Popular Posts!

Thursday, April 25, 2019

သတိမထားဘဲစားမိရင္ အဆိပ္သင္႔ေစႏုိင္တဲ႔အစားအစာ (၆) မ်ိဳး

သတိမထားဘဲစားမိရင္ အဆိပ္သင္႔ေစႏုိင္တဲ႔အစားအစာ (၆) မ်ိဳး

ကြ်န္ေတာ္တို႔ေန႕စဥ္စားသံုးေနတဲ႔အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ သတိမထားမိဘဲ စားလိုက္မိရင္အစာအဆိပ္သင္႔ေစႏိုင္တဲ႔ အစားအစာေတြရွိပါတယ္။ အစားမ်ားမယ္ဆိုရင္ ဗိုက္ေအာင္႔တာတို႔၊ ေအာ႔အန္တာတို႔၊ မူးလဲတာတို႔ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး အခန္႕မသင္႔ရင္ အသက္အႏၱရာယ္ကိုပါထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီအစားအစာေတြက ဘာေတြလဲဆိုေတာ႔

၁။ ပဲၾကီးေစ့


ကြ်န္ေတာ္တို႔ဆီမွာေတာ႔ ပဲႀကီးေစ႔လို႔ေခၚတဲ႔ Red kidney beans ပဲဲဟာ အနီေရာင္ေက်ာက္ကပ္ပံုစံရွိၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တယ္လို႔ လူသိမ်ားပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ အဲဒီပဲႀကီးေစ႔ကို မစားသံုးခင္ ေရထဲမွာ အနည္းဆံုး (၁၀) မိနစ္ေလာက္ၾကာေအာင္ ျပဳတ္ေပးဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။ မဟုတ္ရင္ phytohaemagglytinin လို႔ေခၚတဲ႔ အစိတ္အပိုင္းေၾကာင္႔ အဆိပ္သင္႔ေစႏိုင္ပါတယ္။
တကယ္လို႔ ပဲႀကီးေစ႔ကို ေရထဲမွာမျပဳတ္ဘဲ တစ္ျခားပါဝင္ပစၥည္းေတြနဲ႔ေရာၿပီး တန္းခ်က္ျပဳတ္လိုက္တာက အထဲမွာပါဝင္တဲ႔အဆိပ္ကို ပိုၿပီးေတာင္ျပင္းထန္ေစပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ပဲႀကီးေစ႔ကိုအစိမ္းစားမိရင္ အစာအဆိပ္သင္႔ေစႏိုင္လို႔ ကေလးေတြနဲ႕ေဝးရာမွာထားသင္႔ပါတယ္။

၂။ ဇာတိပၨိဳလ္သီး


ဇာတိပၨိဳလ္သီးကို ေထာင္းထားတဲ႔အမႈန္႕ကို ေနရာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ သံုးၾကပါတယ္။ ကိတ္မုန္႕ဖုတ္တာတို႔၊ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္တာတို႔မွာလည္း ထည္႔သံုးတတ္ၾကပါတယ္။ နည္းနည္းေလးထည္႔တာ ျပႆနာမရွိေပမယ္႔ မ်ားသြားရင္ ေခါင္းကိုက္တာတို႔၊ မူးေဝတာတို႔၊ ေအာ႔အန္ခ်င္တာတို႔ ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။ အဲဒါဘာလို႔လဲဆိုေတာ႔ ဇာတိပၨိဳလ္သီးေစ႔ထဲမွာပါတဲ႔ myristicin ဆိုတဲ႔ဓာတ္တစ္မ်ိဳးေၾကာင္႔ပါပဲ။ ဒါကိုလည္း ကေလးေတြလက္လွမ္းမီရာေနရာေတြမွာ မထားသင္႔ပါဘူး။

၃။ ဘရာဇီးပဲေစ႔

ဘရာဇီးပဲေစ႔မွာေတာ႔ selenium လို႔ေခၚတဲ႔ဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါၿပီး ပမာဏမ်ားရင္ အဆိပ္ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ဘရာဇီးပဲေစ႔ကို တစ္ေန႔ (၃) ေစ႔ထက္ ပိုမစားဖို႔အၾကံေပးထားပါတယ္။ သစ္ေစ႔ေတြကို စားျခင္းဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ဆိုေပမယ္႔ သူတို႕မွာလူကိုထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ႔ ဓာတုပစၥည္းေတြလည္း ပါဝင္ေတာ႔ မစားခင္သတိထားသင္႔ပါတယ္။

၄။ တရုပ္ဆီးသီး၊ မက္မြန္သီးနဲ႔ ခ်ယ္ရီသီး (အေစ႔)


အသီးခ်ည္းပဲစားရင္ေတာ႔ လူကိုဘာအႏၱရာယ္မွ မေပးႏိုင္ပါဘူး။ ဒါေပမယ္႔ သူတို႔ရဲ႕အေစ႔ေတြထဲမွာ ဆိုင္ယာႏိုက္အဆိပ္တစ္မ်ိဳးပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ အဲဒီအသီးေတြရဲ႕အေစ႔ကို မဝါးမိ၊ မ်ိဳမခ်မိဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။ မိဘေတြအေနနဲ႕ကေလးေတြကို ဒီအသီးေတြကိုေကြ်းမယ္ဆိုရင္ အေစ႔ကိုမဝါးမိေစဖို႔ သတိေပးၿပီးမွ ေကြ်းသင္႔ပါတယ္။

၅။ အာလူး


အာလူးအားလံုးကို ဆိုလိုတာမဟုတ္ပါဘူး။ အာလူးေပၚမွာအစိမ္းေရာင္အတက္ေလးေတြထြက္ေနတဲ႔ အလံုးေတြကေတာ႔ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးတာေတာင္ ေပ်ာက္မသြားတဲ႔ solanine ဆိုတဲ႔အဆိပ္တစ္မ်ိဳးပါရွိေနပါတယ္။ Solanine အဆိပ္ဟာ nightshade အဆိပ္မ်ိဳးစိတ္ကလာၿပီး အာရံုေၾကာကိုထံုထိုင္းေစတဲ႔သဘာဝအဆိပ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
အဲဒါဟာ အာလူးေတြကို အင္းဆက္ပိုးမႊားအႏၱရာယ္ကာကြယ္ဖို႔ သဘာဝတရားႀကီးက တပ္ဆင္ေပးထားတဲ႔ အကာအကြယ္ လက္နက္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။
အဲဒီအဆိပ္ပါတဲ႔အာလူးကို အမ်ားႀကီးစားမိရင္ ေအာ႔အန္တာ၊ ဝမ္းေလွ်ာတာတို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး အေျခအေနဆိုးရြားရင္ အေၾကာေသတာထိ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ဝယ္လာတဲ႔အာလူးထဲမွာ အစိမ္းေရာင္အတက္ထြက္ေနၿပီဆိုရင္ အတက္ေလးကိုပဲဖယ္ၿပီး ဆက္မစားပါနဲ႔။ အမႈိက္ပံုးထဲသာ ဝဲပစ္လိုက္ပါ။

၆။ အေျခာက္လွမ္းထားတဲ႔ သစ္သီးေတြ

Supermarket ေတြမွာေရာင္းေနတဲ႔ သစ္သီးေျခာက္အမ်ားစုက ဆာလ္ဖာတို႔၊ ပိုတက္ဆီယမ္ ေဆာလ္ဘိတ္တို႔ကိုသံုးၿပီး စက္ရံုမွာအေျခာက္ခံထားတာျ့ဖစ္ပါတယ္။
အစာေျခအဂၤါအဖြဲ႕အစည္းကို မထိခိုက္ေစခ်င္ရင္ေတာ႔ သစ္သီးေျခာက္ေတြအမ်ားႀကီး သြားမစားမိဖို႔လိုပါတယ္။ ဘာေၾကာင္႔လဲဆိုေတာ႔ ေဆးပညာကြ်မ္းက်င္သူေတြရဲ႕အဆိုအရ ဆာလ္ဖာပါဝင္မႈမ်ားတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကို အလြန္အကြ်ံစားသံုးျခင္းက အစာအိမ္နဲ႔အစာေျခအဂၤါေတြကို ထိခိုက္ေစပါတယ္တဲ႔။ 

Source: Lifedeathprize

===========


No comments:

*** လာလည္ေသာအေပါင္းအသင္းမ်ား မိမိ ASN GROUP ONLINE SHOP ကေန သင္တိုု႔အလိုုရွိေသာပစၥည္းမ်ားကိုု ရွာေဖြၿပီး ORDER မွာလိုု႔ရေနပါၿပီ ***

ASNGROUP WAREHOUSE DEALS DEEPS DISCOUNT!