Popular Posts!

Saturday, July 26, 2014

ယိုးဒယား မုန္႕ဟင္းခါး

ယိုးဒယား မုန္႕ဟင္းခါး (၇ ပြဲ)
ယိုးဒယား (ထိုင္း) လူမ်ဳိးေတြကေတာ့ အုန္းႏိူ႕ထည့္ၿပီးခ်က္သလို၊ အုန္းႏိူ႕မပါပဲလည္း ခ်က္ၾကပါတယ္။ အုန္းႏိူ႕ ပါရင္ ပိုစားလို႕ေကာင္းတာမို႕ အုန္းႏိူ႕ကို ထည့္ၿပီး ခ်က္ေစခ်င္ပါတယ္။ကြ်န္မကေတာ့ အမ်ဳိးသားက အုန္းႏိူ႕နဲ႕ ခ်က္ရင္ မၾကိဳက္တဲ့ အတြက္ အုန္းႏိူ႕မပါတဲ့ နည္းကို ခ်က္ထားပါတယ္။

***...ယိုးဒယား မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္ ခ်က္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ေရ – 1100 ml
2. အရမ္းမစပ္သည့္ ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ – 1 cup (250 ml) ခန္႕
3. ပါးပါးလွီးထားေသာ ပဒဲေကာ(galangal) – လက္မအရြယ္ခန္႕
4. အခြံမာမ်ားခြါပစ္ကာ ပါးပါးလီွးထားေသာ စပါးလင္ – ၂ ေခ်ာင္း
5. ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ၾကီး – ၄ တက္
6. fingerroot (krachai, galingale, Chinese ginger) – 1 cup (250 ml) ခန္႕
7. ပါးပါးလွီးထားေသာ ေရွာက္ရြက္ (kaffir lime leaves) – ၆ ရြက္
8. ေလးစိတ္ကြဲ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ အရြယ္လတ္ – ၁ လံုး
9. အရိုးမပါေသာ swordfish (သို႕) ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာငါး – 200 g (၁၃ က်ပ္သား)
10. ေရ – 400 ml (အုန္းႏိူ႔ထည့္ခ်က္လိုလ်ွ်င္ ေရ မထည့္ပဲ အုန္းႏိူ႕ 400 ml ထည့္ေပးပါ။)
11. ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း ( (ခ်င့္ခ်ိန္ထည့္ေပးပါ။)
12. သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
13. ငါးပိရည္ အနွစ္ (pickled fish cream (paste)) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
14. ၂ ျခမ္းခြဲကာ လွီးထားေသာ ငါးဆုပ္လံုး (ready made fish ball) – အလံုး ၂၀

ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရ (1100 ml)ထဲ ငရုတ္သီးေျခာက္၊ ပဒဲေကာ၊ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ fingerroot, ေရွာက္ရြက္ နွင့္ ၾကက္သြန္နီ တို႕ကို ထည့္ၿပီး အိုးအဖံုး ဖံုးကာ medium heat ျဖင့္ ၇ မိနစ္ခန္႕ ျပဳတ္ေပးပါ။
ၿပီးလွ်င္ ငါးထည့္ကာ အိုးအဖံုး ဖံုးၿပီး ၃ မိနစ္ခန္႕ ဆက္ျပဳတ္ေပးပါ။
ျပဳတ္ထားသည့္အဖတ္မ်ားအားလံုးကို ဆယ္ထုတ္ၿပီး ၾကိတ္စက္ထဲထည့္ကာ ေၾကသြားေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ။ (ေထာင္းလို႕လည္း ရပါတယ္။)
ၾကိတ္ထားေသာ ဟင္းအနွစ္မ်ားကို က်န္သည့္ျပဳတ္ရည္ထဲ ေရ (400 ml) ထပ္ထည့္ကာ ျပန္ဆူေအာင္ တည္ထားသည့္ ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္ပါ။ (အုန္းႏိူ႕ျဖင့္ခ်က္လွ်င္ ေရ (400 ml)မထည့္ပဲ အုန္းႏိူ႕ (400 ml)ကို ထပ္ထည့္ေပးပါ။)
ငါးငံျပာရည္၊ သၾကား နွင့္ ငပိရည္အနွစ္ကို ထည့္ကာ အနည္းငယ္ ေမႊေပးပါ။ (ငပိရည္အနွစ္မရိွလွ်င္ က်ဳိထားေသာ ငပိရည္၊ စိမ္းစားငပိ (ေရအနည္းငယ္ျဖင့္ေဖ်ာ္ထားပါ) ကိုထည့္ႏိူင္ပါတယ္။)
ငါးဆုပ္လံုးမ်ားကိုပါ ထည့္ၿပီးေနာက္ အိုးအဖံုး ဖံုးကာ ၅ မိနစ္ခန္႕ တည္ၿပီးလွ်င္ ပူစပ္ေသာ အရသာ နွင့္ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ဟင္းရည္ေလး သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
မုန္႔တီဖတ္ နွင့္ ဟင္းရည္ ထည့္ၿပီးေနာက္ ၾကံမဆိုင္(sour pickled mustard)၊ ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ေၾကာ္၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ (ပဲသီးစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊သခြါးသီး ……….)၊ နံနံပင္၊ ပူစီနံ(mint)၊ ပင္စိမ္းရြက္ (Thai Basil)၊ ပဲပင္ေပါက္……….. အစရိွသျဖင့္ မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အသီးအရြက္မ်ားကို ထည့္ကာ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
ေရေဆးၿပီး ေရစစ္ထားေသာ ၾကံမဆိုင္ နွင့္ ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ေၾကာ္ကိုေတာ့ မျဖစ္မေန ထည့္ေပးေစခ်င္ပါတယ္။
Like
Ref:Chaw Su's Food Friends

No comments:

*** လာလည္ေသာအေပါင္းအသင္းမ်ား မိမိ ASN GROUP ONLINE SHOP ကေန သင္တိုု႔အလိုုရွိေသာပစၥည္းမ်ားကိုု ရွာေဖြၿပီး ORDER မွာလိုု႔ရေနပါၿပီ ***

ASNGROUP WAREHOUSE DEALS DEEPS DISCOUNT!