အဆုိပါ နည္းပညာကို ဆက္ၿပီး ထိန္းသိမ္းမႈမရွိေတာ့ရင္ ေနာက္ရာစု တစ္ခုေလာက္မွာပဲ ျမန္မာျပည္မွာ Celadon နည္းပညာ ေပ်ာက္ကြယ္သြားႏိုင္တဲ့အတြက္ စဥ့္အသင္းအေနနဲ႔ တြံေတးနယ္တ၀ိုက္မွာ Celadon စဥ့္ထည္ ထုတ္လုပ္မႈေတြ စမ္းသပ္ လုပ္ကိုင္ခဲ့ေပမယ့္ ေအာင္ျမင္မႈ မရွိေသးဘူးလုိ႔လည္း သိရပါတယ္။
သာမန္စဥ့္ထည္ ထုတ္လုပ္မႈေတြဟာ ခဲေခ်ာ္ကေနထုတ္လုပ္ရလုိ႔ အလြယ္တကူ ျပဳလုပ္ ႏိုင္ေပမယ့္ စိမ္းျဖဴစဥ့္ထည္ကို အဓိကထုတ္လုပ္တဲ့ Celadon နည္းပညာကေတာ့ သစ္ပင္ျပာကရတဲ့ ရကၡမူေခ်ာ္ကေန ထုတ္လုပ္ရလုိ႔ ပိုမုိခက္ခဲၿပီး၊ နည္းစနစ္မက်ရင္ အပ်က္အစီး ပိုမ်ားတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
ခဲေခ်ာ္က ထုတ္လုပ္တဲ့ စဥ့္ထည္ေတြက အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ အသံုးျပဳမႈေတြမွာ ေရရွည္သံုးရင္ အႏၲရာယ္ရွိလာႏိုင္ေပမယ့္ ႐ုကၡမူေခ်ာ္က ျပဳလုပ္တဲ့ စဥ့္ထည္ေတြကေတာ့ အႏၲရာယ္မရွိဘဲ စိတ္ခ်စြာ သံုးစြဲႏိုင္တာ ျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ လက္ရွိ ျမန္မာျပည္မွာ က်န္ရွိေနေသးတဲ့ ဟိုနားေက်းရြာအုပ္စုက Celadon နည္းပညာ စဥ့္ထည္ ထုတ္လုပ္မႈကလည္း အစားအေသာက္သံုး ပစ္ၥည္းေတြအတြက္ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ ထုတ္လုပ္တာမဟုတ္ဘဲ တႏိုင္တပုိင္ အနည္းငယ္သာ ထုတ္တာျဖစ္လုိ႔ နည္းပညာ မေပ်ာက္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းဖုိ႔အရမ္းကို လုိအပ္ေနတာ ျဖစ္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
ခဲေခ်ာ္က ထုတ္လုပ္တဲ့ စဥ့္ထည္ေတြက အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ အသံုးျပဳမႈေတြမွာ ေရရွည္သံုးရင္ အႏၲရာယ္ရွိလာႏိုင္ေပမယ့္ ႐ုကၡမူေခ်ာ္က ျပဳလုပ္တဲ့ စဥ့္ထည္ေတြကေတာ့ အႏၲရာယ္မရွိဘဲ စိတ္ခ်စြာ သံုးစြဲႏိုင္တာ ျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ လက္ရွိ ျမန္မာျပည္မွာ က်န္ရွိေနေသးတဲ့ ဟိုနားေက်းရြာအုပ္စုက Celadon နည္းပညာ စဥ့္ထည္ ထုတ္လုပ္မႈကလည္း အစားအေသာက္သံုး ပစ္ၥည္းေတြအတြက္ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ ထုတ္လုပ္တာမဟုတ္ဘဲ တႏိုင္တပုိင္ အနည္းငယ္သာ ထုတ္တာျဖစ္လုိ႔ နည္းပညာ မေပ်ာက္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းဖုိ႔အရမ္းကို လုိအပ္ေနတာ ျဖစ္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
ျမန္မာျပည္မွာ လြန္ခဲ့တဲ့(၁၅)ရာစုက စတင္ေပၚေပါက္ခဲ့တဲ့ အဆုိပါ နည္းပညာဟာ အခုအခါမွာ တိမ္ျမဳပ္ ေပ်ာက္ကြယ္လုနီးပါးျဖစ္ေနေပမယ့္ ထုိင္းႏိုင္ငံမွာေတာ့ အဆုိပါ နည္းပညာစဥ့္ထည္ေတြ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ ထုတ္လုပ္ၿပီး ႏိုင္ငံတကာေစ်းကြက္မွာ ထုိးေဖာက္ေရာင္းခ်ေနတာ ျဖစ္ပါတယ္။ လက္ရွိ ျပည္တြင္းမွာလည္း ဂ်ပန္ႏိုင္ငံကေန အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ စဥ့္ထည္ ေအာ္ဒါမွာယူမႈ ရွိေပမယ့္ Celadon နည္းပညာ ျပန္လည္စမ္းသပ္ရာမွာ ေအာင္ျမင္မႈ မရေသးတဲ့အတြက္ ပို႔ကုန္အမွာစာအတြက္ လက္မခံႏိုင္ေသးဘူးလုိ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံ စဥ့္အသင္းက သတင္းရရွိပါတယ္။
Ref:MRTV4
No comments:
Post a Comment