ေသြးတိုးအတြက္ စိတ္မသက္မသာ ျဖစ္ေနတဲ့သူေတြ အတြက္ ေသြးကို ထိန္းေပးႏုိင္မယ့္ အစားအေသာက္ အေၾကာင္းေျပာရရင္-
ေသြးတုိးဆိုတာ ေသြးဖိအားအေပၚ ေသြး ၁၄ဝ မီလီမီတာနဲ႔ ေအာက္ေသြး ၉ဝ မီလီမီတာ မာက်ဴရီထက္ မပိုသင့္ဘူး။ ေသြးတိုးျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္းအရင္း ၁ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းသာရွိၿပီး ဆက္ႏႊယ္ စဥ္းစားရတာက ၉ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းေသာ လူေတြရဲ႕ စားေသာက္မႈနဲ႔ ေနထုိင္မႈ ပံုစံေတြေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္။
လူေတြ အပ်င္းႀကီးလာတယ္။ ထုိင္ရာကေန မထႏုိင္ ျဖစ္လာၾကတယ္။ လက္နဲ႔ ကိုယ္တုိင္မလုပ္ဘဲ အိမ္အကူ ေခၚၾကတယ္။ ေလွကားအတိုင္း မတက္ဘဲ၊ စက္ေလွကား၊ ဓာတ္ေလွကားနဲ႔ တက္တယ္။ လမ္းမေလွ်ာက္ဘဲ ကားနဲ႔ သြားလာၾကတယ္။ ေန႔စဥ္ နာရီဝက္ အားကစားလုပ္၊ လမ္းေလွ်ာက္၊ အေျပး၊ စက္ဘီးစီး မလုပ္ဘဲ၊ တီဗြီၾကည့္၊ ဂိမ္းထုိင္ႏွိပ္ၾကတယ္။ အသင့္ အျမန္စား အစားအစာေတြ မ်ားလာတယ္။ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ၾကက္သားမႈန္႔နဲ႔ အငန္တို႔လို အစားအေသာက္ေတြ စားေတာ့ ေသြးေပါင္ တက္လာေစတယ္။
ဆီးခ်ဳိ ေဟာ္မုန္းထုတ္လုပ္ ဂလင္းပံုမွန္ မျဖစ္တဲ့ ေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ျခင္းနဲ႔ ေဆးဝါးရဲ႕ ေဘးထြက္ ဆုိးက်ဳိးေတြေၾကာင့္ ေသြး တုိး ျဖစ္လာေစတယ္။ ပဋိသေႏၶတားေဆး စတီးရြဳိက္နဲ႔ ေဟာ္မုန္းစားရင္ ေသြးတိုးေစတယ္။
ေသြးတိုးကို မကုဘဲထားရင္ ေရရွည္ခႏၶာကိုယ္ အဂၤါအစိတ္အပိုင္း အဖြဲ႕အစည္းေတြကို တိုက္ခိုက္ ခံရတတ္တယ္။ ေသြးေၾကာေတြ ပ်က္စီးေစၿပီး အခ်ိန္မတိုင္မီ ႏွလံုးက ေသြးညႇစ္အား မေကာင္းျခင္း၊ ေလသင္တုန္း ျဖတ္ျခင္းျဖစ္ေစတယ္။
ဆီးရႊင္ေဆးဟာ အရည္နဲ႔ ဆားဓာတ္ ဖယ္ထုတ္ေပးၿပီး ေသြးေၾကာေတြရဲ႕ ခုခံအားကို ေလ်ာ့ေစတယ္။ ဘီတာဘေလာ့ကာေတြ က ႏွလံုး ခုန္ႏႈန္း ေႏွးေစၿပီး ႏွလံုးၾကြက္သား အားေလ်ာ့ေစတယ္။ ေဖဆိုဒိုင္ေလတာက ေသြးလႊတ္ေၾကာ ခ်ဲ႕ေပးတယ္။ ေအစီအီးအင္ ဟစ္ဗစ္တာ က ေသြးေၾကာက်ယ္တဲ့ ေဆးအေနနဲ႔ေရာ ဆီးခ်ဳိအေနနဲ႔ပါ အက်ဳိး သက္ေရာက္ေစတယ္။
ေသြးဖိအား ပံုမွန္ျဖစ္သြားေပမဲ့ ေရရွည္ေဆးဝါး ေသာက္ရတယ္။ အနားယူျခင္း၊ စိတ္ဖိစီးမႈ ေလွ်ာ့ခ်ေရး၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ေရး၊ ေန႔စဥ္ နာရီဝက္ အားကစား၊ အေျပး၊ လမ္းေလွ်ာက္၊ စက္ဘီးစီး လုပ္သင့္တယ္။
ေသြးတိုးတာ ကာကြယ္ဖုိ႔ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း ၾကြယ္ဝတဲ့ အစာ စားသံုးသင့္တယ္။ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္္အီးနဲ႔ ဆီလီနီယမ္ သတၱဳဓာတ္ ၾကြယ္ဝတဲ့ အစာ စားသင့္တယ္။ ဂ်ဳံေစ့အဆန္၊ အခြံမာသီး၊ ဗီတာမင္အီး ၾကြယ္ဝတာေတြကို စားသင့္တယ္။ သည္အစာထဲက ငါးမ်ဳိးကို ေန႔စဥ္စားသင့္တယ္။ အဆီမ်ားတဲ့ ပင္လယ္ငါးစားရင္ အုိမီဂါ သံုးနဲ႔ အိုမီဂါ ေျခာက္၊ ဖက္တီး အက္စစ္ပါေနတာေၾကာင့္ ေသြးတိုး သက္သာေစတဲ့ ေသြးဖိအား ေလ်ာ့ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထဲက မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို သန္႔စင္ေပးၿပီး ေသြးခဲႏုိင္မယ့္ အလားအလာ ေလွ်ာ့ေပး တယ္။ အေကာင္းဆံုး၊ အသင့္ေလ်ာ္ဆံုးက အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္တဲ့ အစားေတြပဲ။ ေကြကာ၊ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္၊ ထမင္းနဲ႔ဟင္း၊ ေပါင္မုန္႔ စားေပးသင့္တယ္။ အဆီမ်ားတဲ့ အသား၊ မလိုင္ပါတဲ့ ႏို႔နဲ႔ႏို႔ထြက္ပစၥည္း၊ ကိတ္မုန္႔၊ ဘီစကြတ္မ်ား၊ မာဂ်ရင္းတုိ႔ ေလွ်ာ့စားရမယ္။ ဆားပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစားအစာနဲ႔ မုန္႔ေတြကိုအတတ္ႏုိင္ဆံုး ေလွ်ာ့စားပါ။ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ ျမင့္တဲ့ အားေဆးကို ဆင္ျခင္ေသာက္ရမယ္။ ပိုတက္စီယမ္ ၾကြယ္ဝတဲ့အစား (ငွက္ေပ်ာသီး)စားပါ။ ။
http://www.myawady.net.mm/health/item/27891-2013-10-14-09-46-12
Credit @ Ko Nge
No comments:
Post a Comment