Popular Posts!

Monday, April 15, 2019

ကယ္လဆီယမ္ကာဘိုဒ္ သုံး၍ မွည့္ေအာင္ျပဳလုပ္ထားေသာ သစ္သီးမ်ား၏ အႏၲရာယ္

ကယ္လဆီယမ္ကာဘိုဒ္ သုံး၍ မွည့္ေအာင္ျပဳလုပ္ထားေသာ သစ္သီးမ်ား၏ အႏၲရာယ္


🔹 ကယ္လဆီယမ္ကာဘိုဒ္ (calcium carbide) ကို ပန္းသီး၊ ေထာပတ္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ သရက္သီး၊ သေဘၤာသီး၊ နာနတ္သီးႏွင့္ မာလကာသီး စသည့္ သစ္သီးမ်ား လၽွင္ျမန္စြာ မွည့္ေစရန္ႏွင့္ အားလုံးတစ္ၿပိဳင္နက္ ညီတူညာတူ မွည့္ေစရန္အတြက္ အသုံးျပဳၾကသည္။
🔹 ကမၻာ့ေပၚရွိ နိုင္ငံမ်ားစြာတြင္ ကယ္လဆီယမ္ကာဘိုဒ္ကို အသုံးမျပဳရန္တားျမစ္ထားေသာ္လည္း ကၽြန္ေတာ္တို့ ျမန္မာနိုင္ငံအပါအဝင္ အိႏၵိယ၊ ပါကစၥတန္၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္၊ နီေပါ စသည့္ နိုင္ငံမ်ားတြင္ လြတ္လပ္စြာ အသုံးျပဳေနၾကသည္။
🔹 သဘာဝအတိုင္း မွည့္ျခင္းမဟုတ္ပဲ ဓာတုျဒပ္ေပါင္းမ်ားသုံး၍ မွည့္ေအာင္ ျပဳလုပ္ထားေသာ သစ္သီးမ်ားကို စားသုံးျခင္းေၾကာင့္ ကၽြန္ေတာ္တို့၏ က်န္းမာေရးမွာ ႀကီးမားစြာ အႏၲရာယ္က်ေရာက္ေနသည္။
🔹 Calcium carbide သည္ ေရႏွင့္ဓာတ္ျပဳသည့္အခါ အက္ဆီတလင္းဓာတ္ေငြ႕ (acetylene) ကို ထုတ္ေပးသည္။
🔹 အက္ဆီတလင္းဓာတ္ေငြ႕သည္ သဘာဝအားျဖင့္ သစ္သီးမ်ားကို မွည့္ေစသည့္ အက္သလင္းဓာတ္ေငြ႕ (ethylene) ကဲ့သို့ ပင္ ငွက္ေပ်ာသီး၊ သရက္သီး စသည့္ သစ္သီးမ်ားကို လၽွင္ျမန္စြာ မွည့္ေစသည္။
❌ ကယ္လဆီယမ္ကာဘိုဒ္သည္ ကင္ဆာအားေပးပစၥည္း (carcinogen) ျဖစ္သည္။
❌ ကာဘိုဒ္ အဆိပ္သင့္ျခင္းသည္ အစာအိမ္နာ (peptic ulcer) ကို ျဖစ္ေစျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ မူးေဝျခင္း၊ စိတ္အေႏွာက္အယွက္ျဖစ္ျခင္း၊ အိပ္ငိုက္ျခင္း၊ စိတ္ရွုပ္ေထြးျခင္း၊ မွတ္ဉာဏ္ေပ်ာက္ဆုံးျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ေရာင္ျခင္းႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္းတို့ကို ျဖစ္ေစနိုင္သည္။
❌ အက္ဆီတလင္းသည္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ ခြင့္ျပဳထားသည့္ ပမာဏထက္ ပိုမိုလာပါက ယင္းဓာတ္ေငြ႕ကို ရွူမိျခင္းျဖင့္ သတိလစ္ ေမ့ေျမာသြားနိုင္ၿပီး အာ႐ုံေၾကာစနစ္သည္ ၾကာျမင့္စြာ ေအာက္ဆီဂ်င္ ျပတ္လပ္ ခ်ိဳ့တဲ့မည္ ျဖစ္သည္။
❌ ကယ္လဆီယမ္ကာဘိုဒ္ (calcium carbide) တြင္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အႏၲရာယ္ အလြန္မ်ားေသာ စိန္အဆိပ္ (အာဆင္းနစ္ - arsenic) ႏွင့္ ေဖါ့စဖရပ္ ဟိုက္ဒရိုဒ္ (phosphorus hydride) အနည္းငယ္ ပါဝင္သည္။
❌ အာဆင္းနစ္ႏွင့္ ေဖါ့စဖရပ္ ဟိုက္ဒရိုဒ္အဆိပ္ျဖစ္ျခင္း၏ အေစာပိုင္း လကၡဏာမ်ားမွာ အန္ျခင္း၊ ဝမ္း သို့မဟုတ္ ေသြးဝမ္းသြားျခင္း၊ ရင္ပူျခင္း၊ ေရငတ္ျခင္း၊ အားနည္းျခင္း၊ အစာမ်ိဳရခက္ျခင္း၊ မ်က္လုံးက်ိန္းစပ္ျခင္း၊ မ်က္လုံးပူျခင္း၊ အေရျပား က်ိန္းစပ္ျခင္း၊ မ်က္လုံးပ်က္စီးျခင္း၊ ပါးစပ္၊ႏွာေခါင္းႏွင့္ လည္ေခ်ာင္းမ်ား က်ိန္းစပ္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ အသက္ရွူရာတြင္ ေမာဟိုက္ၿပီး ခၽြဲသံပါျခင္းတို့ ျဖစ္ၾကသည္။ အာဆင္းနစ္ႏွင့္ ေဖါ့စဖရပ္ ပမာဏျမင့္မားစြာ ထိေတြ႕လၽွင္ အဆုတ္ေရဝင္ျခင္းျဖစ္နိုင္သည္။
❌ အျခားဆိုးက်ိဳးမ်ားမွာ ေျခ၊ လက္မ်ား ထုံထိုင္းကာ မလွုပ္ရွားနိုင္ျခင္း၊ အားနည္းလာျခင္း၊ အေရျပားေအးၿပီး စိုထိုင္းလာျခင္း၊ ေသြးဖိအားက်ဆင္းျခင္းတို့ ျဖစ္ၾကသည္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ ကိုယ္ဝန္ပ်က္က်ျခင္း ျဖစ္နိုင္သည္။

အက္သလင္း (ethylene)
🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶

ေလထဲတြင္ရွိသည့္ အက္သလင္း ဓာတ္ေငြ႕သည္ သစ္သီးမ်ားမွည့္ေစရန္အတြက္ အလြန္နည္းပါးေသာ ပမာဏႏွင့္ လုံေလာက္ပါသည္။ သစ္သီးမ်ားကို ႀကိဳတင္ခန္႔မွန္းထားသည့္အခ်ိန္တြင္ ေရာင္းခ်နိုင္ေစရန္ အက္သလင္း ဓာတ္ေငြ႕က သစ္သီးမ်ား မွည့္ျခင္းျဖစ္စဥ္ကို အစပ်ိဳးေပးပါသည္။

အက္သဖြန္ (ethephon)
🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶

သစ္သီးမ်ား မွည့္ရန္အတြက္ အသုံးျပဳသည့္ ေနာက္ ျဒပ္ေပါင္းတစ္ခုမွာ အက္သဖြန္ (ethephon) ျဖစ္သည္။ ၎သည္ အပင္ႀကီးထြားမွုကို ထိန္းညႇိေပးသည္။

IUPAC အမည္ - 2-Chloroethylphosphonic acid
အျခားအမည္မ်ား - Bromeflor, Arvest, Ethrel
ဓာတုပုံေသနည္း - C2H6ClO3P
အဓိက အႏၲရာယ္ - ေလာင္စားတတ္သည္။
■ အက္သဖြန္ (ethephon) သည္ ကယ္လဆီယမ္ကာဘိုဒ္ထက္ ပိုေကာင္းသည့္အခ်က္မွာ အသီးမ်ား မွည့္ရန္အတြက္ အခ်ိန္ပို၍ သက္သာေစသည္။ သဘာဝအားျဖင့္ မွည့္ေသာ သစ္သီးမ်ားထက္ အေရာင္အေသြး ပိုေကာင္းသည့္ျပင္ အရည္အေသြး မက်ပဲ ထားသိုနိုင္သည့္သက္တမ္းလည္း ပိုၾကာလာသည္။
■ မ်ားစြာေသာနိုင္ငံမ်ားတြင္ အက္သလင္းႏွင့္ အက္သဖြန္တို့ကို သစ္သီးမ်ား မွည့္ရန္အတြက္ အသုံးျပဳခြင့္ ေပးထားပါသည္။ အေၾကာင္းမွာ ကယ္လဆီယမ္ကာဘိုဒ္အသုံးျပဳျခင္းထက္ အႏၲရာယ္ ပိုနည္းေသာေၾကာင့္ျဖစ္သည္။
■ ကယ္လဆီယမ္ကာဘိုဒ္ အသုံးျပဳျခင္းျဖင့္ မွည့္ေအာင္ျပဳလုပ္ထားေသာ သစ္သီးမ်ားမွာ ေပ်ာ့ေနၿပီး သဘာဝအားျဖင့္ မွည့္သည့္ သစ္သီးမ်ားကဲ့သို့ အရသာမေကာင္းပါ။ ထားသိုနိုင္သည့္သက္တမ္းလည္း တိုေတာင္းပါသည္။

ဓာတုျဒပ္ေပါင္း အသုံးျပဳထားမထား ဘယ္လိုစစ္ေဆးနိုင္သလဲ
🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶 🔶🔶

✅ သစ္သီးမ်ားသည္ ျပင္ပအဆင္းသ႑န္ အလြန္ေကာင္းမြန္ၿပီး ဆြဲေဆာင္မွုရွိေနလၽွင္ က်န္းမာေရးအတြက္ မသင့္ေလၽွာ္နိုင္ပါ။ ကယ္လဆီယမ္ကာဘိုဒ္ အသုံးျပဳထားနိုင္ပါသည္။
✅ သဘာဝအားျဖင့္ မွည့္ေသာ သစ္သီးမ်ားသည္ အေရာင္အေသြး တေျပးညီ မျဖစ္ပဲအေရာင္မ်ား ကြက္က်ား ျဖစ္ေနမည္။
✅ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား တစ္ညီတစ္ညာတည္း နီေနလၽွင္၊ သရက္သီးႏွင့္ သေဘၤာသီးမ်ား တစ္ညီတစ္ညာတည္း လိမ္ေမာ္ေရာင္၊ အဝါေရာင္ ျဖစ္ေနလၽွင္ ကယ္လဆီယမ္ကာဘိုဒ္ သုံးထားျခင္း ျဖစ္နိုင္ပါသည္။
✅ ငွက္ေပ်ာသီးမ်ားမ်ား၏ အေရာင္သည္လည္း လိေမၼာ္ေရာင္သန္းေနသည့္ အဝါေရာင္ ညီညီညာညာ ျဖစ္ေနၿပီး အညႇာမွာ စိမ္းေနလၽွင္ ကယ္လဆီယမ္ကာဘိုဒ္ သုံးထားျခင္း ျဖစ္နိုင္ပါသည္။
သဘာဝအားျဖင့္ မွည့္ေသာ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ အညႇာမွာ မဲေနၿပီး ငွက္ေပ်ာသီး အခြံေပၚတြင္ အညိဳေရာင္ အစက္အေျပာက္မ်ား ရွိေနမည္ ျဖစ္သည္။
✅ သဘာဝအားျဖင့္ မွည့္ေသာ သစ္သီးမ်ားကို ေရြးခ်ယ္ဝယ္ယူပါ။
✅ သစ္သီးမ်ားကို မစားသုံးမီ ေရစင္ၾကယ္စြာ ေသခ်ာေဆးေၾကာၿပီး အခႊံႏႊာစားသည့္ အေလ့အထ ျပဳလုပ္ျခင္းျဖင့္ ကယ္လဆီယမ္ကာဘိုဒ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ အႏၲရာယ္ကို နည္းေအာင္ျပဳလုပ္ပါဟု အႀကံျပဳတင္ျပလိုက္ပါသည္။

ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ ..
 Ref:  https://www.facebook.com/775138869300565/posts/1293032457511201?sfns=mo fbမွကူးယူေဖာ္ျပသည္။

No comments:

*** လာလည္ေသာအေပါင္းအသင္းမ်ား မိမိ ASN GROUP ONLINE SHOP ကေန သင္တိုု႔အလိုုရွိေသာပစၥည္းမ်ားကိုု ရွာေဖြၿပီး ORDER မွာလိုု႔ရေနပါၿပီ ***

ASNGROUP WAREHOUSE DEALS DEEPS DISCOUNT!