မုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္နည္းေလးကိုု ေဒၚေခ်ာစုုမွကူးယူထားတာပါ...
မိမိကုိယ္တိုုင္ ခ်က္စားခ်င္ရင္ ရေအာင္လိုု႔ပါ....သူမ်ားခ်က္တာေတြခ်ည္း စားေနရတာ အာမေတြ႕ျဖစ္ေနလိုု႔ပါ....
မိမိကုိယ္တိုုင္ ခ်က္စားခ်င္ရင္ ရေအာင္လိုု႔ပါ....သူမ်ားခ်က္တာေတြခ်ည္း စားေနရတာ အာမေတြ႕ျဖစ္ေနလိုု႔ပါ....
(ေဝဖန္ခ်င္းကင္းေဝးေအာင္ ၿမိဳ႔ မပါတဲ့ မုန္႔ဟင္းခါးပါ)
အရင္ ဒီခ်က္နည္းကို ထားဝယ္မုန္႔ဟင္းခါးဆိုၿပီး တင္ဖူးပါတယ္။ ထံုးစံအတိုင္း ျမိဳ႕နာမည္ပါတာနဲ႕ မစားဖူးဘူးလား၊ ခ်က္နည္းမွားေနတယ္၊ ဒါေလးေတာင္ မသိဘူးလားဆိုတဲ့ ေဝဖန္ခ်င္း၊ ရိေထ့ခ်င္းမ်ားမွ ကင္းေဝးေအာင္ ျမိဳ႕နာမည္ကို ျဖဳတ္ထားပါတယ္။ ထားဝယ္သူ ေမေမ ခ်က္ေကြ်းတတ္တဲ့ ထားဝယ္မုန္႔ဟင္းခါးကို အေျခခံၿပီး ကြ်န္မနည္းနဲ႕ ကြ်န္မတို႔ အိမ္သားေတြ အၾကိဳက္ခ်က္ထားတဲ့ မုန္႔ဟင္းခါးျဖစ္တာမို႔ မဟုတ္ဘူး၊ မမွန္ဘူးလို႕ ထင္ရင္ မိမိနွစ္သက္ရာ နည္းနဲ႕ ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္ရွင္။
***... မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ဖို႕ လိုအပ္တာေလးေတြ…
ငါးခူ – ၂ ေကာင္ (၁ ကီလိုခန္႔)
ပါးပါးေသးေသး လွီးထားေသာ ေဂါက္သီးအရြယ္ ၾကက္သြန္နီ – ၅ လံုး
ပါးပါးေသးေသး လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ၾကီး – ၅ တက္
၂ ပိုင္းစီ ျဖတ္ကာ ထုထားေသာ စပါးလင္ – ၃ ပင္
ပဲရာဇာ (ပဲနီေလး) – ထမင္းစားဇြန္း ၇ ဇြန္း (7 tbsp) (ပဲနီေလး က နူးလြယ္ကာ ပိုခ်ဳိသျဖင့္ ကုလားပဲ အစား သံုးျခင္းျဖစ္ပါတယ္။)
ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (2 tbsp)
ပါးပါးလွီးထားေသာ ငွက္ေပ်ာအူ – အဖတ္ ၂၀ ခန္႔ (ေျမၾကီးထဲ ျမွဳပ္ေနသည့္ ငွက္ေပ်ာေခါင္း ထည့္ႏိူင္လွ်င္ ပိုေကာင္းပါတယ္။)
နႏြင္းမွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (1 tsp)
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း (2 tsp)
အေရာင္တင္မွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ဇြန္း (4 tsp)
အရသာမွဳန္႔ (chicken powder) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (1 tbsp)
စိမ္းစားငါးပိ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (1 tbsp)
ငါးငံျပာရည္ – ဟင္းခ်က္ဇြန္းၾကီး ၄ ဇြန္း
ဆီ – ဟင္းခ်က္ဇြန္းၾကီး ၃ ဇြန္း
ဆား ျဖင့္ ပြတ္ေဆးထားေသာ ငါးခူ ၂ ေကာင္ ကို ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြး (13 cup(3250ml)) ထဲ ½ tsp နႏြင္း၊ 2 tsp ဆား၊ ထုထားေသာစပါးလင္ ၂ ပင္ နွင့္အတူ ေရာထဲ့ျပဳတ္ပါ။ မေဝက်ေစရန္ အိုးအဖံုးကို အနည္းငယ္ဟထားပါ။
၁၅ မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီးေနာက္ ဆယ္ထုတ္ၿပီး အေအးခံကာ အရုိးႏႊင္ထားပါ။
ပဲရာဇာ (ပဲနီေလး) ကိုနူးေအာင္ျပဳတ္ကာ ေခ်ထားပါ။
ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ကို ေရေအး (150 ml) ျဖင့္ေဖ်ာ္ထားပါ။
ငွက္ေပ်ာအူကို အေပၚမွ မာေနသည့္ အဖတ္မ်ားကိုခြာပစ္ၿပီး အတြင္းမွ နဳေသာအဖတ္မ်ားကို အနဲငယ္ပါးပါးလွီးကာ ½ tsp နႏြင္း ထည့္ေဖ်ာ္ ထားသည့္ ေရထဲစိမ္ပါ။
ဒယ္အိုးထဲမွ ဆီပူလာလွ်င္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ကို ထည့္ကာ ဆီသတ္(ေမႊေၾကာ္)ပါ။
ၾကက္သြန္မ်ားက်က္ခါနီးလွ်င္ ½ tsp နႏြင္းမွဳန့္၊ 4 tsp ေရာင္တင္မွဳန္႔ ကိုထည့္ကာ ၄၊၅ ခ်က္ ေမႊေၾကာ္ၿပီးသည္နွင့္….
ငါးငံျပာရည္ နွင့္ စိမ္းစားငါးပိ ကိုထည့္ပါ။
ငါးပိေၾကေအာင္ တစ္မိနစ္ခန္႔ ဖိေခ်ေမႊၿပီးလွ်င္ ၂ ပိုင္းျဖတ္ကာ ထုထားေသာ က်န္သည့္ စပါးလင္ ၁ ပင္ကို ထည့္ပါ။
အရိုးႏႊင္ထားေသာ ငါး နွင့္ အရသာမွဳန္႔ ကိုထည့္ကာ ၃ မိနစ္ခန္႔ .ေမႊေၾကာ္ေပးၿပီး မီးပိတ္ထားပါ။
ငါးဆီသတ္ခ်က္ေနေသာအခ်ိန္တြင္ အျခားမီးဖို တစ္ခုတြင္ ငါးျပဳတ္ရည္မ်ားကိုဆူေအာင္တည္ထားပါ။
ဆူလာလွ်င္ ေခ်ထားေသာ ပဲမ်ားထည့္ပါ။ ဆူေအာင္ခဏျပန္ထားပါ။
ဆူလွ်င္ ဆီသတ္ထားေသာငါးထည့္ပါ။ ဆူေအာင္ထပ္ထားပါ။
ဆူလ်ွင္ ဆန္ေလွာ္ မွဳန္.ရည္ ထည့္ကာ ၁ မိနစ္ခန္႔ ေမႊေပးၿပီး၊ ၾကက္ဥျပဳတ္ (မိမိထည့္လိုေသာအေရအတြက္)ကို ဓါးျဖင့္ ၃၊၄ ခ်က္မႊန္းၿပီး အလံုးလိုက္ထည့္ပါ။ (သို႔မဟုတ္) ပါးပါးလွီးၿပီးထည့္ပါ။
ထို႕ေနာက္ အဖံုးတစ္ဝက္ေလာက္ဟကာ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ ဆက္တည္ထားၿပီးလွ်င္ မုန္႕တီဖတ္၊ နံနံပင္ နွင့္ အျခားမိမိနွစ္သက္ရာမ်ားထည့္ကာ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
Ref:Chaw Su's Food Friends
No comments:
Post a Comment