမင့္တက္ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
ငါး၊ ပုစြန္ ေစ်းႏႈန္းမ်ား အေနျဖင့္လည္း ငါးၾကင္းတစ္ပိႆာ ယခင္က တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၃၈၀၀ ရွိရာမွ ယခုအခါတြင္ တစ္ပိႆာ က်ပ္ ၇၀၀၀ သို႔လည္းေကာင္း၊ ငါးျမစ္ခ်င္းတစ္ပိႆာလွ်င္ ယခင္က်ပ္ ၂၅၀၀ မွ ၃၆၀၀ ရွိရာမွ ယခုအခါတြင္ တစ္ပိႆာက်ပ္ ၅၀၀၀ အထိသို႔ လည္းေကာင္း၊ ငါးရံ႕တစ္ပိႆာ ယခင္ က်ပ္ ၄၅၀၀ မွ ၆၅၀၀၊ ယခုအခါတြင္ တစ္ပိႆာက်ပ္ ၈၀၀၀ မွ ၁၀၀၀၀ သို႔လည္းေကာင္း၊ ငါးက်ီး၊ ငါးခူတစ္ပိႆာလွ်င္ ယခင္ေစ်း က်ပ္ ၆၀၀၀ မွ ၇၀၀၀ ယခုအခါတြင္ က်ပ္ ၁၀၀၀၀ အထိ ေစ်းႏႈန္းျမင့္တက္လ်က္ရွိသည္။
ပုစြန္ေစ်းႏႈန္းမ်ား အေနျဖင့္ ပုစြန္ထုပ္တစ္ပိႆာလွ်င္ ယခင္ က်ပ္ ၁၃၀၀၀ မွ ၁၄၀၀၀ ရွိခဲ့ရာ ယခုအခါတြင္ တစ္ပိႆာ က်ပ္ ၁၈၀၀၀ မွ ၂၀၀၀၀၊ က်ားပုစြန္ တစ္ပိႆာလွ်င္ ယခင္က်ပ္ ၆၀၀၀ မွ ၇၀၀၀ ယခုအခါတြင္ တစ္ပိႆာ က်ပ္ ၈၀၀၀ မွ ၁၀၀၀၀ ထိ ေစ်းႏႈန္းမ်ားျမင့္တက္ခဲ့ၿပီး သားငါးေစ်းႏႈန္းမ်ား အေနျဖင့္ အနည္းဆံုး က်ပ္ ၂၀၀၀ မွ ၆၀၀၀ အထိ ေစ်းႏႈန္းျမင့္တက္ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
ဆန္၊ ဆီေစ်းႏႈန္းမ်ား အေနျဖင့္လည္း ယခင္ေစ်းႏႈန္းထက္ ေစ်းျမင့္တက္ေနျခင္းျဖစ္ၿပီး ေရႊဘိုေပၚဆန္းတစ္အိတ္လွ်င္ ယခင္ က်ပ္ ၄၀၀၀၀ မွ ယခုအခါတြင္ တစ္အိတ္လွ်င္ က်ပ္ ၄၈၀၀၀၊ ဖ်ာပံုေပၚဆန္း ရွယ္တစ္အိတ္လွ်င္ ယခင္ က်ပ္ ၃၆၀၀၀ မွ ယခုအခါတြင္ ၄၃၀၀၀ သို႔လည္းေကာင္း၊ ေတာင္ပ်ံတစ္အိတ္လွ်င္ ယခင္က်ပ္ ၃၆၀၀၀ မွ ယခုအခါတြင္ ၄၀၈၀၀ သို႔လည္းေကာင္း စသည္ျဖင့္ ဆန္ေစ်းႏႈန္းမ်ား အေနျဖင့္လည္း တစ္အိတ္လွ်င္ အနည္းဆံုး က်ပ္ ၃၀၀၀ မွ ၈၀၀၀ အထိ ျမင့္တက္သြားျခင္းျဖစ္ၿပီး ဆန္တစ္ျပည္အေနျဖင့္ က်ပ္ ၁၀၀ မွ ၃၀၀ အထိ ျမင့္တက္ျခင္းျဖစ္သည္။
“ဒီရာသီကေတာ့ ဆန္ေစ်းတက္တဲ့ အခ်ိန္ပါပဲ။ ဒါေပမဲ့ အခုဟာက ႏွစ္ခါတက္သြားသလို ျဖစ္သြားတယ္။ သၾကၤန္မတိုင္ခင္က ပြဲေတာ္ရက္နီးလို႔ ေစ်းတက္တယ္။ သၾကၤန္ၿပီးေတာ့လည္း ၀န္ထမ္းေတြ လခတိုးလို႔ ေစ်းထပ္တက္တယ္” ဟု တာေမြၿမိဳ႕နယ္အတြင္းရွိ ဆန္၊ ဆီ လက္လီ၊ လက္ကား ေရာင္းခ်လ်က္ရွိေသာ ဧရာသီရိဆန္ဆိုင္မွ သိရသည္။
ဆီေစ်းႏႈန္းမ်ားအေနျဖင့္ ယခင္က ပဲဆီမ်ားမွာ ေစ်းႏႈန္းျမင့္တက္ေလ့ မရွိေသာလည္း ယခုအခါတြင္ ျမင္းျခံဆံုဆီတစ္ပိႆာအား ယခင္ က်ပ္ ၄၆၀၀ မွ ယခုတြင္ က်ပ္ ၅၀၀၀၊ ရွယ္ပဲဆီ တစ္ပိႆာလွ်င္က်ပ္ ၄၂၀၀ မွ ယခုအခါတြင္ က်ပ္ ၄၆၀၀၊ နယ္ပဲဆီတစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၂၈၀၀ မွ ၃၂၀၀ သို႔ ျမင့္တက္ခဲ့ၿပီး ႏိုင္ငံျခားမွတင္သြင္းသည့္ စားအုန္းဆီ၊ ေနၾကာဆီ၊ ပဲပိစပ္ဆီ၊ ပုဇြန္ႏွစ္ေကာင္ဆီမ်ားမွာ ယခင္ေစ်းထက္ က်ပ္ ၁၀၀ မွ ၂၀၀ ခန္႔သာ ေစ်းႏႈန္းျမင့္တက္ျခင္းျဖစ္သည္။
ထို႔အျပင္ အေျခခံစားေသာက္ကုန္မ်ားထဲတြင္ ပါတြင္သည့္ ကုန္စိမ္းမ်ားမွာ ေစ်းကြက္တြင္ ၾကာရွည္စြာ သုိေလွာင္ထား၍မရသည့္ ကုန္စည္မ်ားျဖစ္သည့္အတြက္ ပစၥည္း၀င္ေရာက္မႈ အနည္းအမ်ားေပၚ မူတည္၍ ေစ်းႏႈန္းေျပာင္းလဲမႈရွိၿပီး ပစၥည္းအ၀င္မ်ားပါက ေစ်းႏႈန္းက်ၿပီး ပစၥည္းအ၀င္နည္းပါက ေစ်းႏႈန္းတက္ေလရွိၿပီး ကုန္ေျခာက္ေစ်းမ်ားမွာ ေစ်းႏႈန္းျမင့္တက္လ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
Writer:
ေအးမို႔မို႔ေအာင္သူ
Ref;elevennews
No comments:
Post a Comment