Popular Posts!

Saturday, August 23, 2014

က်ဳိင္းတံုမုန္႕တီ

မေခ်ာစုုရဲ႕ foodfriends မွ ရွမ္းစာဆိုုႀကိဳက္လြန္းလိုု႔ ကူးယူထားတာပါ...

က်ဳိင္းတံုမုန္႕တီ လုပ္နည္း (၁၂ ပြဲစာ)



ကြ်န္မ ေတာင္ၾကီးမွာေနတုန္းက အိမ္အေရွ႕ဖက္မွာေနတဲ့ က်ဳိင္းတံုရွမ္းတရုတ္ အစ္မၾကီး တစ္ေယာက္ ခ်က္ေကြ်းခဲ့တဲ့နည္းေလးပါ။ အဲ့ဒီတုန္းက စားတာကိုပဲ ဝါသနာပါၿပီး ခ်က္ျပဳတ္တာကို လံုးဝ စိတ္မဝင္စားလို႕ နည္းတိတိက်က်ၾကီးကို မမွတ္မိပါဘူး။ ဒါေပမယ့္လည္း ငတ္ၿပီးစားခ်င္လာတဲ့အတြက္ ကြ်န္မခ်က္ေနၾက ရွမ္းေခါက္ဆြဲနည္းကို အေျခခံၿပီး ခ်က္ၾကည့္လိုက္ေတာ့ သူခ်က္တာနဲ႕ အရသာက ခြ်တ္စြတ္တူတယ္လို႕ထင္ပါတယ္ (ကိုယ့္ငါးခ်ဥ္ ကိုယ္ခ်ဥ္တာလည္း ျဖစ္ႏိူင္ပါတယ္ …. )။ က်ဳိင္းတံုသူ၊ က်ဳိင္းတံုသားေတြကလည္း ကြ်န္မခ်က္တာ ဟုတ္လည္းမဟုတ္ဘူးလို႕ မယူဆပဲ အင္း…ခြ်တ္စြတ္ပဲလို႕ အားေပးၾကပါေနာ္….

က်ဳိင္းတံု မုန္႕တီ (၁၂ ပြဲစာ) အတြက္ medium size rice vermicelli (နန္းလတ္ဖတ္အေျခာက္) – 2 x 400 g ကို အထုပ္ပါ အညႊန္းအတိုင္းျပဳတ္ထားပါ။ (မုန္႔တီအစို ဝယ္လို႕ရသူမ်ား အတြက္ ျပဳတ္ၿပီးေနာက္ အေလးခ်ိန္ကို အခ်ိန္မိလို႕ တိတိက်က်မေျပာႏိူင္ေတာ့ပါဘူး။ ခန္႔မွန္းေျခ 2500 g နဲ႕ 3000 g ၾကား ေလာက္ရိွမယ္ထင္ပါတယ္ရွင္။)

** က်ဳိင္းတံုမုန္႕တီ ဟင္းရည္ ခ်က္ဖို႕အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ဝက္ရိုး – 600 g (၄၀ က်ပ္သားခန္႕)
2. ပဲပုပ္ – ၄ ခ်ပ္
3. ဆီ – ဟင္းခပ္ဇြန္းၾကီး ၂ ဇြန္းခြဲ
4. ပါးပါးေသးေသးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ – 2 cups (500 ml)
5. အေရာင္တင္မွဳန္႕ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
6. နႏြင္းမွဳန္႕ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
7. ခရမ္းခ်ဥ္သီးဗူး – ၁ ဗူး (400 g)
8. အဆီအနည္းငယ္ပါေသာ ဝက္သား – 800 g (၅၂ က်ပ္သားခန္႕)
9. အရသာမွဳန္႕
10 .ဆား
11. ဝက္ေသြးခဲ – 400 g

ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရထဲ ဝက္ရိုးထည့္ၿပီး အိုးအဖံုး ဖံုးကာ medium low heat ျဖင့္ နာရီဝက္ခန္႕ျပဳတ္ထားပါ။ (၁၂ ပြဲစာ အရည္က်န္ေအာင္ ေရပမာဏကို ခ်င့္ခ်ိန္ထည့္ေပးပါ။)

ၿပီးေနာက္ ပဲပုပ္ကိုထည့္ကာ အိုးအဖံုး ဖံုးၿပီး ေနာက္ထပ္ ၁ နာရီခန္႕ ဆက္ျပဳတ္ေပးပါ။

ၿပီးလွ်င္ ႏူးအိသြားေသာ ပဲပုပ္မ်ားကို ေၾကညက္သြားေအာင္ ဇြန္းျဖင့္ ဖိေခ်ထားပါ။

ဝက္သားကို လက္မ တစ္ဆစ္ခန္႕ အတံုးေလးမ်ားလွီးကာ အရသာမွဳန္႕ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း)၊ ဆား (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း) တို႕ျဖင့္ အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ထားပါ။

ဝက္ေသြးခဲကို တစ္လက္မအရြယ္ခန္႕ အတံုးေလးမ်ားလွီးကာ ေရစိမ္ ထားပါ။

ဆီ ထဲ ထည့္ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ဝါညိဳေရာင္ျဖစ္လာလွ်င္ အေရာင္တင္မွဳန္႕၊ နႏြင္းမွဳန္႕ နွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုထည့္ကာ ဆီျပန္လာေအာင္ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။ (ခရမ္းခ်ဥ္သီးဗူးကို မသံုးပဲ ခရမ္းခ်ဥ္သီး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကို သံုးလွ်င္ ႏူးေအာင္ျပဳတ္ကာ၊ အခြံခြါၿပီးမွ ထည့္ေပးပါ။)

ၿပီးလွ်င္ ဝက္သားထည့္ကာ အသားထဲမွ အရည္မ်ားကုန္ၿပီး ဆီျပန္လာေအာင္ တည္ထားပါ။ (မၾကာခဏ ေမႊေပးပါ။)

ဆီျပန္လွ်င္ ဝက္ေသြးခဲကို ေရစစ္ ဆယ္ၿပီး ထည့္ကာ ၁ မိနစ္ခန္႕ ခပ္ဖြဖြ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။

ၿပီးလွ်င္ ဝက္ရိုးျပဳတ္အိုးထဲေလာင္းထည့္၍ အရသာမွဳန္႔၊ ဆားကို ခ်င့္ခ်ိန္ထည့္ၿပီးလွ်င္ အိုးအဖံုး ဖံုးကာ ၂၀၊ ၂၅ မိနစ္ခန္႕ ဆက္တည္ၿပီးလွ်င္ မုန္႕တီစားရန္အတြက္ ဟင္းရည္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။

**... က်ဳိင္းတံု မုန္႕တီ တစ္ပြဲစာျပင္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ……

နန္းလတ္မုန္႔တီဖတ္
လက္ပံပြင့္ေျခာက္ (ေပ်ာ့ေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။)
ကန္ဇြန္းရြက္ (ေရႊပဲရြက္ မရိွလို႕ ကန္ဇြန္းရြက္ကို ထည့္တာပါ။)
ဟင္းရည္
နွမ္းျဖဴေလွာ္ေထာင္း
ငရုတ္သီးဆီေၾကာ္
ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ပင္
ဝက္ေခါက္ေၾကာ္
သံပုရာသီး

နန္းလတ္ဖတ္၊ကန္ဇြန္းရြက္ နွင့္ ျပဳတ္ထားေသာ လက္ပံပြင့္ေျခာက္ တို႕ကို စားမည့္ပန္းကန္လံုးထဲ ထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူေနေသာဟင္းရည္ကို ထိုအေပၚသို႕ေလာင္းထည့္ေပးပါ။ (ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ဟင္းရည္ကို ေလာင္းထည့္မွ မုန္႔တီထဲ အရသာပိုဆိမ့္ၿပီး၊ ကန္ဇြန္းရြက္ (သို႕) ေရႊပဲရြက္ကလည္း အစိမ္းနံ႕ မနံေတာ့ပါ။)

ၿပီးလွ်င္ နွမ္းေထာင္း၊ ငရုတ္သီးဆီေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ပင္၊ ဝက္ေခါက္ေၾကာ္တို႕ကိုထည့္ၿပီး သံပုရာသီးလွီးညစ္ကာ အနံ႔အရသာနွင့္ျပည့္စံုလွေသာ က်ဳိင္းတံုမုန္႕တီကို အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။ (ကြ်န္မကေတာ့ လက္ပံပြင့္ေျခာက္မရိွလို႕ မထည့္ထား ပါဘူး။)

Credit to Chaw Su's Food Friends



Post a Comment

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.

*** လာလည္ေသာအေပါင္းအသင္းမ်ား မိမိ ASN GROUP ONLINE SHOP ကေန သင္တိုု႔အလိုုရွိေသာပစၥည္းမ်ားကိုု ရွာေဖြၿပီး ORDER မွာလိုု႔ရေနပါၿပီ ***

ASNGROUP WAREHOUSE DEALS DEEPS DISCOUNT!