Popular Posts!

Sunday, October 20, 2013

ျမန္မာ့ ဆန္’ အရည္အေသြး ေကာင္းလိုလွ်င္….

Credit @ Ko Nge

အမိျမန္မာျပည္တ၀ိုုင္းမွာ ၇၀% စိုုက္ပ်ိဳးႏိုုင္တဲ့ လယ္ေျမေတြမ်ားပါရက္ႏွင့္ ႏိုုင္ငံတကာစံခ်ိန္မွီ ဆန္ေတြ မထြက္တာ ဘာေၾကာင့္ပါလိမ့္? ေခတ္မွီနည္းစနစ္က်တဲ့ နည္းပညာေတြလိုုအပ္ေနတာပါ…
လြန္ခဲ့တဲ့ အႏွစ္ ၅၀ေလာက္က ကမၻာ႔အေကာင္းဆံုုးဆန္ေတြထြက္ရွိခဲ့ၿပီး၊ အခုုႏွစ္ ၄၀ေလာက္မွာ အသံုုးမက်တဲ့  တပါတီအုုပ္ခ်ဳပ္မူေတြေၾကာင့္ ၂၀ ရာစုုေခတ္မွာ တိုုးတက္လာတဲ့ ေခတ္မွီနည္းပညာေတြ မလုုိက္ႏိုုင္ေတာ့ အိမ္နီးခ်င္းႏုုိင္ငံေတြရဲ႕ေနာက္ေကာက္က်က်န္ရစ္ခဲ့ရတာပါ….
အခုု အျမန္ဆံုုး ျပဳျပင္သင့္တဲ့ အခ်ိန္ေရာက္ေနပါၿပီ….ဒါေၾကာင့္ အြန္လိုုင္းမွာရွာေဖြေတြ႕ရွိထားတာေတြကိုု ကူးယူေဖာ္ျပေပးလိုုက္ပါတယ္…..

အရည္အေသြးေကာင္း စိုက္ပ်ိဳးေရးထြက္ကုန္မ်ားကို တင္ပို႔လိုၾကသည္ဟု ဆိုၾကေသာ္လည္း လက္ေတြ႔တြင္ မ်ိဳးေစ့(seed) ကို အသံုးျပဳ စိုက္ပ်ိဳးရန္ အတြက္ ကုိမူ..............



 
 ျပည္ပသို့ စိုက္ပိ်ဳးေရးထြက္ကုန္မ်ား တင္ပို့ေရာင္းခ်သူမ်ားသည္ အရည္ အေသြးေကာင္း သီးနံွမ်ား တင္ပို့လိုျကသည္။ အရည္အေသြး (quality) ေကာင္းမွ ေဈးေကာင္းရမည္ဟု ေျပာဆိုျကပါသည္။ မည္သည့္ အတြက္ေျကာင့္ အရည္အေသြးေကာင္း (quality) သီးနံွမ်ား မရရိွျက သနည္းဆိုေသာအခ်က္ကိုမူ ျပည္ပ တင္ပို့ေရာင္းခ်သူမ်ားက စိတ္ပါဝင္စားမႈ နည္းပါးျကပါသည္။


မိ်ဳးေစ့ (Seed) လား ၊ (သို့မဟုတ္) (Grain) လား ၊

စိုက္ပိ်ဳးထုတ္လုပ္သူ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ား ကလည္း မိမိတို့ စိုက္ပိ်ဳးေန ေသာမိ်ဳးသည္ မိ်ဳးေကာင္းမိ်ဳးသန့္ ဟုေျပာ ဆိုျကပါသည္။ လက္ေတြ႔တြင္ ေရာင္းဝယ္ ရန္ စားသံုးရန္ အတြက္ အသံုးျပဳေသာ သီးနံွ (Grain) ကိုသာ မိ်ဳး (seed) အျဖစ္ အသံုးျပဳစိုက္ပိ်ဳးျကပါ သည္။ အခ်ိဳ႕ေသာ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ားသည္ မိ်ဳးေစ့ (seed) နွင့္ ေရာင္းဝယ္စားသံုးမႈအတြက္ အသံုးျပဳေသာ သီးနံွ (Grain)ကြာျခားခ်က္ကို သိရိွျကသျဖင့္ မိ်ဳးေစ့တန္ဖိုး (value of seed) ကို နားလည္ျကပါသည္။ လက္ေတြ႔တြင္ စိုက္ပို်းသူလယ္သမားမ်ားသည္ မိမိတို့ စိုက္ပိ်ဳးေသာ သီးနံွမိ်ဳးသည္ အရည္အေသြးေကာင္းသည္။ ထို့ေျကာင့္ မိ်ဳးေစ့ (seed) ကို ဝယ္ယူသံုးစဲြရန္မလို။ ဓာတ္ေျမျသဇာ၊ ပိုးသတ္ေဆးမ်ားကိုသာ ဝယ္ယူသံုးစဲြရန္ လိုအပ္သည္။ မိ်ဳးေစ့အျဖစ္ ဝယ္ယူသံုးစဲြရန္အတြက္ ကုန္က်မည့္ ေငြကို ေခြ်တာတတ္ျကပါသည္။
- အခိ်ဳ႕ေသာ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ားက ဓါတ္ေျမျသဇာ၊ ပိုးသတ္ေဆးကိုပင္ ေငြေျကးမတတ္ နိုင္၍ ျပည့္စံုေအာင္ ဝယ္ယူသံုးစဲြနိုင္ ျခင္းမရိွပါ။ မိ်ဳးေစ့ကို ဝယ္ယူသံုးစဲြဖို့ဆိုတာ ခက္ခဲသည္ဟု ေျပာျကားျကပါသည္။
- အခ်ိဳ႕ေသာ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ားက မိ်ဳးေစ့ေကာင္းမွ သီးနံွအထြက္နႈန္းေကာင္းမည္။ သီးနံွ အရည္အေသြးေကာင္းမည္။ ယခုစိုက္ေနတဲ့ နွမ္းျဖဴမိ်ဳးသန့္ ဘယ္ေနရာမွ ရမွာလဲ။ ဘယ္ေနရာ မွ ဝယ္ရင္ရမွာလဲ၊ ဘယ္ကုမၸဏီမွာ ေရာင္းသလဲ။ မိ်ဳးေကာင္းမိ်ဳးသန့္ဆိုတာ ေသခ်ာရဲ့လားဟု ေမးျမန္းလာပါက မည္သူက မိ်ဳးေကာင္းမိ်ဳးသန့္ဟု အာမခံမွာလဲဟု ေျဖဆိုရန္ အလြန္ခက္ခဲမည္ ျဖစ္ပါသည္။

မိ်ဳးေစ့ကုမၸဏီ
         ေဈးကြက္ စီးပြားေရးစနစ္ ကာလတြင္ စိုက္ပိ်ဳးေရး သြင္းအားစု (Agro-input) မ်ား တင္သြင္းျခင္း၊ ျဖန့္ျဖဴးျခင္း၊ ေရာင္းခ်ျခင္းကို ပုဂၢလိက (Private sector)မွ ေဆာင္ရြက္ရန္ ခြင့္ျပဳခဲ့သည္။ လက္ေတြ႕တြင္
- ျပည္ပမွ တင္သြင္းေသာ ဓာတ္ေျမျသဇာ၊ ပိုးသတ္ေဆးမ်ားကို လည္းေကာင္း၊ ျပည္တြင္းတြင္ ထုတ္လုပ္ေသာ သဘာဝေျမျသဇာနွင့္ အျခားေျမျသဇာမ်ားကို လည္းေကာင္း၊ ျပည္ပမွ တင္သြင္း ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မိ်ဳးေစ့မ်ားကို လည္းေကာင္း ျဖန့္ျဖဴးေရာင္းခ်ေသာ ျပည္တြင္းကုမၸဏီမ်ား ေပၚေပါက္လာပါသည္။
- မိမိကိုယ္ပိုင္ သုေတသန ျပဳလုပ္ျခင္း၊ မိ်ဳးစပ္ျခင္း၊ မိ်ဳးထုတ္လုပ္ျခင္း၊ မိ်ဳးျဖန့္ျဖဴး ေရာင္းခ်ျခင္း လုပ္ငန္းမ်ားကို ေဆာင္ရြက္သည့္ မိ်ဳးေစ့ကုမၸဏီ (seed company) ယေန့တိုင္ ေပၚေပါက္လာျခင္း မရိွေသးပါ။
- ပုဂၢလိကပိုင္းသည္ ေဖာ္ျပေသာလုပ္ငန္းအတြက္ နည္းပညာသုေတသန နွင့္ စီးပြားျဖစ္ က်ယ္ျပန့္စြာ ထုတ္လုပ္နိုင္ေသာ မိ်ဳးေစ့ျခံမ်ား တည္ေထာင္နိုင္ျခင္း မရိွေသးသျဖင့္ ကိုယ္ပိုင္ထုတ္လုပ္ ျဖန့္ျဖဴးနိုင္ေသာ မိ်ဳးေစ့(Seed company)  မ်ား ယေန့တိုင္မရိွရျခင္းျဖစ္သည္ဟု သံုးသပ္ ရရိွပါသည္။

အထြက္ေကာင္း မိ်ဳးေစ့မ်ား (High yielding variety –HYV)  ျဖင့္ ေျပာင္းလဲ စိုက္ပိ်ဳးျခင္း
      ျမန္မာနိုင္ငံသည္ ျဗိတိသွ် လက္ေအာက္မွ လြတ္လပ္ေရးရျပီး ကာလမ်ားတြင္လည္း ဆန္စပါးသည္ ျမန္မာ့စီးပြားေရးလုပ္ငန္းျဖစ္ခဲ့သည္။ ၁၉၆၆ ခုနွစ္မတိုင္မီ ကာလထိ ျမန္မာနိုင္ငံ၏ စပါးစိုက္ပိ်ဳးမႈတြင္ ျပည္တြင္း စပါးမိ်ဳးမ်ား (local variety) ကို အသံုးျပဳစိုက္ပိ်ဳးခဲ့သည္။ အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ ဆန္စပါး သုေတသနဌာန (International Rice Research Institute-IRRI) မွ IR-5,IR-8 စပါးမိ်ဳးမ်ားကို တင္သြင္း၍ သုေတသနျပဳ စိုက္ပိ်ဳးခဲ့ရာ ေအာင္ျမင္မႈမ်ားရရိွခဲ့ပါသည္။ ထို့ေနာက္ ယင္းစပါးမိ်ဳးမ်ားကို ရာေက်ာ္စပါးမိ်ဳး အထြက္ေကာင္းစပါးမိ်ဳး (High yield variety-HYV) ဟု ေခၚဆိုျကပါသည္။ ထို့ေနာက္ အထြက္ ေကာင္းမိ်ဳးမ်ားကို စပါးသီးနံွသာမက အေစ့ထုတ္ေျပာင္း၊ ပဲမိ်ဳးစံု၊ ဆီထြက္သီးနံွမ်ားကိုပါ အထြက္ေကာင္း မိ်ဳးမ်ားျဖင့္ ေျပာင္းလဲအစားထိုး စိုက္ပိ်ဳးလာျကပါသည္။
- ၁၉၆၈ ခုနွစ္မတိုင္မီ နွစ္မ်ားက စိုက္ပိ်ဳးသူ ေတာင္သူမ်ားသည္ မိမိစိုက္ပိ်ဳးေသာ စပါးမိ်ဳးမ်ားမွ ရင့္မွည့္ခိ်န္တြင္ စိုက္ခင္းထဲမွ အေကာင္းဆံုး စပါးနံွမ်ားကို ရိတ္သိမ္းေခြ်ေလွ့၍ မိ်ဳးအျဖစ္ ထားရိွျပီး လာမည့္နွစ္တြင္ မိ်ဳးေစ့အျဖစ္ အသံုးျပဴ စိုက္ပိ်ဳးျကပါသည္။
- အထြက္ေကာင္း စပါးမိ်ဳးမ်ား ေျပာင္းလဲ စိုက္ပိ်ဳးသည့္အခါ ယင္းစပါးမိ်ဳးမ်ားသည္ အသက္ လ်င္ျခင္း၊ ဓာတ္ေျမျသဇာထည့္သြင္းမွသာ အထြက္နႈန္း ေကာင္းမြန္ျခင္း၊ အရည္အေသြးေကာင္းမ်ား ရရိွရန္၊ မိ်ဳးစပ္ေဆာင္ရြက္ထားေသာ စပါးမိ်ဳးမ်ား ျဖစ္ပါသည္။ ထူးျခားခ်က္မွာ စပါးမိ်ဳး တစ္မိ်ဳးကို နွစ္စဥ္ ဆက္တိုက္ ၃နွစ္ စိုက္ပိ်ဳးပါကစပါးမိ်ဳးတြင္ပါဝင္ေသာ ဗီဇလကၡဏာမ်ားကဲြျပားျပီး မူလ စပါးမိ်ဳးမွ ပါဝင္သည့္ အရည္အခ်င္းလကၡဏာမ်ား ေလ်ာ့နည္းကဲြျပားမႈမ်ား ျဖစ္ေပၚေစပါသည္။
- ထို့ေျကာင့္ အထြက္ေကာင္း စပါးမိ်ဳး(HYV) မ်ားကို စိုက္ပိ်ဳးျခင္းနွင့္အတူ ၃ နွစ္တစ္ျကိမ္ မိ်ဳးသန့္စပါးမိ်ဳးမ်ားျဖင့္ လဲလွယ္စိုက္ပိ်ဳးေရးကိုပါ တစ္ျပိဳင္တည္း ေဆာင္ရြက္ရပါေတာ့သည္။

မိ်ဳးေစ့ထုတ္လုပ္ျခင္း
           နိုင္ငံေတာ္ပိုင္းတြင္ စိုက္ပိ်ဳးေရး သုေတသန (Research) လုပ္ငန္း၊ မိ်ဳးပြားေရးလုပ္ငန္း (Seed multiplication)၊ မိ်ဳးေစ့ဘဏ္ (seed bank) မ်ားရိွသျဖင့္ မိ်ဳးပြားျခင္းလုပ္ငန္းမ်ားကို ေဆာင္ ရြက္ပါ သည္။ မိ်ဳးပြားျခင္း အဆင့္မ်ားကို ေလ့လာပါက

(၁) Breeder seed (အေျခခံမိ်ဳးအဆင့္-၁) - စိုက္ပိ်ဳးေရး သုေတသနတြင္သာ ထုတ္လုပ္ရပါသည္။

(၂)Foundation seed  (အေျခခံမိ်ဳးအဆင့္-၂) -မိ်ဳးေစ့ျခံ၊ စိုက္ပိ်ဳးေရး သုေတသနျခံမ်ားတြင္ မိ်ဳးထုတ္လုပ္ရပါသည္။

(၃)Registered seed (မိ်ဳးသန့္အဆင့္-၁) - မိ်ဳးေစ့ျခံမ်ားတြင္ ထုတ္လုပ္ရပါသည္။

(၄) Certified seed(မိ်ဳးသန့္အဆင့္-၂) - Registered seed ကို ေတာင္သူထံျဖန့္ျဖဴးျပီး ေတာင္သူမွ လယ္ကြက္တြင္ စိုက္ပိ်ဳးထုတ္လုပ္ရပါသည္။
                ယင္း (certified seed)  ကို စိုက္ပိ်ဳးျခင္းျဖင့္ စီးပြားျဖစ္ ေရာင္းဝယ္ေသာ အဆင့္ (commercial stage)   ကို ရရိွေစပါသည္။ ဗဟိုစီးပြားေရး စီမံကိန္းကာလတြင္ အစိုးရပိုင္းအေနျဖင့္ ၁၉၈ဝ ျပည့္နွစ္ ဝန္းက်င္မ်ားကစ၍ မိ်ဳးေစ့ထုတ္လုပ္မႈ စီမံကိန္းမ်ားကို စတင္ေဆာင္ရြက္ခဲ့ေျကာင္း သိရိွရပါသည္။

အစိုးရနွင့္ ပုဂၢလိက ပူးေပါင္းေဆာင္ရြက္ျခင္း
      မိ်ဳးေစ့ ထုတ္လုပ္ပြားမ်ားျခင္း၊ ျဖန့္ျဖဴးေရာင္းခ်ျခင္း လုပ္ငန္းတြင္ (Public sector) နွင့္ ပုဂၢလိက (Private sector)  တို့ ပူးေပါင္း၍ မိ်ဳးေစ့ထုတ္လုပ္ပြားမ်ားျခင္းမ်ားကို ေဆာင္ရြက္ျခင္းျဖင့္ အရည္အေသြးေကာင္း မိ်ဳးေစ့မ်ား အခိ်န္တိုကာလအတြင္း က်ယ္ျပန့္စြာ ေဆာင္ရြက္သြားနိုင္မည္ ျဖစ္ပါသည္။ Publicprivate Partnership program ကို ေအာက္တြင္ ေဖာ္ျပထားပါသည္။
 


မွတ္ခ်က္- မိ်ဳးေစ့ထုတ္လုပ္မႈ အဆင့္အလိုက္ (Breeder seed) ကိုပန္းေရာင္ကတ္ျပား၊ (Foundation seed) ကို အစိမ္းေရာင္ကတ္ျပား၊ (Resisted seed)  ကို အျပာေရာင္ကတ္ျပားနွင့္ (certified seed) ကို အဝါေရာင္ကတ္ျပားျဖင့္ ခိ်တ္ဆဲြထားျပီး အရည္အခ်င္းမ်ား ေဖာ္ျပထားပါသည္။ မိ်ဳးေစ့အပင္ေပါက္မႈ ရာခိုင္နႈန္း မိ်ဳးသန့္ျပန့္မႈ စသည္မ်ားကို ေဖာ္ညႊန္းထားပါသည္။
         ဆန္စပါး၊ ပဲမိ်ဳးစံု၊ ဆီထြက္သီးနံွမ်ားကို ျပည္ပသို့ တင္ပို့ေရာင္းခ်ေသာ ကုမၸဏီမ်ား၊ စပါး၊ ပဲမိ်ဳးစံု ဦးေဆာင္ဦးရြက္ ကုမၸဏီမ်ား (leading company) သည္ အစိုးရပိုင္ (public sector) မွ မိ်ဳးသန့္အဆင့္- ၁(Registered seed)ကို ရယူရမည္ ျဖစ္ပါသည္။ ထို့ေနာက္ မိမိတို့အထူးျပဳကုမၸဏီမ်ား ေဆာင္ရြက္ သည့္ ဧရိယာတြင္ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ားအား မိ်ဳးေစ့၊ စိုက္ပိ်ဳးေရး သြင္းအားစုမ်ား၊ ေခ်းေငြမ်ား ပံ့ပိုး၍ မိ်ဳးေစ့ထုတ္လုပ္ျခင္းကို ကြ်မ္းက်င္သူမ်ား၏ အကူအညီရယူ၍ မိ်ဳးပြားရမည္ ျဖစ္ပါသည္။ ထို့အတူ စိုက္ပိ်ဳးေရး သြင္းအားစု(Agro-input) မ်ား ေရာင္းခ်ေသာ ကုမၸဏီမ်ားမွလည္း (public sector)  မွ မိ်ဳးေစ့ (Registered seed) ရယူျပီး မိ်ဳးပြားျခင္း ျပဳလုပ္နိုင္ပါသည္။ မို်းသန့္အဆင့္-၂ (Certified seed) ထုတ္လုပ္မႈစနစ္နွင့္ ညီညႊတ္မႈရိွျခင္း၊ မိ်ဳးသန့္အဆင့္-၂ မွန္ကန္သည္ဟု၊ ေထာက္ခံခ်က္ ရရိွျပီးမွ သာ မိ်ဳးေစ့ ေရာင္းဝယ္ျခင္း (seed Marketing) လုပ္ငန္းကို ေဆာင္ရြက္ရန္လိုအပ္လာပါသည္။ Public sector အေနျဖင့္ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ားထံတြင္ မိ်ဳးပြားျခင္း ထြက္ရိွလာေသာ မိ်ဳးေစ့မ်ားကို ျပန္လည္ ဝယ္ယူျဖန့္ျဖဴးျခင္း လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ က်ယ္ျပန့္စြာေဆာင္ရြက္နိုင္ျခင္းမရိွပါ။

လယ္သမားမ်ားစိုက္၍ ထြက္တာကို ဝယ္ျပီး ျပည္ပသို့ တင္ပို့
    လက္ရိွအေျခအေနတြင္ ျပည္ပတင္ပို့ေရာင္းခ်သူမ်ား သည္ လယ္သမားစိုက္ပို်းထြက္ရိွမႈကို ဝယ္ယူ၍ အတန္း အစား ခဲြျခားျခင္း၊ သန့္စင္ျခင္း၊ လံုးပိန္၊ လံုးညွပ္မ်ားကို ဖယ္ရွားျပီး ျပည္ပသို့ တင္ပို့ ေရာင္းခ်ပါသည္။
   
        အရည္အေသြးေကာင္း စိုက္ပိ်ဳးေရးထြက္ကုန္ (Quality product) ရရိွရန္အတြက္ ျပည္ပတင္ပို့သည့္ ကုမၸဏီ၊ စိုက္ပိ်ဳးေရး သြင္းအားစုမ်ား တင္သြင္းထုတ္လုပ္ျဖန့္ျဖဴးသည့္ ကုမၸဏီနွင့္ ေတာင္သူလယ္သမား ပူးေပါင္းေဆာင္ရြက္ရမည့္ပံုစံ




    အရည္အေသြးေကာင္း ဆန္၊ ပဲမိ်ဳးစံု၊ ဆီထြက္သီးနံွ၊ နွမ္းကို တင္ပို့မည္ဆိုပါက -
- ပထမဆံုးအခ်က္မွာ အရည္အေသြးေကာင္းေသာ မိ်ဳး သန့္မိ်ဳးေစ့ (seed) ကို သံုးစဲြစိုက္ပိ်ဳး နိုင္ျခင္း မရိွသ၍ အရည္အေသြးေကာင္း သီးနံွမရရိွနိုင္ပါ။
- မိ်ဳးေစ့ (seed) ကိုအသံုးမျပဳဘဲ (Grain) ကို မိ်ဳးအျဖစ္ အသံုးျပဳေနျကသျဖင့္ မိ်ဳးေရာျခင္း၊ အေရာင္ေရာျခင္း၊ အထြက္နႈန္းနည္းျခင္း၊ လိုအပ္ေသာအရြယ္အစား မရရိွျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚေစပါသည္။
- အရည္အေသြးေကာင္း ရရိွသည္ဆိုပါက ပထမဆံုးအေရးပါေသာအခ်က္မွာ မိ်ဳးေစ့ (seed) ကို အသံုးျပဳ စိုက္ပိ်ဳးနိုင္ေရးကို မျဖစ္မေန ေဆာင္ရြက္ရပါမည္။ ဒုတိယအခ်က္မွာ ရိတ္သိမ္းျပီး ေနာက္ (Post-harvest management) ကို ေဆာင္ရြက္ရပါမည္။

အရည္အေသြးေကာင္း သီးနံွကို တင္ပို့မည္
         ျပည္ပတင္ပို့ေရာင္းခ်သူမ်ားသည္ အရည္အေသြးေကာင္း သီးနံွကို တင္ပို့ပါက ေဈးေကာင္းရသည္။ (quality market)  ကိုပို့လွ်င္ ေဈးေကာင္းရသျဖင့္ အရည္အေသြးေကာင္းကို ပိုမိုအား ထား ပါသည္ဟု ေျပာဆိုျကပါသည္။ လက္ေတြ႔တြင္ ဝယ္ရသမွ်ထဲက ေကာင္းတာေလးကို ေရြးခ်ယ္၍ တင္ပို့ျကသည့္ (Quality product) ျဖစ္ေနသည္ကို ေလ့လာေတြ႔ရိွရပါသည္။ ထို့ေျကာင့္ အေျခခံက်ေသာ ထုတ္လုပ္သူလယ္သမားမွအရည္အေသြးေကာင္းေသာ သီးနံွမိိ်ဳးေစ့(seed) အသံုးျပဳ စိုက္ပိ်ဳးနိုင္ေရးကို အေျခခံ က်က် လုပ္ေဆာင္နိုင္မွသာသြားလိုေသာ (Quality product, Quality Market) ကို ေရာက္ရိွမည္ ျဖစ္ပါသည္။


ဆန္’ အရည္အေသြး ေကာင္းလိုလွ်င္



http://www.wisegeek.com/what-is-jasmine-rice.htm

ဆန္အရည္အေသြး ေကာင္းျခင္းတြင္ ဆန္၏ အသြင္အျပင္ လကၡဏာမ်ား ေကာင္းျခင္းႏွင့္ သန္႔စင္ မႈရွိျခင္းတို႔သည္ အေရးပါေသာ အခ်က္မ်ားျဖစ္သည္။ ဆန္၏ အရည္အေသြးေကာင္းမွသာ ျပည္တြင္းစားသံုး မႈေရာ ျပည္ပတင္ပို႔မႈပါ မ်က္ႏွာပန္းလွ၍ ေဈးေကာင္းရမည္။ ဆန္အရည္အေသြးေကာင္းရန္မွာ စပါးစိုက္ပ်ိဳးျပဳစု ထိန္းသိမ္းရန္၊ ရိတ္သိမ္းသယ္ယူ ေျခြေလွ႕ခ်ိန္၊ စပါး သိုေလွာင္ခ်ိန္၊ စပါးႀကိတ္ခြဲ ထုပ္ပိုး သိုေလွာင္ခ်ိန္ စသည့္ အဆင့္ဆင့္မွ စ၍ အေျခတည္သည္။
စပါးပင္ ဂုတ္ဆစ္တက္ခ်ိန္တြင္ ေအာင္ေစ့ ရာခိုင္ႏႈန္းကို အဆံုးအျဖတ္ျပဳသည္။ မ်ိဳးပြားအဂၤါဆဲလ္မ်ား ကြဲျပားျခင္းအဆင့္ဆင့္၊ အႏွံထြက္ပန္း ပြင့္ခ်ိန္အဆင့္ႏွင့္ အႏွံေစ့မ်ား စတင္ရင့္မွည့္ခ်ိန္ အဆင့္မ်ားတြင္ ေအာင္ေစ့ရာခိုင္ႏႈန္းကို က် ဆင္းေစႏိုင္ေသာ အေၾကာင္းတရား မ်ား ျဖစ္ေပၚႏိုင္သည္။ ေအာင္ေစ့ ျဖစ္မလာ ေသာ အေစ့မ်ားသည္ လံုးပိန္၊ လံုးညႇပ္၊ အဖ်င္းသီးမ်ားသာ ျဖစ္သည္။ ၄င္းအနက္ အဖ်င္းေစ့ မ်ားသည္ ေျခြေလွ႕စဥ္ဖယ္ရွား ႏိုင္သျဖင့္ ဆန္အရည္အေသြးကို မထိခိုက္ေစေသာ္လည္း လံုးပိန္၊ လံုးညႇပ္မ်ားသည္ စပါးႀကိတ္ခြဲရာတြင္ အရြယ္အစားအဆင့္မမီသျဖင့္ ဆန္အရည္ အေသြးကို ညစ္ႏြမ္းေစသည္။ သို႔အတြက္ ကနဦး ကတည္းက ျပည့္ၿဖိဳးေနေစရန္ ဂ႐ုစိုက္ ျပဳစုေစာင့္ ေရွာက္ရန္လိုသည္။
စပါးမ်ိဳးမ်ားသည္ မ်ိဳးအလိုက္ စပါးတစ္ေစ့ခ်င္း၏ အေလးခ်ိန္ သတ္မွတ္ခ်က္ရွိသည္။ သတ္မွတ္ အေလးခ်ိန္ျပည့္မွသာ စံခ်ိန္မီသည္။ စပါးေစ့အေလး ခ်ိန္သည္ အႏွံခက္ စတင္ျဖစ္ေပၚခ်ိန္မွ ရင့္မွည့္ခ်ိန္ အတြင္း ျဖစ္ေပၚႀကီးထြားသည္။ စပါးအေလးခ်ိန္ စံခ်ိန္မီေစရန္ ေနေရာင္ ျခည္စြမ္းအား၊ အရြက္တြင္းရွိ ႏိုက္ ထ႐ိုဂ်င္ဓာတ္အားပါဝင္မႈ ပမာဏ၊ စပါးေစ့သို႔ ကစီဓာတ္ေကာင္းစြာ ပို႔ေဆာင္ႏိုင္မႈတို႔ ျပည့္စံုရန္ လိုအပ္သည္။ အပူခ်ိန္ ၂၅ ဒီဂရီစင္တီ ဂရိတ္ထက္ျမင့္ပါက ကစီဓာတ္ ပို႔ေဆာင္ႏိုင္မႈ စြမ္းအားက်ေစပါသည္။ စပါးေစ့ အေလးခ်ိန္လည္း ေလ်ာ့သြားေစသည္။ စပါးေစ့စံခ်ိန္ မမီသျဖင့္ စပါးႀကိတ္ခြဲရာတြင္ ဆန္အဆင့္အတန္းမမီဘဲ အရည္ အေသြးကို ထိခိုက္ေစသည္။
စပါးပင္သည္ ႏို႔ရည္တည္ခ်ိန္တြင္ ေရ(အစိုဓာတ္) လိုအပ္သည္။ ႏို႔ရည္တည္ခ်ိန္တြင္ ဆန္သား ျဖစ္ တည္ရန္အတြက္ လိုအပ္ေသာ အစာအျဖစ္ အရြက္မ်ားမွ ခ်က္လုပ္ ေသာ ကစီဓာတ္၏ ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ကို အသံုးခ်သည္။ အရြက္မ်ားမွ ေကာင္းစြာ အစာခ်က္လုပ္ၿပီး လံုေလာက္စြာ ေပးပို႔ႏိုင္ရန္ လိုအပ္သည္။ ဤသို႔ ညီၫြတ္ရန္အတြက္ ေနေရာင္ ျခည္စြမ္းအင္ျပည့္ဝမႈ၊ ေျမ တြင္းအာဟာရဓာတ္လံု ေလာက္မႈ၊ လယ္ကြက္ အတြင္း ေရရွိမႈတို႔သည္ အဓိကေသာ့ခ်က္မ်ားျဖစ္သည္။
ႏို႔ရည္တည္ခ်ိန္အတြင္း လယ္ကြက္၌ ေရျပတ္ပါက (ပပ္ၾကား အက္အစပ်ိဳးရန္ထိ ျဖစ္ပါက) ဆန္တြင္ ဗိုက္ျဖဴျဖစ္ေပၚေစသည္။ ဆန္သား အက္ေၾကာင္းမ်ား ထင္ဟပ္ လာေစသည္။ ဗိုက္ျဖဴပါက ဆန္သား အက္ေၾကာင္းပါသျဖင့္ လည္းေကာင္း၊ ဆန္အက်ိဳးအေၾကမ်ား သျဖင့္လည္းေကာင္း၊ ဆန္အရည္ အေသြးကို ဆြဲခ်သြားေစသည္။ သို႔ပါ၍ စပါးႏို႔ရည္ တည္ခ်ိန္တြင္း ေနေရာင္ျခည္စြမ္းအား အျပည့္အဝ ရေစရန္ ေျမတြင္း အာဟာရဓာတ္ ျပည့္စံုလံုေလာက္ေစရန္ လယ္ကြက္တြင္းေရလံုးဝ မျပတ္ရွိေစရန္ ေရွးဦးကပင္ အထူးဂ႐ုျပဳခဲ့ရန္ လိုအပ္သည္။
စပါးပင္ ယိုင္လဲမႈသည္ စပါးေလလြင့္ ဆံုး႐ံႈးမႈသာမက စပါးေစ့မ်ား ရႊံ႕ႏြံကပ္ျခင္း၊ အေညႇာက္ေပါက္ ျခင္းေၾကာင့္ ဆန္အရည္ အေသြးကိုပါ အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစသည္။ စပါးပင္ယိုင္လဲျခင္းသည္ ေကာက္ကြက္ အလြန္စိပ္ လြန္းျခင္း၊ ေနေရာင္ျခည္စြမ္းအင္ ရရွိမႈနည္းျခင္း၊ စပါးပင္စည္တြင္ ပိုးမႊားေရာဂါက်ေရာက္မႈ ခံရျခင္း တို႔ ေၾကာင့္ျဖစ္ရသည္။ စပါးမ်ိဳးအလိုက္ သတ္မွတ္ေကာက္ကြက္ မွန္ေအာင္ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း၊ ေနေရာင္ျခည္ ေကာင္းစြာ ရရွိရန္ ခ်ိန္ကိုက္စိုက္ပ်ိဳးျခင္း၊ ပင္စည္တြင္က်ေရာက္ တတ္ေသာ ပိုးမႊားေရာဂါမ်ား မက်ေရာက္ ေစရန္ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ျခင္းျဖင့္ စပါးပင္ယိုင္လဲမႈကို တားဆီးႏိုင္သည္။
စပါးႏွံတြင္ က်ေရာက္ေသာ ႏွံစုပ္ၾကမ္းပိုးသည္ စပါးခြံကို ထိုးေဖာက္၍ အေစ့တြင္းရွိ အစာကို စုပ္ယူျခင္း ၄င္းမွစြန္႔ထုတ္ေသာ အနံ႔ ရွိသျဖင့္ ဆန္ကို အနံ႔ဆိုးဝါးမႈျဖစ္ေစ ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ဆန္အရည္အေသြး ကို ညံ့ေစသည္။ စပါးမိႈကပ္ခ်ိန္မွစ၍ ႏွံစုပ္ ၾကမ္းပိုးက်ေရာက္ျခင္းမရွိေစရန္ ေဆးဖ်န္းျခင္းကို ႀကိဳတင္စီမံခဲ့ရန္ လိုအပ္သည္။
ဆန္အရည္အေသြး ေကာင္းမႈသည္ စပါးရိတ္သိမ္းေျခြေလွ႔ခ်ိန္ မွန္ကန္မႈေပၚတြင္ မ်ားစြာတည္မီ ေနသည္။ စပါးသီးႏွံ၏ ၈၅ ရာခိုင္ ႏႈန္းေသာ စပါးေစ့မ်ား အဝါေရာင္ ေျပာင္းခ်ိန္သည္ ေမာင္းညိဳခ်ိန္ ျဖစ္ သည္။ စပါးရင့္မွည့္ခ်ိန္တြင္ အေစ့ တြင္း အစိုဓာတ္ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ရွိ ၿပီး ၄င္းအစိုဓာတ္သည္ တစ္ေန႔လွ်င္ ၁ ဒသမ ၅ မွ ၂ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ က်ဆင္းေနသည္။ စပါးရင့္မွည့္ခ်ိန္သည္ ဆန္အရည္ အေသြးေကာင္းကို ေပးစြမ္းႏိုင္ဆံုး အခ်ိန္ျဖစ္သည္။
စပါးကို အႏွံထြက္ၿပီး ၂၅ ရက္မွ ၃၀ရက္တြင္ ရိတ္သိမ္းပါက ဆန္ထြက္ ၆၅ ရာခိုင္ႏႈန္းရရွိၿပီး အဆင့္ျမင့္ဆန္ေကာင္း ၅၅ရာခိုင္ႏႈန္း ရရွိသည္။ (DAR-Research Report 2000) စပါးကို ေစာရိတ္ပါက အစိုဓာတ္မ်ားၿပီး မိႈတက္၍ ဆန္အရည္အေသြး ညံ့ေစသည္။ ေနာက္က်ရိတ္ပါက စပါးကြ်မ္းၿပီး ဆန္သား အက္ကြဲ၍ အက်ိဳးအေၾက မ်ားေစသည္။ စပါးကို ေစာရိတ္သိမ္းၿပီး အစိုဓာတ္ရွိေသာ စပါးကို ငါးရက္၊ ေျခာက္ရက္ခန္႔ အၾကာမွ ေျခြေလွ႔ပါက စပါး အေရာင္ပ်က္ျခင္း၊ အဝါ ေဖာက္ျခင္းမ်ားေၾကာင့္ အရည္ အေသြးပ်က္စီး ေစသည္။ စပါးကို သတ္မွတ္ရက္ထက္ ၁၀ရက္ ေနာက္က်ရိတ္သိမ္း ပါက ၅ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ဆံုး႐ံႈးမႈရွိသည္။
လယ္သမားအမ်ားစုသည္ စပါးရိတ္ၿပီးပါက ေကာက္လိႈင္းမ်ားကို ဘြဲ႕မစီးေသးဘဲ လယ္ကြက္ထဲတြင္ တစ္ပတ္ခန္႔ ထားေလ့ရွိၾက သည္။ သီးထပ္စိုက္မည့္ လယ္ကြက္မ်ားတြင္ သီးထပ္စိုက္ခ်ိန္မီေစရန္ ေကာက္လိႈင္းမ်ားကို ကန္သင္းေပၚတြင္ ေကာက္ဆိုင္ထိုးထားေလ့ ရွိၾကသည္။ ထိုအခ်ိန္တြင္ ေအာက္မွ ေျမေငြ႕အပူဓာတ္တက္လာၿပီး စပါးေစ့မ်ား အစိုျပန္၍ ေအာက္ေစသည္။ ၄င္းစပါးမ်ားကို ႀကိတ္ခြဲပါက ဆန္အရည္အေသြးကို ထိခိုက္ေစသည္။ တစ္ဖန္ လယ္သမားႀကီးမ်ားသည္ တလင္းကို မာေနေအာင္ မေခါက္သျဖင့္ စပါးေစ့မ်ားတလင္း ကပ္ျဖစ္ၿပီး ဖုန္၊ ခဲ၊ သလဲ ေရာေႏွာ ေစသည္။ ေႏြစပါးႏွင့္ ေဆာင္းသီး ထပ္စိုက္သည့္ ေဒသမ်ားတြင္ တလင္းထဲတြင္ ေကာက္ျပန္႔ကို နယ္ေလွ႔ျခင္းမရွိဘဲ ရက္ၾကာရွည္စြာ ထားၾက သည္။ ညအခ်ိန္ႏွင္းက်ေသာဓာတ္ျဖင့္ စပါးအစိုျပန္သည္။ ေန႔အခ်ိန္တြင္ အပူခ်ိန္ျမင့္သျဖင့္ စပါးေျခာက္ရ ျပန္သည္။ ေန႔ည အပူခ်ိန္ကြာျခားလြန္းသျဖင့္ ဆန္သား ကြဲအက္ျခင္း၊ ဆန္အက်ိဳး အေၾကမ်ားျပားျခင္းအျပင္ ဆန္၏ အနံ႔လည္း မိႈနံ႔ရေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ စက္ျဖင့္ ရိတ္သိမ္းေျခြေလွ႔ႏိုင္လွ်င္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။
စပါးႏွင့္ဆန္၏ အရည္ အေသြးကို အက်ည္းတန္ေစေသာ ေနာက္တစ္ခ်က္မွာ ေပါင္းေစ့မ်ားပင္ ျဖစ္သည္။ စပါးပင္ ျဖစ္ထြန္းႀကီးထြားခ်ိန္ႏွင့္ စင္ၿပိဳင္တက္လာေသာ အပင္မွာ ေပါင္းပင္ျဖစ္သည္။ အဆိုပါ ေပါင္းပင္မ်ားကို ၄င္းအခ်ိန္မွာပင္ ႀကိဳတင္ စီမံမရွင္းလင္းႏိုင္ခဲ့ပါက စပါးရိတ္သိမ္း ေျခြေလွ႔ၿပီးခ်ိန္တြင္ ေပါင္းေစ့ မ်ားက စပါးေစ့ႏွင့္အတူ ၿပိဳင္အန္တုေနပါေတာ့သည္။ ဤ အခ်ိန္မွခြဲထုတ္ရန္ အလြန္ခက္သည္။ စပါးႀကိတ္ခြဲ လွ်င္ ဆန္ထဲတြင္ ေပါင္းေစ့မ်ားက ပို၍ပင္ အ႐ုပ္ဆိုး အက်ည္းတန္ေစသည္။
အခ်ိဳ႕လယ္သမားမ်ားသည္ တစ္ဦးပိုင္အတြင္း စပါးမ်ိဳးမ်ားစြာ စိုက္ၾကသည္။ သို႔ေသာ္ ရိတ္သိမ္း ေျခြေလွ႔ခ်ိန္တြင္ သတိမမူဘဲ ေဆာင္ရြက္ၾကသျဖင့္ မ်ိဳးအုပ္စုမတူေသာ စပါးမ်ိဳးမ်ား ေရာေႏွာသြားေစသည္။ ဆန္ႀကိတ္ခြဲရာတြင္ ဆန္သားမညီ အရည္ အေသြးမလွျဖစ္ရသည္။ စပါးတစ္မ်ိဳးတည္းကို တစ္ကြက္ တစ္စပ္ တည္း စိုက္ပ်ိဳးသင့္သည္။
စပါးကို မႀကိတ္ခြဲမီ သိုေလွာင္ မည္ဆိုပါကလည္း သိုေလွာင္႐ံု၊ အိတ္၊ ပုတ္၊ က်ီ စသည္မ်ားကို မိႈ ေရာဂါမ်ား၊ ပိုးမႊားမ်ား၊ ႐ုပ္ဖံုးမ်ား တြယ္ကပ္က်န္ရွိ မေနေအာင္ ႀကိဳတင္၍ ပိုးမႊားသန္႔စင္ၿပီးမွသာ သိုေလွာင္ သင့္သည္။ သို႔မွသာ ပိုးမႊားေရာဂါဖ်က္ဆီးမႈဒဏ္မွ ကင္းေဝး မည္ျဖစ္သည္။ သိုေလွာင္႐ံုကိုလည္း ၾကက္၊ ငွက္ ဖ်က္ဆီးမႈမွ ကင္းေဝးေစရန္ သိုေလွာင္႐ံု လံုၿခံဳမႈကို ႀကိဳတင္ စစ္ေဆးစီမံရန္ လိုအပ္သည္။ ၾကြက္၏ ဖ်က္စီးမႈ ေၾကာင့္ ငါးရာခိုင္ႏႈန္း ဆံုး႐ံႈးမႈရွိေၾကာင္း သုေတသီတို႔က ေဖာ္ၫႊန္းထားသည္။ ၾကြက္၏ အညစ္အေၾကးမ်ား ဆန္ႏွင့္ ေရာေႏွာလာပါက အရည္အေသြးပါ က်ဆင္းေစသည္။ ‘ဆြမ္းဆန္ထဲ ၾကြက္ေခ်းေရာ’ဟု ေျပာစမွတ္ ျပဳၾကသည္။
စပါးသိုေလွာင္ရာတြင္ စပါးကို ေသခ်ာသန္႔စင္ၿပီးမွ သိုေလွာင္သင့္သည္။ သို႔မဟုတ္ပါက စပါးကို မည္ သို႔ပင္ ေျခာက္ေသြ႕ေအာင္ အေျခာက္လွန္းေစကာမူ ေရာေႏွာပါလာသည့္ ဖုန္၊ ခဲ၊ သလဲ၊ အမိႈက္၊ အဖ်င္း အေမွာ္၊ ေပါင္းေစ့မ်ား၏ အစိုဓာတ္ေၾကာင့္ စပါးေစ့မ်ား အစိုျပန္ျခင္း၊ မိႈတက္ျခင္းျဖစ္ေစၿပီး ဆန္အရည္ အေသြးပါ ညံ့သြားေစသည္။ သိုေလွာင္႐ံု လံုၿခံဳမႈမရွိပါက သိုေလွာင္ထားစဥ္ ေလထု၏ စိုထိုင္း ဆ ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္း အထက္ရွိပါက ပိုးမႊားအင္းဆက္ လႈပ္ရွားမႈမ်ားေစၿပီး ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေအာက္က်ပါက ပိုးမႊားအင္းဆက္လႈပ္ရွားမႈ နည္းသြား ေစသည္။ ၃၅ ရာခိုင္ႏႈန္းထက္ နိမ့္သြားပါက ပိုးမႊားအင္းဆက္လႈပ္ရွားမႈ လံုးဝရပ္ဆိုင္းသြားသည္။ ပါ ေမာကၡဟယ္ရီတန္၏ ေတြ႕ရွိခ်က္အရ အပူခ်ိန္ႏွင့္ စိုထိုင္းဆႏွစ္ခု ေပါင္းလွ်င္ ၁၀ဝထက္မေက်ာ္ပါက စပါးေစ့သို ေလွာင္ရန္ အေကာင္း ဆံုးျဖစ္သည္။
ေနာက္တစ္ခ်က္ ဆန္အရည္ အေသြးက်ေစသည့္ အေၾကာင္းမွာ စပါးမ်ိဳးမ်ား မ်ားေနျခင္းျဖစ္သည္။ ဧည့္မထအုပ္စုဝင္ စပါးမ်ိဳးပင္ ရာႏွင့္ ခ်ီ၍ ရွိသည္။ စပါးဝယ္ယူႀကိတ္ခြဲ သည့္အခါ ဧည့္မထဆိုလွ်င္ၿပီးေရာ ဆိုၿပီး အားလံုးေရာႀကိတ္သည္။ ဆန္ အရွည္၊ အလံုး၊ ဆန္သားကအစ မတူညီသည့္အတြက္ အရည္ အေသြးမီ ဆန္ေကာင္းရရွိရန္ ခဲယဥ္း ေပသည္။
ေနာက္တစ္ခ်က္မွာ ႀကိတ္ခြဲမႈ အပိုင္းျဖစ္သည္။ ႀကိတ္ခြဲမည့္ ဆန္စက္သည္ အဆင့္မမီျခင္း၊ သန္႔ရွင္းမႈ မရွိျခင္း၊ ပစၥည္းထားသိုမႈစနစ္မက် ျခင္းတို႔ ေၾကာင့္ စပါးေကာင္းေနေစကာမူ ဆန္အရည္ အေသြးက်သြား ႏိုင္သည္။ အထူးသတိျပဳရမည့္ အခ်က္ပင္ျဖစ္သည္။ ႀကိတ္ခြဲၿပီး ဆန္မ်ားကို သိုေလွာင္ရာတြင္လည္း စနစ္တက် သိုေလွာင္ရန္ လိုအပ္သည္။ ဆန္ကိုၾကာရွည္စြာ သိုေလွာင္ထားပါက ဖြဲႏုတက္ျခင္း၊ ဆန္ေအာက္ျခင္း၊ ဆန္သားအတြင္း ဓာတ္ေျပာင္းလဲမႈျဖစ္ေပၚၿပီး ဆန္အရည္အေသြး ထိခိုက္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေစ သည္။ သို႔ပါ၍ ဆန္အရည္ အေသြး ေကာင္းေစရန္အတြက္ အထက္ပါ အဆင့္ဆင့္ေသာ လုပ္ငန္းနည္း စနစ္မ်ားကို လိုက္နာ ေဆာင္ရြက္ၾကရန္ လိုအပ္သည္။

ေအာင္ဆန္း(စိုက္ပ်ိဳးေရး)

Ref;http://agrotechni-pedia.com





အိမ္နွးီနာခ်င္းႏိုုင္ငံေတြက ျမန္မာ့ဆန္ကိုု လိုုခ်င္ေနက်ပါတယ္...

China, India look to Burma’s abundant rice fields.http://www.dvb.no/news/china-india-look-to-burmas-abundant-rice-fields-burma-myanmar/33594


Myanmar

IRRI Myanmar

Seed Division Compound
Myanma Agriculture Service (MAS)
Gyogon-Insein, Yangon, Myanmar
Tel: +95 1663590
Dr. Madonna CasimeroIRRI Representative
Email: m.casimero@irri.org


Myanmar

Since 1965, IRRI has been involved with researchers, extension personnel, and farmers in Myanmar in introducing rice breeding material, hybrid rice technology, and locally adaptable designs for rice transplanters and threshers. The rice variety IR8 was introduced in Myanmar in 1967. It was called Ya Gyaw, meaning “more than a hundred” because it yielded more than 100 baskets (more than 5 tons) of rice per hectare. Modern rice varieties have since increased annual rice production significantly.
IRRI's Irrigated Rice Research Consortium has run workshops and training in Myanmar on integrated weed control, nutrient management, and laser land leveling. IRRI also continues to support the livelihoods of poor farmers and to strengthen scientific capacity in the country.
The government of Myanmar recognized IRRI as an international organization through its ambassador to the Philippines in 1997.


No comments:

*** လာလည္ေသာအေပါင္းအသင္းမ်ား မိမိ ASN GROUP ONLINE SHOP ကေန သင္တိုု႔အလိုုရွိေသာပစၥည္းမ်ားကိုု ရွာေဖြၿပီး ORDER မွာလိုု႔ရေနပါၿပီ ***

ASNGROUP WAREHOUSE DEALS DEEPS DISCOUNT!