တာေမြေစ်း၌ ငါးမ်ားေရာင္းခ်ေနသည္ကို ဇန္န၀ါရီလ ၁၁ ရက္ေန႔က ေတြ႔ရစဥ္
လူအမ်ား စားသံုးေနသည့္ ငါးေခါင္းမ်ားတြင္ Histamine (ဟစၥတာမင္း) ပါ၀င္မႈ ပမာဏ တုိင္းတာ စစ္ေဆးရာ တြင္ ငါးေခါင္းအခ်ဳိ႕၌ အေမရိကန္ႏုိင္ငံ FDA၏ သတ္မွတ္ပမာဏထက္ေက်ာ္လြန္ေန ေၾကာင္း ေတြ႕ရိွရသည္ဟု သိရွိရသည္။
ယင္းေတြ႕ရွိခ်က္ကို ဇန္န၀ါရီလ ၇ ရက္မွ ၁၁ ရက္ေန႔ အထိ က်င္းပခဲ့သည့္ (၄၁) ႀကိမ္ေျမာက္ ျမန္မာႏုိင္ငံ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ သုေတသန ညီလာခံတြင္ တင္သြင္းခဲ့သည့္ ပိုစတာ တစ္ေစာင္အရ သိရသည္။
ငါးရံ႕၊ ငါးၾကင္း၊ ငါးတန္၊ ငါးခူႏွင့္ ငါးျမင္း စသည့္ ငါးမ်ား၏ ေခါင္းမ်ားတြင္ Histamine (ဟစၥတာမင္း) ပါ၀င္ မႈ သတ္မွတ္ ပမာဏထက္ ေက်ာ္လြန္မႈရွိ၊ မရွိ နမူနာ ငါးေခါင္း ၇၅ ခုယူ၍ စစ္ေဆးခဲ့ေၾကာင္းႏွင့္ စစ္ေဆးရာတြင္ မူလအေျခအေန၊ ခ်က္ျပဳတ္ရန္ ျပင္ဆင္ၿပီး အေျခအေနႏွင့္ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး အေျခအေနဟူ၍ အဆင့္ သံုးမ်ဳိး စမ္းသပ္ စစ္ေဆးခဲ့ေၾကာင္း ပိုစတာတြင္ ေဖာ္ျပပါရိွသည္။
ထိုသို႔ နမူနာ ၇၅ ခုအား စစ္ေဆးရာတြင္ မူလအေျခအေန၌ ရွစ္ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ခ်က္ျပဳတ္ရန္ ျပင္ဆင္ၿပီး အေျခအေနတြင္ ၅၂ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး အေျခအေနတြင္ ၃၂ ရာခိုင္ႏႈန္းတ ို႔သည္ Histamine (ဟစၥတာမင္း) ပါ၀င္ေနေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။
ထို႔ျပင္ ခ်က္ျပဳတ္ရန္ ျပင္ဆင္ၿပီး ငါးရံ႕ေခါင္းႏွင့္ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး ငါးတန္ေခါင္းတို႔တြင္ Histamine (ဟစၥတာမင္း) ပါ၀င္မႈပမာဏသည္ ၁၀၀ စစာထက္ ေက်ာ္လြန္ေနကာ ခ်က္ျပဳတ္ရန္ ျပင္ဆင္ၿပီး ငါးၾကင္းေခါင္းႏွင့္ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး ငါးတန္၊ ငါးျမင္း၊ ငါးၾကင္းေခါင္းတို႔တြင္ Histamine (ဟစၥတာမင္း) ပါ၀င္မႈ ပမာဏသည္ ၅၀-၁၀၀ စစာတြင္ ရွိသည္ကို စစ္ေဆးေတြ႕ရွိရေၾကာင္း ယင္းပိုစတာတြင္ ေဖာ္ျပခ်က္အရ သိရသည္။
လူတို႔တြင္ ျဖစ္တတ္ေသာ အစာအဆိပ္သင့္မႈ မ်ားတြင္ Histamine (ဟစၥတာမင္း) အစာအဆိပ္သင့္ ျခင္းသည္ တစ္ခုအပါအ၀င္ ျဖစ္ကာ အခ်ဳိ႕ငါးမ်ားတြင္ ဘက္တီးရီးယား ေျမာက္ျမားစြာ တြယ္ကပ္ ေပါက္ဖြားၿပီး ယင္းဘက္တီးရီးယား တို႔မွ ထြက္ရွိေသာ Histidine decarboxylase enzyme ႏွင့္ ငါးတြင္ရွိေသာ Free Histidine တို႔ ဓာတ္ျပဳၿပီး Histamine (ဟစၥတာမင္း) အျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြားကာ အစာအဆိပ္သင့္ ျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစေၾကာင္း သိရွိရသည္။
လူအမ်ား ငါးစားသံုးမႈေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ေသာ အစာအဆိပ္သင့္မႈ မ်ားတြင္ Histamine (ဟစၥတာမင္း) ေၾကာင့္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း ဟုတ္၊ မဟုတ္ သိရွိႏုိင္ရန္ ရည္ရြယ္၍ ေဆးသုေတသန ဦးစီးဌာန (ေအာက္ျမန္မာျပည္) ဇီ၀အဆိပ္ေဗဒ သုေတသန ဌာနခြဲမွ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ပိုစတာတစ္ေစာင္ ျပဳလုပ္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရွိရသည္။
Histamine (ဟစၥတာမင္း) ဆိုသည္မွာ မတည့္သည့္ အရာႏွင့္ ထိေတြ႕သည့္အခါ ဒုကၡေပးတတ္သည့္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ ျဒပ္ေပါင္း တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး အေမရိကန္ FDA မွ Histamine (ဟစၥတာမင္း) ပါ၀င္မႈ ပမာဏ ၅၀ စစာထက္ေက်ာ္လြန္ေသာ အစားအေသာက္မ်ားကို စားသံုးရန္မသင့္ဟု သတ္မွတ္ထား ေၾကာင္း သိရွိရသည္။
No comments:
Post a Comment