ဒံေပါက္(၆)ပြဲစာ
***... ၾကက္သား ကို နယ္ၿပီးနွပ္ထားရန္ လိုအပ္ေသာအရာမ်ား….
4 cloves (ေလးညွင္း)
5 green cardamon (ဖာလာေစ့)
2 tbsp lime juice (သံပရာရည္)
3 bay leaf (ကလေဝးရြက္)
3 tbsp fried onions (ေျခာက္ေအာင္ေအာင္ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီ အၾကြပ္ေၾကာ္)
3 tbsp shredded coriander leaves (ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္)
3 tbsp shredded mint leaves (ပါးပါးလွီးထားေသာ ပူစီနံ)
1 tbsp ginger paste (ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း အနွစ္)
1 tbsp garlic paste (ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အနွစ္)
1 tsp coriander powder (နံနံေစ့ အမွဳန္.)
1 tsp cumin powder (ဇီယာေစ့ အမွဳန္.)
2 tbsp paprika powder (အေရာင္တင္မွဳန္.)
1 cinnamon stick (သစ္ဂ်ပိုး)
2 tbsp chicken powder (အရသာမွဳန္.)
3 tsp salt (ဆား)
1 tsp turmeric powder (နႏြင္းမွဳန္.)
1 tsp black cumin (အမည္းေရာင္ ဇီယာေစ့)
1 tsp white cumin
4 pinches saffron (ကံုကုမံ) soaked in 3 tbsp milk
6 tbsp yoghurt (ဒိန္ခ်ဥ္)
7 tbsp oil
အထက္ပါ spice မ်ားနွင့္ ကိုယ္လိုခ်င္ေသာ ပံုစံခုတ္ထားေသာ ၾကက္ ၁ ေကာင္ (သို့မဟုတ္) နွစ္ပိုင္းစီ ျဖတ္ထားေသာ ၾကက္ေပါင္ ၆ ခုကို နယ္ကာ အနည္းဆံုး ၃ နာရီ (သို႕) ေရခဲေသတၱာထဲ တစ္ညအိပ္ နွပ္ထားပါ။ (ေရခဲေသတၱာထဲ တစ္ညအိပ္ နွပ္ထားလွ်င္ မခ်က္ခင္ ၁ နာရီခန္႔ ၾကိဳတင္ကာ အခန္းအပူရိွန္မွာ ထားၿပီးမွ ခ်က္ပါ။)
***... ၅၀% ပဲ က်က္သည့္ ထမင္းခ်က္ရန္ လိုအပ္သည္မ်ား….
Basmati ဆန္ – ၅ ခြက္ (rice cooker တြင္ ပါေသာခြက္)
ေရ -၂၅ ခြက္ (rice cooker တြင္ ပါေသာခြက္)
2 tsp black cumin (အမည္းေရာင္ ဇီယာေစ့)
5 black pepper corn (မေထာင္းထားေသာ ငရုတ္ေကာင္းေစ့)
4 bay leaves ( ကလေဝးရြက္)
5 cloves (ေလးညွင္းပြင့္)
5 green cardamom (ဖာလာေစ့)
7 tbsp salt (ဆား)
2 tbsp ghee (ကုလား ေထာပတ္)
ဆန္ကို ၂ ခါ ေဆးကာ ရိုးရိုး ေရေအးနွင့္ မိနစ္( ၃၀) စိမ္ထားပါ၊၊ ျပီးလွွ်င္ ေရစစ္ ထားပါ။
ေရ(၂၅)ခြက္ (rice cooker တြင္ ပါေသာခြက္) ကို ဆူေအာင္တည္ပါ။
ဆူလာလွွ်င္ ထမင္းခ်က္ရာတြင္ ထည့္ရမည့္ black cumin, black pepper corn, bay leaves, cloves, green cardamon, salt နွင့္ ghee ကို ေရဆူဆူ ထဲ ထည့္ကာ တစ္မိနစ္ ထားပါ။
ၿပီးလွ်င္ စစ္ထားေသာ ဆန္ကိုထည့္ကာ high heat ျဖင့္ ငါးမိနစ္ ထပ္ဆူခိုင္းပါ။
ငါးမိနစ္ျပည့္သည္နွင့္ ခ်က္ခ်င္းေရစစ္ပါ။ (ဆန္ကို ၅၀% ပဲ က်က္ေစရန္ျဖစ္ ပါသည္။)
***... ဒံေပါက္ခ်က္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
အရသာမ်ားျဖင့္ နယ္ၿပီး နွပ္ထားေသာ ၾကက္သား
၅၀% က်က္ေအာင္ခ်က္ထားေသာ ထမင္း
ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
2 pinches of red color
3 pinches of saffron (ကံုကုမံ)
ႏြားႏိူ႔ (milk) – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
baby peas (ပဲစိမ္းေစ့) – အနည္းငယ္
စပ်စ္သီးေျခာက္ – အနည္းငယ္
မကပ္၊ မတူးနဳိင္သည့္ ဖင္ထူေသာ အိုးကို high heat ျဖင့္ ၁ မိနစ္ အပူေပးကာ ထိုအိုးထဲသို႔ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားအစိမ္းမ်ား ျဖန္႔ထည့္ပါ။
ၾကက္သားအေပၚမွာ ၅၀%က်က္ေနေသာထမင္းကို ျဖန္႔ထည့္ပါ၊
ထမင္းေပၚကို ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း ျဖန္႔ထည့္ပါ။
2 pinches of red color & 3 pinches of saffron ထဲ့ေဖ်ာ္ထားေသာ ႏြားႏိူ႔ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းကို ထမင္းေပၚျဖဴးပါ၊၊
baby peas (ပဲစိမ္းေစ့) နွင့္ စပ်စ္သီးေျခာက္ အနည္းငယ္ကို ျဖဴးၿပီးထည့္ပါ။
ၿပီးလွ်င္အိုးကို foil (or) လက္သုပ္ပဝါခံ ကာအဖံုး ဖံုးပါ၊၊ (အေငြ.မ်ားအျပင္သို.လံုးဝ မထြက္ေစရန္ ျဖစ္သည္)။
ထို ထမင္း နွင့္ ၾကက္သား ထည့္ထားေသာ အိုးကို high heat ျဖင့္ အပူေပးထားေသာ ဒယ္အိုးျပားေပၚ ထပ္တင္ကာ ၅ မိနစ္ခန္႔ high heat ျဖင့္ ဆက္ထားပါ၊။
ၿပီးလွ်င္ low heat သို႔ေလွ်ာ့ကာ ၃၀ မိနစ္ဆက္တည္ပါ။
ၿပီးလ်ွင္မီးပိတ္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ ထပ္ထားပါ၊။ ျပီးမွအဖံုးဖြင့္ပါ၊။
ဒန္ေပါက္ခုူးေသာအခါ အေပၚမွ ထမင္းကို မြမြေလးေမႊကာ ခူးပါ။
ၿပီးမွ ေအာက္ကၾကက္သားကိုလိုသေလာက္ ျဖည္းျဖည္းခ်င္းနဳိက္ယူပါ၊ (အရမ္းေမႊလိုက္လ်ွင္ အေရာင္မ်ားေရာသြားျပီး မလွေတာ့ပါ)
Ref:chawsu food friends
Credit @ Ko Nge
No comments:
Post a Comment