ဗီတာမင္စီ နဲ႔ ပင္လယ္အစားအစာ
ထိုင္၀မ္ႏုိင္ငံမွာ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးဟာ မေမွ်ာ္လင့္ဘဲ သူမရဲ့ နား၊ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္နဲ ့ မ်က္လံုး ေတြကေန ေသြးေတြထြက္ၿပီး ရုတ္တရက္ ေသဆံုးသြားခဲ့ပါတယ္။
ကြ်န္ေတာ္တို ့ဟာ တစ္ခါတစ္ရံ သူငယ္ခ်င္းအေပါင္းအသင္း မိဘေဆြမ်ဴိး ေတြနဲ႔အတူ အေနာက္တိုင္းစားေသာက္ဆိုင္ ေတြေရာက္ၿဖစ္တဲ့ အခါ ပုဇြန္၊ဂဏန္း၊ငါး အဲဒါေတြ အကုန္ပါ၀င္တဲ့ ပင္လယ္စာ ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္ပြဲနဲ ့ အတူ ၀ိုင္ေသာက္တတ္တဲ့ သူက၀ိုင္၊
၀ိုင္မေသာက္တတ္တဲ့သူေတြအတြက္ Vitamin C ပါ၀င္တဲ့ Orange Juice လို ေဖ်ာ္ရည္မ်ဴိးကို တြဲဖက္ၿပီးစားသံုး ခဲ့ၾကဖူးပါတယ္။ အဲ႕ဒီလိုပဲ တစ္ခ်ိဳ ့တရုတ္္ မဂၤလာေဆာင္ေတြ ညစာစားပြဲေတြမွာ ဘူေဖးေကြ်းတဲ့ အခါ ပုဇြန္တစ္ပန္းကန္နဲ ့အတူ Orange Juice တစ္မ်ဳိးကေတာ့ ပါ၀င္မွာ ေသခ်ာပါတယ္။
ဒီလိုတြဲဘက္ စားသံုးမႈမ်ဳိးဟာ ဘာမွ မထူးဆန္းတဲ့ အလြန္ကို ေဘးကင္းတဲ့ ရုိးရွင္းမႈေလးလို ့ ကြ်န္ေတာ္တို ့ထင္ခဲ့ၾက ပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ပုဇြန္လို ပါးလႊာတဲ့ အခြံပါးေလးေတြ ပါတဲ့ပင္လယ္စာမ်ဳိးနဲ့ Vitamin C ပါ၀င္တဲ့ Orange Juice ကို တစ္ခ်ိန္ထဲမွာ တြဲဘက္စားသံုးတဲ့ အခါ အခန့္ မသင့္ရင္ အသက္ အႏၲရာယ္ ကိုပါ စိိုးရိမ္ရ ေၾကာင္း ကြ်န္ေတာ္တို ့ အခုသိခဲ့ရ ပါၿပီ ။ထိုင္၀မ္ႏုိင္ငံမွာ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးဟာ မေမွ်ာ္လင့္ဘဲ သူမရဲ့ နား၊ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္နဲ ့ မ်က္လံုး ေတြကေန ေသြးေတြထြက္ၿပီး ရုတ္တရက္ ေသဆံုးသြားခဲ့ပါတယ္။သူမရဲ့ ႐ုပ္ကလာပ္ကို ခြဲစိတ္ၿပီး စစ္ေဆးတဲ့အခါ Arsenic အဆိပ္သင့္လို ့ေသဆံုးရ ေၾကာင္း အေၿဖထြက္ လာပါတယ္။
အဲဒီ Arsenic အဆိပ္ ဟာ ဘယ္က လာပါသလဲ ။ရဲေတြဟာ ေသမွ ု ေသခင္း ဖြင့္ၿပီး အၿပင္းအထန္ စစ္ေဆးမႈေတြ လုပ္ပါေတာ့တယ္။ ေဆးတကၠသိုလ္တစ္ခု ရဲ့ ပါေမာကၡတစ္ဦး ကိုလည္း ဒီျပႆနာကို ေၿဖရွင္းဖို ့ ဖိတ္ေခၚခဲ့ ပါတယ္။ပါေမာကၡၾကီးဟာ နာရီ၀က္ခန္ ့ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြ အားလံုးကို ေသေသခ်ာခ်ာစစ္ေဆးၿပီးေနာက္မွာေတာ့ ဒီ လွၽိဳ႕၀ွက္ခ်က္ကို ေၿဖရွင္းႏုိင္ခဲ့ ပါတယ္။ ” ေသသူဟာ အသတ္ခံရတာ မဟုတ္သလို ကိုယ့္ကိုယ္ကို သတ္ေသခဲ့တာ လည္း မဟုတ္ပါဘူး၊ သတိလတ္လြတ္ၿဖစ္မႈေၾကာင့္ မေတာ္တဆေသဆံုးခဲ့ရတာပါ။” လို႔ ပါေမာကၡၾကီး ကေၿပာခဲ့ပါတယ္။
“ဘာေၾကာင့္ မေတာ္တဆေသဆံုးရတာ လဲ “ဆိုၿပီး လူေတြဟာ အံ ့ၾသကုန္ၾကပါတယ္။“Arsenic အဆိပ္ဟာ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲကေန ထြက္လာတာပါ။ ေသသူဟာ ဗီတာမင္စီကို ေန႔တိုင္း မွီ၀ဲခဲ့ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဟာလည္း သူ ့အလိုလိုဆို ၿပႆနာမရွိပါဘူး။ သူမဟာ ညစာစားခ်ိန္မွာ ပုဇြန္ေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားသံုးခဲ့ပါတယ္။ ပုဇြန္စားတာကလည္း ၿပႆနာမဟုတ္ေသးပါဘူး သူမနဲ ့အတူတူ ညစာမွာ ပုဇြန္ စားတဲ့သူေတြလည္း ဘာမွမၿဖစ္ခဲ့ပါဘူး ၊ ဒါေပမယ့္ သူမဟာ ပုဇြန္စားရင္းနဲ့ တခ်ိန္တည္း မွာပဲ ဗီတာမင္စီပါ၀င္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခုခုကိုေသာက္ခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီအခ်က္ဟာ ျပႆနာပါပဲ” လို ့ ပါေမာကၡၾကီးက ရွင္းၿပခဲ့ပါတယ္။
အေမရိကန္ႏုိင္ငံ ခ်ီကာဂို တကၠသိုလ္ရဲ့Ø သုေတသီေတြဟာ ပုဇြန္ကဲ့သို ့ ပါးလႊာႏူးညံ့တဲ့ အခြံေတြပါတဲ့ အစားအစာေတြမွာ သိပ္သည္းဆၿမင့္မားတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ ၿဒပ္ေပါင္း ငါးမ်ဳိး ပါ၀င္တာကို ေလ့လာ ေတြ ့ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ အဲဒီလတ္ဆတ္တဲ့ အစားအစာေတြဟာ လူရဲ့ခႏၶာကုိယ္ ကိုေဘးမၿဖစ္ေစပါဘူး ဒါေပမယ့္ သူဟာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ေပါင္းစပ္မိသြားရင္ေတာ့ ဓါတ္ျပဳမႈေတြၿဖစ္လာၿပီး မူလက အဆိပ္အေတာက္မရွိတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ ျဒပ္ေပါင္း ငါးမ်ဳိး (As anhydride, also known as arsenic oxide, the chemical formula for As205)ဟာ အဆိပ္ရွိတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ျဒပ္ေပါင္းသံုးမ်ဴိး (also known as arsenic trioxide, a chemical formula (As203), which is commonly known as arsenic to the public! ) အၿဖစ္ေျပာင္းလဲသြား ပါတယ္။
အာဆင္းနစ္အဆိပ္္ရဲ့ အဓိပၸာယ္ကေတာ့ လူရဲ့ ခႏၶာကုိယ္မွာာ အေရးအပါဆံုးအစိတ္အပိုင္းေတြၿဖစ္တဲ့ ႏွုလံုး ၊ အသည္း ၊ ေက်ာက္ကပ္ ၊ အူသိမ္ နဲ ့အာရုံေၾကာ ေတြရဲ့ ေသြးေၾကာေတြကို ေပါက္ထြက္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္ မလႈပ္ရွားႏုိင္ၿခင္းပဲ ၿဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အာဆင္းနစ္အဆိပ္ေၾကာင့္ ေသတဲ့လူေတြဟာ နား၊ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္နဲဲ ့ မ်က္လံုး ေတြကေန ေသြးထြက္တဲ့ လကၡဏာေတြၿဖစ္လာပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ ပုဇြန္ကို ဗီတာမင္စီ နဲ့ ပူးတြဲ မစားၾက ဖို ့သတိေပးထားပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ပုဇြန္ ၊ အခြံပါတဲ ့ေရသတၱ၀ါေတြကို ဗီတာမင္စီ ပါတဲ ့အစားအစာမ်ား (ဥပမာလိေမၼာ္သီး၊သံပုရာသီး၊ဇီးျဖဴသီးစသည္)၊ဗီတာမင္စီေဆးျပားမ်ား(ဥပမာ စီဗစ္)တို ့နဲ့ ပူးတြဲ မစားၾက ဖို႔သတိေပးထားပါတယ္။ဒီအစားအစာေတြကို မၾကိဳက္လို ့မစားေပမယ့္ အခုအခ်ိန္မွာတုပ္ေကြးအေအးမိတာကို ကာကြယ္တဲ ့အေနနဲ႔
စီဗစ္ေသာက္ေနက်လူမ်ားလဲအထူးသတိထားၾကရန္လိုပါတယ္။
နီးစပ္ရာလူေတြကို လက္ဆင့္ကမ္းေျပာေပးၾကပါဦး။
ကိုထြန္းေနေအာင္ ေပးပို႔ေသာ C2Y e_mail ကို ျပန္လည္ ေ၀မွ်ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။Ref:http://shwenyein.blogspot.com
No comments:
Post a Comment