ၾကက္ဥပူတင္းေပါင္း
(လုပ္ရတာအရမ္းလြယ္ကူ၊ ျမန္ဆန္သလို၊ ခြက္ကေလးကို လွန္လိုက္တဲ့အခ်ိန္ လွပနဴးညံ့လြန္းတဲ့ ပူတင္းေလးကို ျမင္ရင္ျဖစ္သြားရတဲ့ ပီတိေလးကို ရေစခ်င္လို႔ အမွားအယြင္းမရိွပဲ တစ္ခါတည္း ေအာင္ေအာင္ျမင္ျမင္ လွလွပပ လုိုက္လုပ္လို႔ရေအာင္ ကြ်န္မသိသမွ်အားလံုးကို ေသေသခ်ာခ်ာရွင္းျပထားတာမို႔ စာေတြအရမ္းမ်ားေနပါတယ္။ စာမ်ားေနတာကိုၾကည့္ၿပီး လုပ္ရတာခက္မွာဆိုၿပီး လက္မေလွ်ာ့ေစခ်င္ပါဘူးရွင္.... )
***... ၾကက္ဥပူတင္းေပါင္း အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. caramelized sugar
3. vanilla essence – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (အနံ႔ေမႊးရန္ ထည့္တာပါ။)
4. ႏိူ႔ဆီ (condensed milk) – ၁ ဗူး (395 g )
5. ႏိူ႔စိမ္း (evaporated milk) – ၁ ဗူး (375 ml)
6. ႏြားႏိူ႔ (full cream milk) – 1/2 cup (125 ml)
***...Caramelized Sugar လုပ္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. သၾကား – 1/2 cup (125 ml)
2. ေရ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
သၾကား နွင့္ ေရ ကို medium heat ျဖင့္ အပူေပးထားပါ။
သၾကားမ်ားေပ်ာ္လာလွ်င္ သၾကားမ်ားညီညီညာညာက်က္ေစရန္ အိုးကိုအနည္းငယ္မကာ ဟိုဖက္၊ ဒီဖက္ နည္းနည္းစီဝွဳိက္ၿပီးေစာင္းေပးပါ။ အိုးနံေဘးတြင္ သၾကားဂ်ဳိးမ်ား အရမ္းကပ္ၿပီးမက်န္ေအာင္ အနည္းငယ္သာေစာင္းေပးပါ။ (ဇြန္းျဖင့္ ေမႊရန္ လံုးဝမလိုပါ။ )
အိုးနံေဘးတြင္ကပ္လာေသာ သၾကားဂ်ဳိးအခ်ဳိ႕ကို ဇြန္းျဖင့္ျခစ္ခ်ေပးၿပီး လံုးဝမေမႊပဲ အိုးကို ဟိုဖက္၊ ဒီဖက္ဝိွဳက္ၿပီး မၾကာခဏေစာင္းေပးပါ။
၁၀ မိနစ္ခန္႔ (သို႔) ေအာက္ပါပံုအတိုင္း အျမွဳပ္ထေနေသာ သၾကားရည္မ်ား ညီညီညာညာ ဝါညိဳပုတ္အေရာင္ ေျပာင္းသြားသည္နွင့္ အရမ္းအတူးျမန္သျဖင့္ ခ်က္ခ်င္းမီဖိုမွဖယ္ကာ …..
ပူတင္းထည့္ေပါင္းမည့္ ခြက္ (8.5″ x 2.5″)ထဲ ညီညီညာညာျပန္႔သြားေစရန္ ျဖန္႔ၿပီး ေလာင္းထည့္ထားပါ။ အျမွုပ္မ်ား သူ႔အလိုလိုက် ဳံက်သြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ လိုအပ္ေသာ caramelized sugar ကိုရၿပီျဖစ္ပါတယ္။
ၿပီးေနာက္ ၾကက္ဥ၊ vanilla essence နွင့္ ႏိူ႔ဆီကို ၾကိတ္စက္ (blender) ထဲထည့္ကာ ၁ မိနစ္ခန္႔ (သို႔) ၾကက္ဥမ်ားတတ္ႏိူင္သမွ် ေၾကညက္သြားေအာင္ ႀကိတ္ေပးပါ။
အရည္မ်ားလွ်ံထြက္လာတတ္သလို၊ အျမွဳပ္မ်ားပါ ထလာတတ္ေသာေၾကာင့္ low speed ျဖင့္ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ႀကိတ္ေပးပါ။ (ၾကက္ဥအဖတ္မ်ား ေၾကညက္လြယ္ေစရန္ နွင့္ အျမွဳပ္အမ်ားၾကီး ျဖစ္မလာေစ ရန္ ႏိူ႔စိမ္း နွင့္ ႏြားႏိူ႔ ကို တစ္ခါတည္းထည့္ၿပီး မၾကိတ္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။)
ၿပီးလွ်င္ ႏိူ႔စိမ္း၊ ႏြားႏိူ႔ နွင့္ ႀကိတ္ထားေသာ ၾကက္ဥ ႏိူ႔ဆီ အရည္မ်ားကို ဇလံုထဲထည့္ကာ အားလံုးျပန္႔နွံ႔ေရာေနွာသြားေအာင္ ဇြန္း (သို႔) spatula ျဖင့္ ေသေသခ်ာခ်ာ ေမႊေရာေပးပါ။ (အျမွဳပ္မ်ားထလာတတ္၍ ခေလာက္ၿပီး မေမႊရပါ။ အျမွဳပ္ထပါက ပူတင္းအသားတြင္ ေလခိုသည့္ အေပါက္မ်ားျဖစ္ကာ မလွမပျဖစ္တတ္ပါတယ္။)
ေသခ်ာစြာေမႊေရာၿပီးေနာက္ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ အေအးခံထားၿပီးေသာ caramelized sugar အေပၚမွ ျဖန္႔ၿပီးေလာင္းထည့္ေပးပါ။ (caramelized sugar က အနည္းငယ္ေႏြးေနေသးေပမယ့္ မ်က္နွာျပင္ တင္းေနၿပီျဖစ္၍ ေလာင္းထည့္လိုက္ေသာ အရည္မ်ားျဖင့္ ေရာေနွာ မသြားႏိူင္ေတာ့ပါ။)
ၿပီးလွွ်င္ aluminium foil ျဖင့္ ဖံုးကာ ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရအိုးေပၚတင္ၿပီး အိုးအဖံုး ဖံုး၍ medium heat ျဖင့္ ၁၀ မိနစ္ေပါင္းေပးပါ။
(ေပါင္းေသာအခါ ၾကက္ဥအရည္မ်ား အပူရိွန္ေၾကာင့္ ပြတက္လာၿပီး လွ်ံထြက္တတ္၍ ေပါင္းသည့္ခြက္ထဲ အရမ္းျပည့္ေအာင္မထည့္ရသလို၊ အပူရိွန္ျပင္းျပင္းျဖင့္လည္း မေပါင္းရပါ။)
အပူရိွန္ကို အနည္းငယ္ထပ္ေလွ်ာ့ကာ ၁၅ မိနစ္ ထပ္ေပါင္းပါ။
၁၅ မိနစ္ ထပ္ေပါင္းၿပီးေနာက္ aluminium foil ကို အနည္းငယ္ဖယ္ၿပီး ပူတင္းထဲ ဓါးခြ်န္ထိုးထည့္ၾကည့္ပါ။ ပူတင္းအလယ္ေလာက္က မက်က္ေသးဟုထင္ရေအာင္ လွဳပ္ေနေသးေသာ္လည္း…..
ဓါးတြင္အဖတ္မ်ား ကပ္ပါ မလာေတာ့ပါက ပူတင္းက်က္ၿပီ ျဖစ္၍ aluminium foil နွင့္ အိုးအဖံုးကို ျပန္ဖံုးၿပီး မီးဖိုမီးကိုပိတ္ပါ။ (ေရေႏြးေငြ႔ဟပ္ကာ အပူေလာင္တတ္သျဖင့္ ဂရုစိုက္ၿပီးလုပ္ေပးပါ။)
မီးပိတ္ထားေသာ မီးဖိုေပၚမွာ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ဆက္ထားေပးပါ။
ၿပီးလွ်င္ မီးဖိုမွဖယ္ကာ aluminium foil ကို ခြါၿပီး အေအးခံထားပါ။ aluminium foil နွင့္ ပူတင္းမ်ားကပ္ေနတတ္ေသာေၾကာင့္ သတိထားၿပီး ခြါေပးပါ။ (ပူတင္းခြက္ကို အနည္းငယ္လွဳပ္ၾကည့္ပါက အရည္မ်ား မက်က္ေသးဟုထင္ရေအာင္ တုန္ေနတတ္ပါတယ္။ စိတ္ပူရန္မလိုပါ။)
၂ နာရီခန္႔ အေအးခံၿပီးလွ်င္ glad wrap (သို႔) ပန္းကန္ျပား ျဖင့္ ဖံုးကာ ေရခဲေသတၱာ fridge (ခဲသည့္အဆင့္မဟုတ္)ထဲ အနည္းဆံုး ၃ နာရီခန္႔ ထည့္ထားပါ။
ၿပီးေနာက္ ေအာက္ပံုပါအတိုင္း ခြက္ နွင့္ ပူတင္းၾကား ေအာက္ေျခအထိ ဓါးပါးပါးေလးထည့္ကာ အနားမ်ား ကြာေအာင္ ညင္ညင္သာသာ ပတ္ခြါထားပါ။
ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ကို ပူတင္းခြက္ေပၚေမွာက္တင္ၿပီး ေျပာင္းျပန္ ျပန္လွန္၍ ခြက္ကို ညင္ညင္သာသာ အနည္းငယ္ လွဳပ္ခ်ေပးလွ်င္ ပူတင္းေလး က်လာပါလိမ့္ည္။
ႏူးညံ့ေမႊးပ်ံ႕လွေသာ ပူတင္းကို ႀကိဳက္နွစ္သက္သလိုလီွးၿပီးပါက ပံုစံမပ်က္လွလွပပ ရေစရန္ ဇြန္းၾကီးပါးပါးျပားျပားကို ထိုးထည့္၍ မၿပီး မိမိထည့္လိုသည့္ ပန္းကန္ထဲထည့္ကာ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
***... ၂ မိနွစ္ခြဲပူတင္း
အနည္းငယ္ပုိေနေသာ ပူတင္း အရည္မ်ား 1/2 cup(125 ml) ခန္႔ကို ေဇာက္နက္ေသာ ခြက္ထဲထည့္ပါ။
ထိုခြက္ကို သူ႕ထက္အနည္းငယ္ပိုၾကီးသည့္ ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြးထည့္ထားသည့္ ေနာက္ထပ္ခြက္ထဲထည့္ပါ။ (ပူတင္းရည္ထည့္ထားေသာခြက္ တစ္ဝက္ခန္႔ျမွဳပ္ေအာင္ ေရေႏြးထည့္ရပါမယ္။)
ပူတင္းရည္ထည့္ထားေသာခြက္ကို ပန္းကန္ျပားေလးျဖင့္ဖံုးကာ microwave (1000 W) ထဲထည့္ကာ ၂ မိနစ္ခြဲခန္႔ အပူေပးပါ။ (၂ မိနစ္ခြဲကို တစ္ခါတည္း ဆက္တိုက္ အပူေပးပါက ပူတင္းရည္မ်ား အရမ္းပြက္ၿပီး လွ်ံက်လာတတ္ေသာေၾကာင့္ စကၠန္႔ ၃၀ ၾကာတိုင္း microwave တံခါးဖြင့္ေပးပါ။)
၂ မိနစ္ခြဲအပူေပးၿပီးေနာက္ microwaveတံခါးကိုမဖြင့္ေတာ့ပဲ ေရေႏြးေငြ႔ အပူရိွန္ျဖင့္ ၁၀ မိနစ္ ဒီအတိုင္း ဆက္ထားၿပီးလွ်င္ ေအာက္ပါပံုအတိုင္း ရုပ္မလွေသာ္လည္း ျမန္ဆန္စားေကာင္းလွေသာ ပူတင္းေလး သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
Ref;chawsu's food friend
No comments:
Post a Comment