ျပည္တြင္းထုတ္ကုန္ႏွင့္ ျပည္ပမွတင္သြင္းသည့္
စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းမ်ားတြင္ လူကိုအႏၱရယ္ျဖစ္ေစ ႏိုင္သည့္ အဏုဇီ၀ပိုးမ်ား
ပါ၀င္သည္ကိုေတြ႕ရွိရေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ စိုက္ပ်ဳိးေရးအေျခခံ
စားေသာက္ ကုန္ထုတ္လုပ္တင္ပို႔ေရာင္းခ်သူမ်ားအသင္း ဒုတိယဥကၠ႒
ဦးစိန္ေသာင္းဦးကေျပာသည္။ ျပည္တြင္း ထုတ္လုပ္သည့္ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္း ၁၃၅ မ်ဳိးကို
နမူနာအျဖစ္ စမ္းသပ္စစ္ေဆးရာတြင္ အႏၱရာယ္ ျဖစ္ေစသည့္ အဏုဇီ၀ပိုးမႊားပစၥည္း ၂၂
မ်ဳိးတြင္ ပါ၀င္သည္ကိုေတြ႕ရွိရၿပီး ရာခိုင္ႏႈန္းအားျဖင့္ ၁၆ ဒသမ ၃ ပါ၀င္ေၾကာင္း
၎ကေျပာသည္။ ထုိ႔ျပင္ ျပည္ပမွတင္သြင္းသည့္ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္း ၁၄ မ်ဳိးကို
နမူနာအျဖစ္စစ္ေဆးရာတြင္ ပစၥည္း ၇ မ်ဳိးတြင္ အဏုဇီ၀ပိုးမ်ားပါ၀င္ေနၿပီး
ရာခိုင္ႏႈန္းအားျဖင့္ၾကည့္ပါက ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းထိပါ၀င္ေနေၾကာင္း ၎ကဆက္လက္ေျပာသည္။
အသင္းကတည္ေထာင္ထားသည့္ စားေသာက္ကုန္လုပ္ငန္း ဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္ေရး
အေထာက္အကူျပဳဓာတ္ခြဲခန္းတြင္ ပထမဆံုးအႀကိမ္အျဖစ္ ၿပီးခဲ့သည့္ႏွစ္အတြင္း စစ္ေဆးစဥ္
အထက္ပါအတိုင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ ျပည္တြင္းထုတ္ စားေသာက္ကုန္မ်ားကို
နမူနာအျဖစ္စစ္ေဆးရာတြင္ ေစ်းကြက္အတြင္းေရာင္းခ်ေနသည့္ ပစၥည္းမ်ားကို
ေရြးခ်ယ္စစ္ေဆးျခင္းမဟုတ္ဘဲ ထုတ္လုပ္သည့္လုပ္ငန္းရွင္မ်ား
တိုက္႐ိုက္ေရြးခ်ယ္ေပးသည့္ ပစၥည္းမ်ားကိုသာ စစ္ေဆးခဲ့ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ၎ကေျပာသည္။
"ထုတ္လုပ္တဲ့လုပ္ငန္းရွင္ေတြက သူတို႔ရဲ႕ ထုတ္ကုန္ေတြထဲက ပစၥည္းေကာင္းေတြကို
နမူနာအျဖစ္စစ္ေဆးဖို႔ ေပးတဲ့ထဲမွာတင္ ပိုးေတြပါ၀င္ေနတာကို ေတြ႕ေနရတယ္" ဟု
၎ကေျပာသည္။ ျပည္ပမွတင္သြင္းသည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားကိုမူ ေစ်းကြက္အတြင္းမွ
ရယူစစ္ေဆးျခင္းေၾကာင့္ စစ္ေဆးေတြ႕ရွိခ်က္ေပၚမူတည္ၿပီး အသင္း၀င္ မ်ားတင္သြင္းလာသည့္
စားေသာက္ကုန္မ်ား စံခ်ိန္စံညႊန္းႏွင့္အညီ တင္သြင္းေရးကိုသာ အသင္းက အသိေပးႏုိင္ၿပီး
အစိုးရအဖြဲ႕အစည္းကဲ့သို႔ အေရးယူေဆာင္ရြက္ႏိုင္ျခင္းမရွိေၾကာင္း ၎ကေျပာသည္။ သို႔ေသာ္
အဆိုပါစစ္ေဆးေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားေၾကာင့္ သက္ဆိုင္ရာတာ၀န္ရွိသူမ်ားအေနျဖင့္
တင္သြင္းလာသည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားႏွင့္ ျပည္တြင္းထုတ္ပစၥည္းမ်ားကို
စစ္ေဆးႀကီးၾကပ္ရာတြင္ ယခုထက္ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ ေဆာင္ရြက္လာႏုိင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း
၎ကသံုးသပ္ေျပာသည္။ ပိုးမႊားပါရွိသည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားကို ေစ်းကြက္အတြင္းမွ
ျပန္လည္သိမ္းယူသည့္စနစ္ က်င့္သံုးႏုိင္ျခင္းရွိ၊မရွိမွာ စားသံုးသူဆိုင္ရာ
ကာကြယ္သည့္ဥပေဒ ျပ႒ာန္းအတည္ျပဳႏုိင္ျခင္းမရွိေသးဘဲ စားသံုးသူကာကြယ္ေရးဥပေဒမူၾကမ္း
(Consumer Protection Law) အဆင့္သာ ၿပီးစီးေသးေၾကာင္းသိရသည္။ "လက္ရွိမွာ
ဥပေဒမရွိေသးတဲ့အတြက္ ပိုးပါတဲ့ပစၥည္းေတြကို မသိမ္းဆည္းႏိုင္ေသးဘူး" ဟု၎ကေျပာသည္။
အာဆီယံေဒသတြင္း ႏုိင္ငံမ်ားတြင္ ၎ဥပေဒကို ျမန္မာႏုိင္ငံမွလႊဲ၍ က်န္ႏုိင္ငံမ်ားတြင္
ျပ႒ာန္းထားၿပီးျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ကမာၻ႕ကုလသမဂၢအဖြဲ႕ႀကီးမွ ၁၉၈၅ ခုႏွစ္တြင္
စားသံုးသူမ်ား၏အခြင့္အေရးကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ရန္ စားသံုးသူမ်ားအတြက္
၀ယ္ခ်င္သည့္ပစၥည္းအား စိတ္ႀကိဳက္ေရြးခ်ယ္ပိုင္ခြင့္ရွိရန္၊
၀ယ္ခ်င္သည့္ပစၥည္းႏွင့္ပတ္သက္သည့္ သတင္းအခ်က္အလက္ကို ရယူႏိုင္ရန္၊
၀ယ္ယူသည့္ပစၥည္းသည္ လံုၿခံဳစိတ္ခ်ရန္၊ ၀ယ္လိုသည့္ပစၥည္းႏွင့္ပတ္သက္သည့္
သတင္းအခ်က္အလက္ကို သိရွိႏုိင္ရန္၊ စားသံုးသူတို႔၏ အေျခခံလိုအပ္ခ်က္မ်ားႏွင့္ပတ္သက္၍
ေက်နပ္မႈရရွိရန္၊ အေလ်ာ္အစားရပိုင္ခြင့္ရွိရန္၊ စားသံုးသူကာကြယ္ေရးႏွင့္ပတ္သက္၍
ပညာရပ္မ်ား သင္ၾကားႏိုင္ခြင့္ရွိရန္ ပိုမိုလံုၿခံဳစိတ္ခ်ရသည့္ ပတ္၀န္းက်င္အား
ေရြးခ်ယ္ပိုင္ခြင့္ရွိရန္တို႔ကို သတ္မွတ္ေပးခဲ့သည္။
ကိုကိုႀကီး
ကိုကိုႀကီး
Ref:7daynews
Lab Working to Improve Food Safety
Lab Working to Improve Food Safety
No comments:
Post a Comment