ေက်းလက္ေဒသေမြးျမဴေရးတြင္ “ဝက္”ကို စုဗူး သေဘာမ်ိဳး ရည္မွန္းေမြးၾကေသာ္လည္း ၾကက္ေမြး ျမဴေရးကိုမူ ဟင္းစားသေဘာေလာက္သာ ေမြးျမဴ ၾကသည္။ အိမ္သို႔ ဧည့္သည္လာပါက အလြယ္တ ကူရႏိုင္ေသာ ဟင္းလ်ာအျဖစ္သာ အသံုးေတာ္ခံ ေလ့ရွိသည္။ ေမြးျမဴသည့္ စနစ္မွာလည္း လြယ္ကူ ရွင္းလင္းလွပါသည္။ ၾကက္အိပ္တန္းမ်ားမွာ သစ္ပင္မ်ားျဖစ္ပါသည္။ ဝပ္ၾကက္မကိုသာ တဲေပၚ (သို႔မဟုတ္) စပါးက်ီ၊ အမိုးေအာက္တန္းေနရာတို႔ တြင္ ရရာပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ဝပ္က်င္းျပဳလုပ္ေပးေလ့ ရွိပါသည္။
ဤတြင္ေမးစရာေမးခြန္းတစ္ခုမွာ တိုင္းရင္း ၾကက္ေမြးျမဴေရးကို ဝက္ေမြးျမဴေရးကဲ့သို႔ စုဗူး သေဘာမ်ိဳး အဘယ္ေၾကာင့္ ေမြးျမဴျခင္း မျပဳၾကပါ သနည္း ဆိုသည္ပင္ျဖစ္သည္။ ဤအေျဖမွာ ရွင္း ပါသည္။ ရာသီအေျပာင္းအလဲမ်ားတြင္ ျဖစ္ပြား တတ္ေသာ ၾကက္နာေရာဂါေၾကာင့္ ရြာလံုးကြ်တ္ နီးပါး ၾကက္မ်ားေသဆံုးကုန္တတ္ျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ ပါသည္။ ကိုယ္ခံအားေကာင္းေသာ မေသ၍ က်န္ သည့္ ၾကက္မွာ ေနာက္ရာသီအစတြင္ စာရင္းဖြင့္ ေကာင္ေရအျဖစ္ အစပ်ိဳးျပန္ပါသည္။ ရာသီအဆံုး တြင္ၾကက္နာေၾကာင့္ေသဆံုးကုန္ျပန္သျဖင့္စာရင္းပိတ္ေကာင္ေရသည္မေသ၍ က်န္ရစ္ေသာေကာင္ေရျဖစ္လာ ျပန္သည္။ဤသို႔အားျဖင့္ ေက်းလက္ၾကက္ေမြးျမဴေရးသည္ တိုးပြားမႈဆတိုးတက္မလာပဲ ဒံုရင္းသေဘာမွ်သာ သံသရာလည္ေနသ ျဖင့္ ဝက္ေမြးျမဴေရးကဲ့သို႔ စုဗူးပံုစံမ်ိဳးသေဘာထား၍ မေမြးျမဴၾကျခင္းျဖစ္ပါသည္။
ဤအေျခခံသေဘာတရားမ်ားကို ေျပာင္းျပန္ လွန္ပစ္ႏိုင္ပါက ေက်းလက္ၾကက္ေမြးျမဴေရးကို စု ဗူးစနစ္ေမြးျမဴေရး၊ တစ္ႏိုင္တစ္ပိုင္ ေမြးျမဴေရး (Small holding) အဆင့္မွ အေသးစားေမြးျမဴေရး (Small Scale)အထိတက္လွမ္းႏိုင္ေအာင္စီမံေဆာင္ရြက္ ေပးျခင္းျဖင့္ ေက်းလက္ေနျပည္သူမ်ား၏ စားနပ္ရိကၡာႏွင့္လူမႈစီးပြားဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္ေရးကိုအေထာက္အကူျပဳႏိုင္မည္ျဖစ္ပါသည္။သို႔ျဖစ္ရာ လက္ရွိ ေမြးျမဴေနေသာလႊတ္ေက်ာင္းစနစ္ကိုပင္အေျခခံ၍ ေကြ်းေမြးထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္ျခင္းႏွင့္ ေရာဂါ ကာကြယ္ျခင္း လုပ္ငန္းမ်ားကို ပိုမိုစနစ္တက်ျဖစ္ ေအာင္ ျဖည့္ဆည္းေဆာင္ရြက္ေပးရန္ လိုအပ္လာ ပါသည္။
တိုင္းရင္းၾကက္ေမြးျမဴေရးတြင္ အထိအနာဆံုး ႏွင့္ ၿခံလံုးကြ်တ္ေသဆံုးႏိုင္ေသာ ေရာဂါမွာ ေဒသ အေခၚ အိပ္တန္းက်နာ(သို႔မဟုတ္) “ၾကက္နာ” သို႔ မဟုတ္ သိပၸံအေခၚ “ၾကက္လည္လိမ္ေရာဂါ” ပင္ ျဖစ္ပါသည္။ ဗိုင္းရပ္စ္ ေရာဂါပိုးျဖစ္သျဖင့္ ကုသ ေဆးလံုးဝမရွိပါ။ ကာကြယ္ေဆး (Vaccine)ကိုသာ အသံုးျပဳရပါသည္။
ကူးစက္ေရာဂါမ်ားမွာ အထူးသျဖင့္ “ၾကက္ကိုယ္ခံအား” စနစ္က်ဆင္းေနသည့္အခ်ိန္တြင္ အမ်ားဆံုးကူးစက္ျပန္႔ပြားလာျခင္းျဖစ္သည္။ကာကြယ္ေဆးထိုးႏွံေပးျခင္းမွာသက္ဆိုင္ရာ ေရာဂါျဖစ္ေစသည့္ ေရာဂါပိုးအမ်ိဳးအစားကိုအသံုးျပဳ၍ဓာတ္ခြဲခန္းတြင္ ေဖာ္စပ္အသံုးျပဳျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ကာကြယ္ေဆးသည္ ပဋိလံႈ႕ပစၥည္း အျဖစ္ ၾကက္ခႏၶာကိုယ္သို႔ ဝင္ေရာက္ၿပီး ေရာဂါ ဒဏ္ခံႏိုင္ေသာ၊ ေရာဂါပိုးကို ျပန္လည္တိုက္ခိုက္ႏိုင္ေသာပဋိပစၥည္း(Antibody)မ်ားထြက္ေပၚလာေစ ရန္လံႈ႕ေဆာ္ေပးျခင္းျဖင့္သတ္မွတ္ေသာ“ကာကြယ္ေဆးသက္တမ္း”အတြင္းတြင္ၾကက္မ်ားေရာဂါ မက်ေရာက္ ေစရန္ ျပဳလုပ္ေပးျခင္း ျဖစ္ေပသည္။အထူးသျဖင့္ ၾကက္မ်ား၏ ကိုယ္ခံအားစနစ္ အၿမဲတမ္းေကာင္းေနလွ်င္ ကူးစက္ေရာဂါဒဏ္ကို ခံႏိုင္ရည္ရွိသည္။ ဗိုင္းရပ္စ္ေရာဂါကဲ့သို႔ ကုသေဆး မရွိေသာ ေရာဂါအမ်ိဳးအစားအတြက္ ကိုယ္ခံအား စနစ္သည္ အလြန္အေရးႀကီးပါသည္။ ကိုယ္ခံအား စနစ္ေကာင္းေနလွ်င္ ေမြးျမဴထားေသာ ၾကက္အုပ္ မ်ားအတြင္း ေရာဂါအလြယ္တကူ မဝင္ေရာက္ႏိုင္ ပါ။ ကိုယ္ခံအားစနစ္ေကာင္းရန္အတြက္ ၾကက္၏ က်န္းမာေရးသည္ အဓိကက်ပါသည္။ ေမြးျမဴထား ေသာ ၾကက္အုပ္အတြက္ အစာေကာင္း၊ ေရ ေကာင္း၊ ပတ္ဝန္းက်င္ေကာင္း၊ ရာသီဥတုေကာင္း မ်ား ရွိရပါမည္။ ဖိစီးမႈ႕ဒဏ္ (Stress) ကင္းစင္ဖို႔ လဲလိုပါသည္။ဖိစီးမႈျဖစ္ေစသည့္ဥစားၾကက္/အသားစားၾကက္မ်ားအားလံုးအတြက္ ႏႈတ္သီးျဖတ္ျခင္း၊ ကာကြယ္ေဆးထိုးျခင္း၊တိုက္ေကြ်းျခင္း၊ ေရႊ႕ေျပာင္းသယ္ေဆာင္ျခင္း၊(ခရီးရွည္ေမာင္းႏွင္ျခင္း) ေရျပတ္ ျခင္း၊အာဟာရျပည့္စံုစြာမစားရျခင္း၊အစာသန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္မႈမရွိျခင္း၊ အထိတ္တလန္႔ျဖစ္ျခင္း၊စသည့္အခ်က္မ်ားကိုအထူးဂ႐ုျပဳရန္လိုပါသည္။ဤသို႔ဒဏ္သင့္မႈျဖစ္လွ်င္ ၾကက္မ်ားသည္အစာစားႏႈန္းေလ်ာ့နည္းလာျခင္း၊ ေသႏႈန္းတက္လာျခင္း မ်ားျဖစ္တတ္ပါသည္။
“ ၾကက္မ်ားအားလံုးအတြက္ႏႈတ္သီးျဖတ္ျခင္း၊
ကာကြယ္ေဆးထိုးျခင္း တိုက္ေကြ်းျခင္း၊
ေရႊ႕ေျပာင္းသယ္ေဆာင္ျခင္း(ခရီးရွည္ေမာင္းႏွင္ျခင္း) ေရျပတ္ျခင္း၊
အာဟာရျပည့္စံုစြာမစားရျခင္း အစာသန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္မႈမရွိျခင္း
အထိတ္တလန္႔ျဖစ္ျခင္း စသည့္အခ်က္မ်ားကို
အထူးဂ႐ုျပဳရန္လို . . .”
တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားကို စနစ္တက် ဂ႐ုတစိုက္ ေကြ်းေမြးထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္မႈ႔အား နည္းျခင္း သည္ တိုင္းရင္းၾကက္ေမြးျမဴေရးစနစ္၏ အားနည္း ခ်က္တစ္ရပ္ပင္ျဖစ္ၿပီး ၎တို႔ကို ေလ့လာသံုးသပ္ ၾကည့္လွ်င္ ၾကက္ၿခံ/ၾကက္တဲ ေဆာက္လုပ္ေပး ေလ့ မရွိသျဖင့္၊ ေခြး၊ ေၾကာင္၊ ငွက္ စသည့္ တိရစၦာန္မ်ား၏ ရန္ျပဳမႈကို ခံရျခင္း၊ ခိုးယူခံရျခင္း၊ ရာသီဥတုဒဏ္ ခံရျခင္းတို႔ကို ျဖစ္ေစသည္။ ဥက်င္း(တင္း)မ်ား စနစ္တက်မထားသျဖင့္ ဥမ်ား ဆံုး႐ံႈးရျခင္း၊ က်န္းမာေရးအေျခအေနကို စစ္ေဆး ရန္ ခက္ခဲျခင္း၊ ကာကြယ္ကုသေဆးထိုးရန္ ဖမ္းဆီး ထိန္းသိမ္းရခက္ခဲျခင္းတို႔ကိုလည္း ႀကံဳေတြ႕ရသည္။ သန္႔ရွင္းေသာ ေရ၊ အစာအာဟာရလံု ေလာက္စြာ မရသျဖင့္၊ ႀကီးထြားႏႈန္းမေကာင္းျခင္း၊ ဥႏႈန္းနည္းၿပီး၊ သားေပါက္ ႏႈန္းအႀကိမ္နည္းျခင္း၊ ေရာဂါျဖစ္ရန္ အခြင့္အလမ္း မ်ားျခင္းတို႔ကို ေတြ႕ရသည္။ ထို႔ျပင္ က်န္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္မႈအားနည္းသျဖင့္ကူးစက္ေရာဂါျဖစ္လွ်င္တစ္ၿခံလံုးကုန္တတ္ျခင္း၊ ေရာဂါကူးစက္ျ ပန္႔ ႏွံ႔မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ရန္ ခက္ခဲျခင္း၊ ေခ်းျဖဴကပ္ေရာဂါ၊ ေသြးဝမ္းေရာဂါ၊ သန္ေရာဂါ အျဖစ္မ်ားသည္။ မ်ိဳးေကာင္း မ်ိဳးသန္႔ေရြးခ်ယ္၍စနစ္တက် သားစပ္ျခင္းမရွိသျဖင့္ ႀကီးထြားႏႈန္း ေကာင္းဥႏႈန္းေကာင္းေသာမ်ိဳးမ်ားစြာကိုမထိန္းသိမ္းထားႏိုင္ျခင္း၊စသည္တို႔ေၾကာင့္ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ိဳးေကာင္းမ်ား ျဖစ္ထြန္းမလာႏိုင္ျခင္း ျဖစ္သည္။
သို႔ျဖစ္ရာတိုင္းရင္းၾကက္ေမြးျမဴေရးကို“စနစ္တက်တိုင္းရင္းၾကက္ေမြးျမဴေရး”သို္႔ ေျပာင္းလဲ လုပ္ ေဆာင္ၾက ရန္ လိုအပ္ၿပီး၊ ေအာက္ပါအတိုင္း ျပဳ ျပင္ေဆာင္ရြက္သင့္ေၾကာင္း အႀကံျပဳပါသည္။ ၎တို႔မွာ….
(၁) ေမြးျမဴသည့္ စနစ္ကိုျပဳျပင္ျခင္း၊
(၂) ေကြ်းေမြးသည့္ စနစ္ကို ျပဳျပင္ျခင္း၊
(၃) ထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္သည့္ စနစ္ကို ျပဳ ျပင္ျခင္း၊
(၄) မ်ိဳးျမႇင့္တင္သည့္ လုပ္ငန္းကို ေဆာင္ရြက္ ျခင္း၊
(၅) ကာကြယ္ကုသမႈလုပ္ငန္းကို စနစ္တက် ေဆာင္ရြက္ျခင္း တို႔ျဖစ္ပါသည္။ (စနစ္တက် တိုင္း ရင္းၾကက္ေမြးျမဴေရး ေဆာင္းပါးကို သီးသန္႔ေရးသား ေဖာ္ျပပါမည္။)
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ လက္ရွိ ေမြးျမဴေနၾကေသာ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ိဳးမ်ားမွာ- အင္ပင္ဝၾကက္၊ စစ္တ ေကာင္းၾကက္၊ လည္ေျပာင္ၾကက္၊ တိုက္ၾကက္၊ ၾကက္တိန္ညင္၊ ေညာင္ကန္ၾကက္၊ ေရႊတဆုပ္ၾကက္ ႏွင့္ လံုးတီးၾကက္တို႔ျဖစ္ၾကသည္။ ယင္းတိုင္းရင္း ၾကက္မ်ားသည္ စီးပြားျဖစ္ ေမြးျမဴေသာ အမ်ားအ ေခၚ ဘိလပ္ၾကက္/ေမြးျမဴေရးၾကက္မ်ားႏွင့္စာလွ်င္ ဥႏွင့္ အသားထုတ္လုပ္မႈနည္းေသာ္လည္း ေအာက္ပါစ႐ိုက္ လကၡဏာေကာင္းမ်ား ရွိေနေၾကာင္း ေတြ႕ရ ပါသည္။
(၁) ကုန္က်စရိတ္သက္သာစြာျဖင့္ ေမြးျမဴႏိုင္ ျခင္း၊ (အေဆာက္အဦး၊ ေဆး၊ အစာ၊ ၿခံသံုးပစၥည္း၊ လုပ္အားခ)
(၂) ေဒသရာသီဥတု၊ ပတ္ဝန္းက်င္ အေျခ အေနႏွင့္ အသားက်ၿပီး ျဖစ္ျခင္း၊ အၾကမ္းခံႏိုင္ျခင္း၊
(၃) ႐ႈပ္ေထြးေသာ နည္းပညာမလိုပဲ အလြယ္ တကူေမြးႏိုင္ျခင္း၊
(၄) မိမိဘာသာရွာေဖြစားေသာက္ ရွင္သန္၊ ရပ္တည္ႏိုင္ျခင္း၊
(၅) ၾကက္ဥမ်ားကို မိမိဘာသာဝပ္၍၊ သား ေဖာက္ႏိုင္ျခင္း၊
(၆) ၾကက္သားေပါက္မ်ားကို မိမိဘာသာ ရွာ ေဖြထိန္းေက်ာင္းေစာင့္ေရွာက္ႏိုင္ျခင္း၊
(၇) အသား၏ အနံ႔အရသာႏွင့္ ဖြဲ႕စည္းမႈ ေကာင္းမြန္ျခင္းတို႔ျဖစ္သည္။
တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားကို ေသဆံုးမႈအနည္းဆံုး ႏွင့္ ႏွစ္ပတ္လည္ေမြးျမဴႏိုင္ပါက ေက်းလက္ေဒသ ေနျပည္သူမ်ားအတြက္ အဓိကက်ေသာ ဝင္ေငြတိုး လုပ္ငန္းတစ္ခုျဖစ္လာေပမည္။ တိုင္းရင္းၾကက္ေမြး ျမဴေရးတြင္ လယ္ယာလုပ္ငန္းကဲ့သို႔ အရင္းအႏွီး စိုက္ထုတ္ရျခင္း၊ လုပ္ငန္းခြင္လုပ္အားစိုက္ထုတ္ရ ျခင္းမ်ားနည္းပါးၿပီး၊အိမ္ရွိမိသားစုမ်ားလူႀကီးမွလူငယ္အထိ အလြယ္တကူေဆာင္ရြက္ႏိုင္ျခင္း၊အိုးမကြာအိမ္မကြာ ေဆာင္ရြက္ရေသာ လုပ္ငန္းျဖစ္ ျခင္း၊ ေသေပ်ာက္ႏႈန္းနည္းပါက ေဈးကြက္တင္ပို႔ မႈ လြယ္ကူျခင္း၊ အိမ္တိုင္ယာေရာက္ အေရာင္း အဝယ္ျဖစ္ျခင္း စသည့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ရရွိႏိုင္ ပါသည္။
၂၀ဝ၇-၂၀ဝ၈ တိရစၦာန္သန္းေခါင္စာရင္း စစ္တမ္းအရ ျမန္မာႏိုင္ငံအတြင္းရွိ ၾကက္ေကာင္ ေရ စုစုေပါင္း ၁၀၇ ဒသမ ၁၄သန္း အနက္ ၈၅ ဒသမ ၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားျဖစ္ ၿပီး တစ္ႏိုင္ငံလံုးအသားထုတ္လုပ္မႈ စုစုေပါင္း၏ ၅၀ ဒသမ ၆ရာခိုင္ႏႈန္းမွာလည္း တိုင္းရင္းၾကက္မွ ရရွိသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ တိုင္း ရင္းၾကက္မ်ားသည္ တစ္ႏွစ္လွ်င္ ဥႏႈန္း ၄၀မွ ၆၀ ထိသာရွိၿပီး သားေပါက္ႏႈန္း(၃)ႀကိမ္သာရွိသည္ဟုသိထားၾကသည္။တိုင္းရင္းၾကက္ေမြးျမဴေရးကို စနစ္ တက်အက်ိဳးရွိစြာ စီမံခန္႔ခြဲလုပ္ကိုင္သြားပါကတစ္ႏွစ္ဥႏႈန္း၁၆၀ႏွင့္သားေပါက္ႏႈန္း(၅)ႀကိမ္ရရွိႏိုင္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ပါသည္။
ေဒါက္တာရဲျမင့္ (တိေမြး/ကု)
Ref…http://agrotechni-pedia.com
Ref…http://agrotechni-pedia.com
No comments:
Post a Comment