Popular Posts!

Saturday, January 10, 2015

အမိေျမကလမ္းနံေဘးေစ်းဆိုင္မ်ားတြင္ ေရာင္းခ်သည့္အစားအစာမ်ား၏ အႏၲရယ္မ်ား

ေသၿပီ... တရုုတ္တန္းႏွင့္ ၁၉ လမ္းေဘး အစားအစာေလးေတြကိုု စားရဲေတာ့ဘူးဗ်....
၀မ္းေရာဂါျဖစ္ေစတတ္ေသာ လမ္းေဘးကေရာင္းခ်ေနေသာအစားစာမ်ားကိုု စစ္ေဆးခဲ့သည့္ လက္သုပ္စံု နမူနာမ်ားအနက္ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ကိုလီဖြန္းပမာဏအရ စားသံုးရန္ မသင့္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီး ၂၄ ရာခိုင္ႏႈန္းတြင္ အီးကိုလိုင္းပိုးကို လည္းေကာင္း၊ က်န္ ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္းတြင္ ျပင္းထန္အီးကိုလိုင္းပိုး အမ်ဳိးအစား O157H7/ ပိုးကို စစ္ေဆးေတြ႕ရွိ ရတယ္တဲ့ဗ်....

အူလမ္းေၾကာင္းႏွင့္ ၀မ္းေရာဂါကို ျဖစ္ေစေသာ အဆိပ္ထြက္သည့္ ပိုးမ်ားကို လမ္းနံေဘး ေစ်းဆိုင္မ်ားတြင္ ေရာင္းခ်သည့္ အစားအစာ မ်ား၌ အမ်ားဆံုး ေတြ႕ေန

ရန္ကုန္ၿမိဳ႕လယ္ လူစည္ကားရာေနရာတြင္ ေရာင္းခ်ေနသည့္ လမ္းနံေဘးေစ်းသည္ မ်ားအား ေတြ႕ရစဥ္ (ဓာတ္ပံု-ထြယ္ဆန္ေအာင္)









သန္႔ရွင္းမႈမရွိသည့္ အစားအစာ၊ ေရမ်ားေၾကာင့္ အူလမ္းေၾကာင္းႏွင့္ ၀မ္းေရာဂါကို ျဖစ္ေစေသာ အဆိပ္ထြက္သည့္ ေရာဂါပိုးမ်ားကို လမ္းနံေဘး ေစ်းဆိုင္မ်ားတြင္ ေရာင္းခ်သည့္ အသင့္စား အစားအစာ အခ်ဳိ႕ႏွင့္ လက္သုပ္စံုမ်ား၌ အမ်ားဆံုး ေတြ႕ရွိေနရေၾကာင္း ေဆးသုေတသန ဦးစီးဌာန (ေအာက္ျမန္မာျပည္) ဇီ၀ဓာတုေဗဒ သုေတသန ဌာနခြဲမွ သိရသည္။


ဇီ၀ဓာတုေဗဒ သုေတသန ဌာနခြဲက လူစည္ကားရာ ေနရာမ်ား၌ ေရာင္းခ်ေနသည့္ လမ္းနံေဘး ေစ်းဆိုင္မ်ားမွ လက္သုပ္စံုမ်ားကို စားသံုးရန္ သင့္၊ မသင့္ နမူနာရယူ စစ္ေဆးခဲ့ရာ ၀မ္းသြားျခင္းႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းျပင္ပ ေဟမိုလစတစ္ယူရီးမစ္ ေရာဂါတို႔ကို ျဖစ္ေစသည့္ ျပင္းထန္အီးကို လိုင္းပိုးအမ်ဳိးအစား O157H7/ ပိုးကို ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။


စစ္ေဆးခဲ့သည့္ လက္သုပ္စံု နမူနာမ်ားအနက္ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ကိုလီဖြန္းပမာဏအရ စားသံုးရန္ မသင့္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီး ၂၄ ရာခိုင္ႏႈန္းတြင္ အီးကိုလိုင္းပိုးကို လည္းေကာင္း၊ က်န္ ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္းတြင္ ျပင္းထန္အီးကိုလိုင္းပိုး အမ်ဳိးအစား O157H7/ ပိုးကို စစ္ေဆးေတြ႕ရွိခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။


ေဆးသုေတသန ဦးစီးဌာန (ေအာက္ျမန္မာျပည္) ဇီ၀ဓာတုေဗဒ သုေတသန ဌာနခြဲ အေနျဖင့္ ႏွစ္စဥ္နီးပါး လမ္းနံေဘး အစားအစာမ်ား၏ သန္႔ရွင္းမႈ ရွိမရွိႏွင့္ စားသံုးရန္ သင့္မသင့္ စစ္ေဆးမႈ ျပဳလုပ္ခဲ့ေၾကာင္းႏွင့္ ၿပီးခဲ့သည့္ႏွစ္ အတြင္းကလည္း ရန္ကုန္ၿမိဳ႕တြင္းရွိ လမ္းနံေဘး ေစ်းဆိုင္အခ်ဳိ႕တြင္ ေရာင္းခ်ေနသည့္ အသင့္စား အစားအစာမ်ားကုိလည္း စစ္ေဆးခဲ့သည္။


စစ္ေဆးခ်က္မ်ားအရ အူလမ္းေၾကာင္းႏွင့္ ၀မ္းေရာဂါကို ျဖစ္ေစသည့္ အဆိပ္ထြက္သည့္ ပိုးမ်ားကို ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီး အစားအစာ နမူနာ ၅၂ ခုတြင္ အူလမ္းေၾကာင္းကို ျဖစ္ေစသည့္ စတက္ဖိုင္လိုေကာကပ္ ေအာရိယပ္ပိုးႏွင့္ ၀မ္းေလွ်ာေစတတ္ေသာ ဘက္ဆီးလက္ဆီးရီးယပ္ပိုးမ်ားကို ေတြ႕ရွိခဲ့ေၾကာင္း ထုတ္ျပန္ခဲ့ၿပီးျဖစ္သည္။


အူလမ္းေၾကာင္းေရာဂါ ျဖစ္ေစေသာ စတက္ဖိုင္လိုေကာကပ္ေအာရိယပ္ပိုးကို အစာနမူနာ ၃၂ ခုျဖစ္သည့္ ပူတင္းသံုးခု၊ ဆင္းဒ၀စ္ခုနစ္ခု၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း ၂၀ ႏွင့္ ေပါင္မုန္႔ေထာပတ္သုတ္ ႏွစ္ခုတြင္ ေတြ႕ရွိခဲ့ရေၾကာင္းႏွင့္ ၀မ္းေလွ်ာေစတတ္ေသာ ဘက္ဆီးလက္ ဆီးရီးယပ္ပိုးမ်ားကို နမူနာ ၂၀ ခုျဖစ္သည့္ မၾကာခဏ ျပန္ေႏႊးေနသည့္ ထမင္းေၾကာ္ ၁၇ ခုႏွင့္ ေရခဲမုန္႔ သံုးခုတို႔တြင္ ေတြ႕ရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။


ထို႔ျပင္ အူလမ္းေၾကာင္းေရာဂါ ျဖစ္ေစေသာ စတက္ဖိုင္လိုေကာကပ္ေအာရိယပ္ပိုးမွ ထြက္ရွိသည့္ စတက္ဖိုင္လိုကယ္ အူလမ္းေၾကာင္း အဆိပ္ဘီ အမ်ဳိးအစားကို နမူနာ ၂၃ ခုတြင္ လည္းေကာင္း၊ ၀မ္းေလွ်ာေစတတ္ေသာ ဘက္ဆီးလက္ဆီးရီးယပ္ပိုးမွ ထြက္ရွိသည့္ ဘက္ဆီးလက္ဆီးရီးယပ္ အူလမ္းေၾကာင္းအဆိပ္ကို နမူနာ ၁၄ ခု၌ လည္းေကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။


အီးကိုလိုင္းပိုးသည္ မသန္႔ရွင္းေသာ အစားအစာႏွင့္ ေရကို စားေသာက္မိျခင္း (သုိ႔မဟုတ္) ေရာဂါကူးစက္ေနေသာ လူ၊ တိရစၦာန္မ်ားႏွင့္ ထိေတြ႕ျခင္းမွလည္း ကူးစက္ႏုိင္ေၾကာင္း၊ အဆုိပါပိုးကို ကမၻာေပၚတြင္ ၁၉၈၂ ခုႏွစ္၌ ပထမဦးဆံုး အႀကိမ္အျဖစ္ ဟမ္ဘာဂါ စားသံုးရာမွတစ္ဆင့္ ျပန္႔ပြားခဲ့ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္းႏွင့္ ယခင္ႏွစ္မ်ားကလည္း ရန္ကုန္ၿမိဳ႕တြင္ ေရာင္းခ်ေနသည့္ ဆူရွီမ်ားကို စမ္းသပ္ခဲ့ရာ အခ်ဳိ႕ေသာ ဆူရွီမ်ားတြင္ အီးကိုလိုင္းပိုးကို စစ္ေဆးေတြ႕ရွိခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။


အေရးေပၚ ေဆးကုသမႈ လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္းသည္ တစ္ခုအပါအ၀င္ ျဖစ္ၿပီး အစာတစ္ခုကို စတင္သည့္ လယ္ယာေမြးျမဴေရးျခံမွ စားသံုးသည့္ေနရာအထိ ၾကားကာလတစ္ေလွ်ာက္၌ သန္႔ရွင္းမႈ အားနည္းျခင္း အပါအ၀င္ အစားအစာ ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းေ၀းေရးဆုိင္ရာ အသိပညာမ်ား သိရွိမႈ အားနည္းျခင္းေၾကာင့္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း ျဖစ္ေစတတ္ေၾကာင္းႏွင့္ အစားအစာ ျပင္ဆင္သူ၊ ကိုင္တြယ္သူ၊ ေရာင္းခ်သူႏွင့္ စားသံုးသူမ်ားကို က်န္းမာေရး ပညာေပးရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး ပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားသည္။

အိသဥၨာေက်ာ္၊ ထြယ္ဆန္ေအာင္
Ref: newseleven
Post a Comment

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.
Google
Web Search Site Search

ASNGROUP WAREHOUSE DEALS DEEPS DISCOUNT!