အိႏၵိယနည္း ပညာနဲ႕ ေပါင္းဆန္ထုတ္ လုပ္တာ ကို ေလ့လာၿပီး သိဒၶိက်န္း မာ ေရး ဆန္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်တဲ့ မဝတ္ရည္ေဇာ္။
ရန္ကုန္၊ ေဖေဖာ္ဝါရီ ၁၃ - ကြၽန္မ ဆန္ ေလာ ကထဲကို စေရာက္ေတာ့ သ မားရိုးက် ဆန္ႀကိတ္ေရာင္းတဲ့ လုပ္ငန္းကေန ေဖာက္ထြက္နိုင္တဲ့ လုပ္ငန္းရွင္ တစ္ ေယာက္ျဖစ္ဖို႔ ဆုံး ျဖတ္လိုက္တယ္။ အိႏၵိယနည္း ပညာနဲ႕ ေပါင္း ဆန္ထုတ္ လုပ္တာ ကို ေလ့လာၿပီး သိဒၶိက်န္း မာ ေရး ဆန္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်တဲ့ လမ္း ေၾကာင္းေပၚကို ေရာက္ရွိလာပါ တယ္။
မဝတ္ရည္ ေဇာ္ ပါ။ အသက္ ၃၁ ႏွစ္ရွိပါၿပီ။ ငယ္ငယ္က ဒဂုံအထက(၁)ေက်ာင္း မွာ ပညာသင္ ယူရင္း ၁၀ တန္း ေအာင္ပါတယ္။ နိုင္ငံ တကာဆက္ ဆံေရး BA (IR) ဘြဲ႕ရၿပီး ေနာက္ စင္ကာပူသြားၿပီး Raffles ကေန Diploma in Hospitality Ma-nagement ကို ရယူခဲ့ပါတယ္။ အဲ သည့္ ေနာက္ Diploma in Tourism and Hotel Management (Abe,UK) နဲ႕ Diploma in Acc-ounting (LCCI), UK) တို႔ကို လည္း ရယူပါတယ္။ Single Diploma in HR (ICM.UK) စတဲ့ ဘြဲ႕ေတြ ကို လည္း ရရွိခဲ့ပါတယ္။
ဟို တယ္လုပ္ငန္းေတြမွာ အ လုပ္ ဝင္ျဖစ္ ပါတယ္။ စင္ကာပူမွာ Hilton Hotel (FO Dept, Singapore), Park Royal Hotel (F&B dept, Sin-gapore), Matropolitan YMCA (Hotel Management) အေတြ႕ အ ႀကဳံရခဲ့ တယ္။ Chatrium Hotel Ro-yal Lake ရန္ကုန္မွာ (FO dept and engineering department) တာ ဝန္ေတြယူခဲ့ၿပီး ေခ်ာင္းသာကမ္း ေျခ မွာ ဧရာဦးဟိုတယ္ရဲ႕ အေတြ႕ အႀကဳံ ေတြ ရွိခဲ့တယ္။ လက္ရွိမွာ ေတာ့ ေရွ႕ က ရခဲ့တဲ့ အေတြ႕အႀကဳံ ေတြနဲ႕ မတူတဲ့ သိဒၶိတံဆိပ္နဲ႕ က်န္း မာေရးအက်ိဳး ျပဳ ဆန္ ထုတ္လုပ္ ျဖန႔္ျဖဴးတဲ့ ဧရာဦးကုမၺ ဏီ လီမိ တက္ရဲ႕ မန္ေနးဂ်င္းဒါရိုက္ တာ အ ျဖစ္နဲ႕ ဦးေဆာင္လုပ္ကိုင္ေန တာပါ။
လုပ္ငန္းစတင္
၂၀၁၆ ခုႏွစ္ေလာက္က သည္ လုပ္ငန္းကို စတင္မယ္ဆိုေတာ့ ျမန္မာ နိုင္ငံ ဆန္စပါးအသင္းခ်ဳပ္ ကေန ဦးစီးဖြင့္တဲ့ သင္တန္း ေက်ာင္းေတြ တက္ျဖစ္ပါတယ္။ အဲသည္ကေန ကို ကာကိုလာ လက္ လီ သင္တန္းကို တက္ ခဲ့ တယ္။ လက္လီသင္တန္းမွာ ဝင္ေရာက္ ေဆြး ေႏြးရင္းနဲ႕ ျပည္တြင္း မွာ က်န္းမာ ေရးအက်ိဳးျပဳဆန္ ထုတ္ လုပ္တဲ့ လုပ္ငန္းကို စြန႔္ ဦးလုပ္ကိုင္နိုင္ ဖို႔ တြန္းအားေတြ၊ အႀကံဉာဏ္ေတြ အ မ်ားႀကီး ရခဲ့ပါ တယ္။ ဥပမာ အ ေနနဲ႕ ျပရရင္ “က်န္း မာလွပဖို႔ သိဒၶိ ဆန္ကို စားၾကစို႔” ဆို တဲ့ စာသား ေလး ကို ကို ကာ ကို လာ သင္တန္း သားေတြ ဝိုင္း ၿပီး စဥ္းစား ေပးခဲ့တာ ပါ။
၂၀၁၅ ေအာက္တိုဘာ ၃၀ ရက္က စၿပီး သည္ဆန္စပါးေလာ ကကို စတင္ ဝင္ ေရာက္ခဲ့တာပါ။ မိဘ ေတြ အစဥ္ အ ဆက္ မိရိုးဖလာလုပ္ ကိုင္လာတဲ့ လုပ္ ငန္းျဖစ္လို႔လည္း ဒါကို စတင္ျဖစ္ ပါ တယ္။ မိရိုးဖလာ လုပ္ငန္း အဆင့္ျမႇင့္တင္ဖို႔ ႀကိဳးစား တာပါ။ ေခတ္မမီ ေတာ့တဲ့ ဆန္စက္ ေတြကို အဆင့္ ျမင့္ ဆန္စက္ေတြနဲ႕ ေျပာင္းလဲတပ္ဆင္ပါ တယ္။ အဲ သည္အတြက္ ေျခာက္လ ေလာက္ အခ်ိန္ယူျပင္ဆင္ရပါတယ္။ အရင္ တန္ ၃၀ က်ကိဳ တန္ ၅၀ က်ျဖစ္ ေအာင္ ေျပာင္းလဲပါတယ္။ ျပည္ပ ကို တင္ပို႔နိုင္တဲ့အထိ ႀကိတ္ခြဲ ေရာင္းခ် ေနတာျဖစ္တယ္။ သိဒၶိဆို တဲ့ က်န္း မာေရးအတြက္ အဆီ ထုတ္ထား တဲ့ ဆန္ကို စတင္ထုတ္ လုပ္တာကေတာ့ တစ္ႏွစ္ခြဲ ေလာက္ပဲ ရွိေသးတယ္။
အခက္အခဲေတြ
ကြၽန္မက ဝန္ထမ္း အရင္လုပ္ ခဲ့ရတာဆိုေတာ့ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ ေယာက္ျဖစ္လာတဲ့အခါ ကြာျခားမႈ ေတြက အမ်ားႀကီးပါပဲ။ အရင္က ဟို တယ္လုပ္ငန္းကေန ကုန္ထုတ္ လုပ္ ငန္းကို ဝင္ရတဲ့အခါ စိန္ေခၚမႈ ေတြ မ်ားပါတယ္။ ဟိုတယ္မွာက ေတာ့ လူ တ ကာကို ၿပဳံးျပေနရ တယ္။ စိတ္မဆိုး ရ ဘူး။ ေဒါသ မထြက္ရဘူး။ လူတစ္ ေယာက္ကို လက္ခံနိုင္ေအာင္ ၿပဳံးၿပဳံး ေလးပဲ ဆက္ဆံေျပာဆိုရတယ္။ ကုန္ ထုတ္လုပ္ေရးအပိုင္းမွာက်ေတာ့ ရက္စ္ေအာ္နိုးပဲ ေျပာလို႔ရတယ္။ Ma-nagement အပိုင္းက လုံးဝ ေျပာင္း လဲ သြားပါတယ္။ ပထမဆုံး စဝင္လာခ်ိန္ မွာ ကိုယ္နဲ႕ေတြ႕တဲ့ အ လုပ္သမားတစ္ ေယာက္ကို ေျပာတယ္။ အိတ္ေတြကို သည္လိုမစီနဲ႕ သည္လိုတန္းၿပီးစီ ထား လို႔ေျပာတဲ့ အခါ သူက တံျမက္စည္းကို ပစ္ခ် ၿပီး “ခင္ဗ်ားကို ဒီလိုမ်ိဳး လုပ္ဖူးလို႔ လား၊ သူမ်ားကို လက္ညွိုးထိုးခိုင္း ႐ုံ ေလာက္နဲ႕ ခိုင္းလို႔မရဘူး၊ သူက မနက္ ၈းဝဝ နာရီကတည္းက လုပ္ ေနရတာ၊ ပင္ပန္းေနၿပီ”လို႔ ျပန္ေျပာ ေတာ့ ပထမ စိတ္ဆိုးမိတယ္။ ျပန္ စဥ္းစားၾကည့္ ေတာ့ သူတို႔ရဲ႕ဘဝ ေတြကို ျပန္ေလ့ လာ ဖို႔ လိုအပ္တယ္ ဆိုတာ သြားေတြ႕ တယ္။ နိစၥဓူဝ မနက္မိုးလင္း သူတို႔ဘာ လုပ္လဲဆို တာကအစ ေလ့လာရ တယ္။ ကိုယ္ တိုင္ကေတာ့ စပါးအိတ္ မထမ္းနိုင္ ဘူး။ ဒါေပမဲ့ အနီးအနား မွာ ေနၿပီး တာလီခ်ိဳးေပးတယ္။ တံျမက္ စည္း လွည္းေပးတာကေနစရပါတယ္။ သူတို႔ရဲ႕ စိတ္ခံစားခ်က္ ဘာေတြရွိ လဲဆိုတာကအစ ေလ့လာပါတယ္။ အဲ သည္ကေန တစ္ဆင့္ၿပီးတစ္ ဆင့္ လို တိုးပိုေလွ်ာ့ေလးနဲ႕ ႀကိဳးစား ခဲ့ရပါ တယ္။
ကြၽန္မဝင္ဝင္ခ်င္းမွာလည္း ဆန္ စပါးေလာကက တျဖည္းျဖည္း ေထာင္ တက္သြားတယ္။ ေမွာ္ဘီ ဆိုတာက လည္း နယ္ၿမိဳ႕လိုျဖစ္ေန ေတာ့ ေဈးကြက္ အေျပာင္းအလဲ က အရမ္းမ်ား ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ည ေတြဆို အိပ္လို ေတာင္ မေပ်ာ္ပါ ဘူး။ ဘာလို႔လဲဆို ေတာ့ အစိုးရက သတ္မွတ္တဲ့ စပါး ေဈး က က်ပ္ငါး သိန္း၊ ကိုယ့္အနားက ေပါက္ေဈး က က်ပ္ေျခာက္သိန္းေတြ ျဖစ္ေန တယ္။ ဆန္ေဈးက က်လာ တယ္။ စပါးေဈးက တက္လာတယ္။ Balance ညီဖို႔ မနည္းႀကိဳးစားရပါ တယ္။ တခ်ိဳ႕က ေျပာၾကတယ္။ ဆန္ ၂၄ ျပည္ရမွ ေငြေလး က်ပ္ ၃ဝဝ/၄ဝဝ ေလာက္ျမတ္ဖို႔ကို ဖ်စ္ ဖ်စ္ျမည္ေအာင္ ႀကိဳးစားရတယ္။ ဟိုတယ္မွာ လုပ္ရ တာနဲ႕ ဆန္စပါး ေလာကမွာလုပ္ရတာ ပိုပင္းပန္းရ ပါတယ္။ လယ္ထဲမွာ ေပါက္ ေနတဲ့ စပါးပင္ေလးေတြကစၿပီး ဂ႐ုစိုက္ ခဲ့ရပါတယ္။ ဓာတ္ေျမဩဇာ အ မ်ားႀကီးမသုံးဖို႔ကို လယ္သမားေတြ ကို ေျပာရတယ္။ အထြက္ႏႈန္းတိုး ေအာင္ ဓာတ္ေျမဩဇာေတြ အမ်ား ႀကီး သုံးတဲ့ အက်ိဳးဆက္ ေတြက ဆန္ ႀကိတ္ခြဲတဲ့အထိ လာ သက္ေရာက္ပါ တယ္။ လယ္ထဲအ ထိ ဆင္းရတယ္။ စပါး ျခင္ရတယ္။ တင္းေတာင္းနဲ႕ စပါးပုံေပၚက ျခင္ ယူတာကအစ ပညာပါ တယ္။ တင္းေတာင္းရဲ႕အတြင္းဘက္ မွာ ေထာင့္ခ်ိဳးေတြ ခ်ိဳးထားလား။ ဘယ္ေလာက္ခိုးထားလဲဆိုတာက အ စ ျပန္သင္ယူရပါတယ္။ စပါးပြဲစားေတြ ဆီက ျပန္သင္ယူရတာ လည္း ရွိပါ တယ္။ အိတ္ထဲထည့္တဲ့ ပုံေတြ၊ကမာ ရိုက္တဲ့ပုံစံေတြကအစ သူတို႔ဆီက ျပန္ သင္ခဲ့ရပါတယ္။
ဆန္ေရာင္းတယ္ဆိုရင္လည္း ဝါး တန္းလမ္း ကုန္စည္ဒိုင္တို႔၊ ဘုရင့္ ေနာင္ ကုန္စည္ဒိုင္တို႔ကို မနက္ ၆းဝဝ နာရီေလာက္ သြားရ တယ္။ သြားၿပီး ေတာ့ ဘယ္လို အ ေရာင္းအဝယ္လုပ္ ေန လဲ၊ ဘယ္ ဟာေတြက ေဈးသက္ သာ လဲ၊ ဘယ္လိုဟာေတြက တန္းျမင့္ ဆန္ ေတြ ျဖစ္ေနလဲ လိုက္ေလ့လာရပါ တယ္။ ကိုယ့္ေဒသကထြက္တဲ့ဟာ နဲ႕ သူတို႔ဆီမွာ တန္းျမင့္ဝင္နိုင္ ေအာင္လို႔ ႀကိဳးစားရပါတယ္။
က်န္းမာေရးဆန္ (ေပါင္းဆန္)
က်န္းမာေရးဆန္ကို ထုတ္ျဖစ္ သြားတာကေတာ့ ကြၽန္မရဲ႕အေမ ဆီး ခ်ိဳ ေရာဂါျဖစ္တာကေန စပါ တယ္။ ညီမေလးက အိုဗာဝိတ္ေပါ့ ေနာ္။ သူ က အရမ္းပိန္ခ်င္တယ္။ အေမက ထ မင္းခိုးစားတယ္။ ညီမ က ပိန္ေဆးေတြ ေသာက္တယ္။ အ ၿမဲတမ္း ႏွစ္ေယာက္ စလုံးကို မိသား စု ဆရာဝန္ဆီ လိုက္ပို႔ ေန ရတယ္။ က်န္းမာေရးက မေကာင္း လာၾက ဘူး။ ဆန္စပါးေလာကကို ဝင္ လိုက္ တဲ့အခ်ိန္ စပါးမ်ိဳးေတြ၊ ဆန္အ မ်ိဳး အစားေတြ ေလ့လာလိုက္တဲ့အခါ က်န္းမာေရးဆန္ (ေပါင္းဆန္) ကို စေတြ႕တယ္။ သုေတသနလုပ္ ၾကည့္ တယ္။ ပါဝင္တဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ ကို ေလ့လာတယ္။ ေပါင္း ဆန္ကို ယုံ ၾကည္ စိတ္ခ်စြာနဲ႕ ထုတ္ လုပ္နိုင္ၿပီဆို တဲ့ အခါ အေမနဲ႕ ညီမ ကို စမ္းၿပီး စား ေစတယ္။ အေမက မနက္လင္းလာ တာ နဲ႕ ဆီးခ်ိဳတိုင္း တာ ၂၈၀ ေလာက္ ရွိတယ္။ သည္ ဆန္စားၿပီး ေနာက္ပိုင္း မွာ ဆီးခ်ိဳ က ၁၄၀/ ၁၂၀/ ၁ဝဝ ဝန္း က်င္ ပုံမွန္ အတိုင္း ျဖစ္လာတယ္။
ညီမေလးဆိုရင္လည္း သည္ ဆန္ စားၿပီးေနာက္ပိုင္းမွာ အိုဗာ ဝိတ္ကေန တျဖည္းျဖည္းက်လာ ပါတယ္။ ေဆြ မ်ိဳး နီးစပ္နဲ႕ သူငယ္ ခ်င္းေတြကိုလည္း သည္ဆန္ကို စမ္းသပ္ၿပီး စားသုံးေစ တဲ့ အခါ က်န္းမာေရးဆန္ရဲ႕ အက်ိဳး သက္ ေရာက္မႈေတြက ခိုင္လုံတယ္လို႔ ေျပာလို႔ရတယ္။ အဲသည္ကေန ကာ စတန္ မာေတြဆီခ်ျပတာဟာ တစ္ႏွစ္ ခြဲေလာက္ရွိသြားပါၿပီ။ လူ တိုင္းစား ဖို႔ဆိုရင္ သည္ဆန္ကို ဓာတ္ခြဲခန္း ေတြ မွာ စစ္ထားတဲ့ အ ေျဖေတြ၊ သက္ဆိုင္ ရာ ဆရာဝန္ ေတြရဲ႕ ေထာက္ခံခ်က္ ေတြ ရယူၿပီး ျပည္သူေတြကို ပညာေပး တဲ့ ပြဲေလးေတြ လုပ္ေပးပါမယ္။ ေဈး ႏႈန္းကိုလည္း ေလွ်ာ့နိုင္သမွ် ေလွ်ာ့ နိုင္ေအာင္ အေျခခံလူတန္းစား အထိ စားနိုင္ ေအာင္ ထုတ္လုပ္နိုင္ တဲ့ နည္း လမ္း ေတြ ရွာေဖြသြားမွာ ပါ။ က်န္းမာ ေရးဆန္ကို ထုတ္လုပ္ တဲ့ေနရာမွာ အိႏၵိယ နည္းပညာကို အသုံးျပဳ ထားၿပီး ဂ်ာမနီစက္ေတြနဲ႕ ႀကိတ္ခြဲ တာ ျဖစ္ တယ္
ထုတ္လုပ္ပုံအဆင့္ဆင့္
က်န္းမာေရးဆန္ကို ထုတ္ လုပ္တဲ့ ေနရာမွာ စပါးဘဝကေန အဆီ စ ထုတ္ ရပါတယ္။ အဲသည္ ေနရာမွာ ဓာ တုေဗဒပစၥည္းေတြ လုံးဝ သုံးမထား ပါဘူး။ သဘာဝ နည္းပညာအတိုင္းပဲ အရင္ဆုံး ေရနဲ႕ ၆၀ ဒီဂရီကေန ၈၀ ဒီ ဂရီအထိ အပူေပးပါတယ္။ ၾကက္ သိမ္း ေႏြး အေျခအေနမွာ စပါးေတြ ထည့္ၿပီး ေမာ္တာနဲ႕ေမႊပါတယ္။ ရွစ္ နာရီၾကာ ထားၿပီးရင္ အဲသည္ေရေတြ ကို ေဖာက္ခ်ပါတယ္။ ဆန္အတြင္းမွာ ရွိတဲ့ ေရမွာေပ်ာ္ဝင္နိုင္တဲ့ ကစီ ဓာတ္ ေတြ၊ အခ်ိဳဓာတ္ေတြဟာ ေရနဲ႕ ပါ သြား ပါတယ္။ တ ျခား ဗီတာမင္ ေအ ေတြ၊ ဘီေတြ ဇင့္ဓာတ္ေတြလည္း ပါ သြားပါ တယ္။ ေနာက္ထပ္ ဒုံး က်ည္ ပုံစံမ်ိဳး ထည့္စရာထဲမွာထည့္ၿပီး ေရေႏြး ေငြ႕နဲ႕ ၁၅ မိနစ္ၾကာ ေပါင္းေပး ရပါ မယ္။ အဲသည္အခါ ပြေနတဲ့ ဆန္ သားေတြ က ျပန္က်စ္သြားၿပီး စပါး ခြံနဲ႕ ဆန္သား ၾကားမွာရွိတဲ့ ဖြဲႏုု ဓာတ္ ေတြက ဆန္ထဲ ကို ျပန္ဝင္ သြားပါ တယ္။ ဖြဲ႕ႏုထဲမွာ ပါ ဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ ေအ၊ ဗီတာမင္ဘီနဲ႕ ဇင့္ ဓာတ္ေတြက သည္ဆန္ထဲကို ျပန္ဝင္ လာ ပါတယ္။ ၁၅ မိနစ္ၾကာ တဲ့အခါ စပါး ကို ေဖာက္ခ် တယ္။ အေျခာက္ ခံတယ္။ ၿပီးေတာ့ ႀကိတ္ လိုက္တဲ့အခါ က်န္းမာေရးဆန္ ျဖစ္ တဲ့ ေပါင္းဆန္ကို ရရွိပါတယ္။
သည္ဆန္က အဆီဓာတ္ပါ ဝင္မႈ နည္းတာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာ ဂါသည္ ေတြ၊ ႏွလုံးေသြးေၾကာ က်ဥ္းတဲ့ သူ ေတြ၊ ကိုလက္စထေရာ မ်ားေနတဲ့ သူ ေတြ၊ ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ခ်င္တဲ့ သူေတြအတြက္ ရည္႐ြယ္ၿပီး ထုတ္ လုပ္ ပါတယ္။ သည္ဆန္ကို စားသုံး တဲ့သူေတြ ဟာ ဗီတာမင္ဘီအျပည့္ အဝ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ႏွလုံးေရာဂါ၊ ေသြးတိုး ေရာဂါျဖစ္တာေတြကေန ကာ ကြယ္ေပးပါတယ္။ ဖိုက္ဘာ (အ မွ်င္ ဓာတ္) ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာ ေၾကလြယ္ၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္သူေတြကို လည္း ဝမ္းမွန္ေစပါတယ္။ ဇင့္ ဓာတ္ အ ျပည့္အဝ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရာဂါ ကို တိုက္ထုတ္ေပးတဲ့ ဆဲလ္ အသစ္ ေတြကို ျဖစ္ေပၚေစၿပီး ကိုယ္ ခံစြမ္းအား ျမႇင့္တင္ေပးပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ေတြ စားသုံး ရင္လည္း ကေလး ငယ္ ကို သူငယ္ နာေရာဂါ ကင္းေစပါ တယ္။
ကြၽန္မက က်န္းမာေရးဆန္လို႔ အမည္ေပးထားတဲ့ ေပါင္းဆန္ကို ေတာ့ ဧရာဝတီတိုင္းဘက္မွာ အ မ်ား ဆုံး ထုတ္လုပ္ပါတယ္။ ျပည္ပ ကို တင္ပို႔တာမ်ားပါတယ္။ ကြၽန္မ အေနနဲ႕ ျပည္ တြင္းကို စျဖန႔္တာ တစ္ႏွစ္ခြဲေလာက္ရွိပါၿပီ။ လူေတြ က အရင္က စား လို႔ေကာင္းတာကို ႀကိဳက္တယ္၊ ခံ တြင္းေတြ႕တာကို ႀကိဳက္တယ္။ ဒါေပမဲ့ အသိပညာ ျမင့္လာေတာ့ က်န္းမာ ေရးကို လိုက္စားလာၾကတယ္။ ဩဂဲ နစ္ကို စားသုံးလာၾကတယ္။ က်န္းမာ ေရး ကို လိုက္စားတဲ့သူေတြကေတာ့ က်န္းမာေရးဆန္ကို မွာ စားလာၾက ပါတယ္။ လက္ရွိမွာ အညာေဒသ ဘက္ေတြကစၿပီး မွာစားတာ မ်ား လာ ပါရတယ္။ ဘိတ္၊ ထားဝယ္ ဘက္က လည္း အမွာမ်ားလာပါ တယ္။
ဘက္စမာတီ
နိုင္ငံျခားကေန ဘက္စမာတီ ဆိုတဲ့ အမ်ိဳးအစားက အိႏၵိယက ေန ဝင္လာတယ္။ ဆီးခ်ိဳသမား ေတြစား တာမ်ားပါတယ္။ ေဈးအ ရမ္းႀကီးပါ တယ္။ ဆန္တစ္အိတ္ကို က်ပ္တစ္ သိန္း ခြဲပတ္လည္ေလာက္ ရွိပါတယ္။ ေငြေၾကးခ်မ္းသာတဲ့သူ ေတြပဲ စားနိုင္ပါတယ္။ လူလတ္ တန္းစားနဲ႕အေျခခံ လူတန္းစားေတြ အတြက္ ထုတ္ကုန္ တစ္ခု လိုအပ္ ေနပါတယ္။ ဟိုကေန မ်ိဳး ယူၿပီး သည္မွာ စမ္းသပ္စိုက္ၾက တယ္။ ရွမ္းျပည္မွာ စိုက္တယ္။ လက္ရွိ မွာ ျပည္တြင္းကထြက္တဲ့ ဘက္စမာ တီဆိုၿပီး တံဆိပ္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႕ ထုတ္ လုပ္ တယ္။ ေဈးထဲမွာလည္း ျပည္ ခ်င္နဲ႕ ေရာင္းၾကပါတယ္။
လက္ရွိ ကြၽန္မရဲ႕ က်န္းမာေရး ဆန္ ကေတာ့ ရိုးရိုးျမန္မာနိုင္ငံ ထြက္တဲ့ ေဈးသက္သာတဲ့ ဧည့္ မထဆန္ အမ်ိဳး အ စားကေန ထုတ္ လုပ္ပါတယ္။ ေဈး သက္သာတဲ့ ဆန္အမ်ိဳးအစားျဖစ္ၿပီး လုပ္ ေဆာင္ခေလးပဲ ယူထားတဲ့ အ တြက္ ဘက္စမာတီထက္ေတာ့ ေဈး အမ်ားႀကီး သက္သာပါတယ္။ အား သာခ်က္ကေတာ့ ေဈးသက္ သာတာ ပါပဲ။
က်န္း မာ ေရး ဆန္ ကို တင္ ေရာင္း စဥ္တုန္းက မေရာင္းရပါ ဘူး။ အကုန္ လုံးကို လက္ေဆာင္ ေပးလိုက္ရတယ္။ အမ်ားက ေျပာ ဖူးတယ္။ မလႉတတ္ ရင္ေဈးေရာင္း ေပါ့။ လက္ေဆာင္ေတြ ေပး ေပးေန ရာကေန သည္ဆန္ အ ေၾကာင္း သိလာၾကေတာ့ တျဖည္း ျဖည္း နဲ႕ ေရာင္းလာရတယ္။ ျပည္ တြင္းစား သုံးမႈက တစ္လကို တစ္တန္ ကေန ႏွစ္တန္အထိ တက္တက္လာပါ တယ္။ ကိုယ္စားလွယ္ယူခ်င္တဲ့သူ ေတြဆိုရင္ မႏၲေလး၊ ေက်ာက္ပန္း ေတာင္း၊ မူဆယ္နဲ႕ ၿမိတ္ဘက္က ေန ဆက္သြယ္လာတယ္။ ေနာက္ ပိုင္းမွာ အေျခခံလူတန္းစားေတြပါ စားနိုင္ ေအာင္ ေဈးႏႈန္းေတြကို သည္ထက္ နိမ့္ေရာင္းနိုင္ေအာင္ စီစဥ္ေနတယ္။
ေနာက္ထပ္ ျမန္မာ မုန႔္အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေပါင္ မုန႔္၊ ၾကာဆံ၊ ေခါက္ဆြဲေတြအထိ ထပ္ လုပ္ဖို႔ ရွိပါ တယ္။ လက္ရွိမွာ သိဒၶိ ကို မိတ္ဆက္ တဲ့ အေနနဲ႕ နို႔ဆီဘူးႏွစ္ဘူး ဝင္နဲ႕ ေျခာက္ဘူး ဝင္ ပါကင္ ထုပ္ က ေလး ေတြနဲ႕လည္း ျဖန႔္ခ်ိေနပါတယ္။ ႏွစ္ ဘူးဝင္ ပက္ကင္ထုပ္ကို က်ပ္ ၁ဝဝဝ၊ ေျခာက္ဘူးဝင္ပက္ကင္ ထုပ္ကို က်ပ္ ၂၈ဝဝ နဲ႕ ျဖန႔္ခ်ိေရာင္းခ် ပါတယ္။ အား လုံးရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ျဖည့္ ဆည္းေပး ဖို႔ က်န္းမာေရးဆန္ကို ထုတ္လုပ္ပါ တယ္။ က်န္းမာလွပဖို႔ ဆို သိဒၶိဆန္ကို စားၾကပါလို႔ တိုက္ တြန္း ခ်င္ပါတယ္။
Author: ေအာင္ထြန္းဦး
သိဒ္ဓိ ကျန်းမာရေးဆန်ထုတ်လုပ်ရောင်းချတဲ့ အမျိုးသမီးလုပ်ငန်းရှင်တစ်ဦး
အိန္ဒိယနည်း ပညာနဲ့ ပေါင်းဆန်ထုတ် လုပ်တာ ကို လေ့လာပြီး သိဒ္ဓိကျန်း မာ ရေး ဆန် ထုတ်လုပ်ရောင်းချတဲ့ မဝတ်ရည်ဇော်။ရန်ကုန်၊ ဖေဖော်ဝါရီ ၁၃ - ကျွန်မ ဆန် လော ကထဲကို စရောက်တော့ သ မားရိုးကျ ဆန်ကြိတ်ရောင်းတဲ့ လုပ်ငန်းကနေ ဖောက်ထွက်နိုင်တဲ့ လုပ်ငန်းရှင် တစ် ယောက်ဖြစ်ဖို့ ဆုံး ဖြတ်လိုက်တယ်။ အိန္ဒိယနည်း ပညာနဲ့ ပေါင်း ဆန်ထုတ် လုပ်တာ ကို လေ့လာပြီး သိဒ္ဓိကျန်း မာ ရေး ဆန် ထုတ်လုပ်ရောင်းချတဲ့ လမ်း ကြောင်းပေါ်ကို ရောက်ရှိလာပါ တယ်။
- မဝတ်ရည် ဇော် ပါ။ အသက် ၃၁ နှစ်ရှိပါပြီ။ ငယ်ငယ်က ဒဂုံအထက(၁)ကျောင်း မှာ ပညာသင် ယူရင်း ၁၀ တန်း အောင်ပါတယ်။ နိုင်ငံ တကာဆက် ဆံရေး BA (IR) ဘွဲ့ရပြီး နောက် စင်ကာပူသွားပြီး Raffles ကနေ Diploma in Hospitality Ma-nagement ကို ရယူခဲ့ပါတယ်။ အဲ သည့် နောက် Diploma in Tourism and Hotel Management (Abe,UK) နဲ့ Diploma in Acc-ounting (LCCI), UK) တို့ကို လည်း ရယူပါတယ်။ Single Diploma in HR (ICM.UK) စတဲ့ ဘွဲ့တွေ ကို လည်း ရရှိခဲ့ပါတယ်။
- ဟို တယ်လုပ်ငန်းတွေမှာ အ လုပ် ဝင်ဖြစ် ပါတယ်။ စင်ကာပူမှာ Hilton Hotel (FO Dept, Singapore), Park Royal Hotel (F&B dept, Sin-gapore), Matropolitan YMCA (Hotel Management) အတွေ့ အ ကြုံရခဲ့ တယ်။ Chatrium Hotel Ro-yal Lake ရန်ကုန်မှာ (FO dept and engineering department) တာ ဝန်တွေယူခဲ့ပြီး ချောင်းသာကမ်း ခြေ မှာ ဧရာဦးဟိုတယ်ရဲ့ အတွေ့ အကြုံ တွေ ရှိခဲ့တယ်။ လက်ရှိမှာ တော့ ရှေ့ က ရခဲ့တဲ့ အတွေ့အကြုံ တွေနဲ့ မတူတဲ့ သိဒ္ဓိတံဆိပ်နဲ့ ကျန်း မာရေးအကျိုး ပြု ဆန် ထုတ်လုပ် ဖြန့်ဖြူးတဲ့ ဧရာဦးကုမ္ဗ ဏီ လီမိ တက်ရဲ့ မန်နေးဂျင်းဒါရိုက် တာ အ ဖြစ်နဲ့ ဦးဆောင်လုပ်ကိုင်နေ တာပါ။
လုပ်ငန်းစတင်
၂၀၁၆ ခုနှစ်လောက်က သည် လုပ်ငန်းကို စတင်မယ်ဆိုတော့ မြန်မာ နိုင်ငံ ဆန်စပါးအသင်းချုပ် ကနေ ဦးစီးဖွင့်တဲ့ သင်တန်း ကျောင်းတွေ တက်ဖြစ်ပါတယ်။ အဲသည်ကနေ ကို ကာကိုလာ လက် လီ သင်တန်းကို တက် ခဲ့ တယ်။ လက်လီသင်တန်းမှာ ဝင်ရောက် ဆွေး နွေးရင်းနဲ့ ပြည်တွင်း မှာ ကျန်းမာ ရေးအကျိုးပြုဆန် ထုတ် လုပ်တဲ့ လုပ်ငန်းကို စွန့် ဦးလုပ်ကိုင်နိုင် ဖို့ တွန်းအားတွေ၊ အကြံဉာဏ်တွေ အ များကြီး ရခဲ့ပါ တယ်။ ဥပမာ အ နေနဲ့ ပြရရင် “ကျန်း မာလှပဖို့ သိဒ္ဓိ ဆန်ကို စားကြစို့” ဆို တဲ့ စာသား လေး ကို ကို ကာ ကို လာ သင်တန်း သားတွေ ဝိုင်း ပြီး စဉ်းစား ပေးခဲ့တာ ပါ။
၂၀၁၅ အောက်တိုဘာ ၃၀ ရက်က စပြီး သည်ဆန်စပါးလော ကကို စတင် ဝင် ရောက်ခဲ့တာပါ။ မိဘ တွေ အစဉ် အ ဆက် မိရိုးဖလာလုပ် ကိုင်လာတဲ့ လုပ် ငန်းဖြစ်လို့လည်း ဒါကို စတင်ဖြစ် ပါ တယ်။ မိရိုးဖလာ လုပ်ငန်း အဆင့်မြှင့်တင်ဖို့ ကြိုးစား တာပါ။ ခေတ်မမီ တော့တဲ့ ဆန်စက် တွေကို အဆင့် မြင့် ဆန်စက်တွေနဲ့ ပြောင်းလဲတပ်ဆင်ပါ တယ်။ အဲ သည်အတွက် ခြောက်လ လောက် အချိန်ယူပြင်ဆင်ရပါတယ်။ အရင် တန် ၃၀ ကျကို တန် ၅၀ ကျဖြစ် အောင် ပြောင်းလဲပါတယ်။ ပြည်ပ ကို တင်ပို့နိုင်တဲ့အထိ ကြိတ်ခွဲ ရောင်းချ နေတာဖြစ်တယ်။ သိဒ္ဓိဆို တဲ့ ကျန်း မာရေးအတွက် အဆီ ထုတ်ထား တဲ့ ဆန်ကို စတင်ထုတ် လုပ်တာကတော့ တစ်နှစ်ခွဲ လောက်ပဲ ရှိသေးတယ်။
အခက်အခဲတွေ
ကျွန်မက ဝန်ထမ်း အရင်လုပ် ခဲ့ရတာဆိုတော့ လုပ်ငန်းရှင်တစ် ယောက်ဖြစ်လာတဲ့အခါ ကွာခြားမှု တွေက အများကြီးပါပဲ။ အရင်က ဟို တယ်လုပ်ငန်းကနေ ကုန်ထုတ် လုပ် ငန်းကို ဝင်ရတဲ့အခါ စိန်ခေါ်မှု တွေ များပါတယ်။ ဟိုတယ်မှာက တော့ လူ တ ကာကို ပြုံးပြနေရ တယ်။ စိတ်မဆိုး ရ ဘူး။ ဒေါသ မထွက်ရဘူး။ လူတစ် ယောက်ကို လက်ခံနိုင်အောင် ပြုံးပြုံး လေးပဲ ဆက်ဆံပြောဆိုရတယ်။ ကုန် ထုတ်လုပ်ရေးအပိုင်းမှာကျတော့ ရက်စ်အော်နိုးပဲ ပြောလို့ရတယ်။ Ma-nagement အပိုင်းက လုံးဝ ပြောင်း လဲ သွားပါတယ်။ ပထမဆုံး စဝင်လာချိန် မှာ ကိုယ်နဲ့တွေ့တဲ့ အ လုပ်သမားတစ် ယောက်ကို ပြောတယ်။ အိတ်တွေကို သည်လိုမစီနဲ့ သည်လိုတန်းပြီးစီ ထား လို့ပြောတဲ့ အခါ သူက တံမြက်စည်းကို ပစ်ချ ပြီး “ခင်ဗျားကို ဒီလိုမျိုး လုပ်ဖူးလို့ လား၊ သူများကို လက်ညှိုးထိုးခိုင်း ရုံ လောက်နဲ့ ခိုင်းလို့မရဘူး၊ သူက မနက် ၈းဝဝ နာရီကတည်းက လုပ် နေရတာ၊ ပင်ပန်းနေပြီ”လို့ ပြန်ပြော တော့ ပထမ စိတ်ဆိုးမိတယ်။ ပြန် စဉ်းစားကြည့် တော့ သူတို့ရဲ့ဘဝ တွေကို ပြန်လေ့ လာ ဖို့ လိုအပ်တယ် ဆိုတာ သွားတွေ့ တယ်။ နိစ္စဓူဝ မနက်မိုးလင်း သူတို့ဘာ လုပ်လဲဆို တာကအစ လေ့လာရ တယ်။ ကိုယ် တိုင်ကတော့ စပါးအိတ် မထမ်းနိုင် ဘူး။ ဒါပေမဲ့ အနီးအနား မှာ နေပြီး တာလီချိုးပေးတယ်။ တံမြက် စည်း လှည်းပေးတာကနေစရပါတယ်။ သူတို့ရဲ့ စိတ်ခံစားချက် ဘာတွေရှိ လဲဆိုတာကအစ လေ့လာပါတယ်။ အဲ သည်ကနေ တစ်ဆင့်ပြီးတစ် ဆင့် လို တိုးပိုလျှော့လေးနဲ့ ကြိုးစား ခဲ့ရပါ တယ်။
ကျွန်မဝင်ဝင်ချင်းမှာလည်း ဆန် စပါးလောကက တဖြည်းဖြည်း ထောင် တက်သွားတယ်။ မှော်ဘီ ဆိုတာက လည်း နယ်မြို့လိုဖြစ်နေ တော့ ဈေးကွက် အပြောင်းအလဲ က အရမ်းများ ပါတယ်။ တချို့ည တွေဆို အိပ်လို တောင် မပျော်ပါ ဘူး။ ဘာလို့လဲဆို တော့ အစိုးရက သတ်မှတ်တဲ့ စပါး ဈေး က ကျပ်ငါး သိန်း၊ ကိုယ့်အနားက ပေါက်ဈေး က ကျပ်ခြောက်သိန်းတွေ ဖြစ်နေ တယ်။ ဆန်ဈေးက ကျလာ တယ်။ စပါးဈေးက တက်လာတယ်။ Balance ညီဖို့ မနည်းကြိုးစားရပါ တယ်။ တချို့က ပြောကြတယ်။ ဆန် ၂၄ ပြည်ရမှ ငွေလေး ကျပ် ၃ဝဝ/၄ဝဝ လောက်မြတ်ဖို့ကို ဖျစ် ဖျစ်မြည်အောင် ကြိုးစားရတယ်။ ဟိုတယ်မှာ လုပ်ရ တာနဲ့ ဆန်စပါး လောကမှာလုပ်ရတာ ပိုပင်းပန်းရ ပါတယ်။ လယ်ထဲမှာ ပေါက် နေတဲ့ စပါးပင်လေးတွေကစပြီး ဂရုစိုက် ခဲ့ရပါတယ်။ ဓာတ်မြေဩဇာ အ များကြီးမသုံးဖို့ကို လယ်သမားတွေ ကို ပြောရတယ်။ အထွက်နှုန်းတိုး အောင် ဓာတ်မြေဩဇာတွေ အများ ကြီး သုံးတဲ့ အကျိုးဆက် တွေက ဆန် ကြိတ်ခွဲတဲ့အထိ လာ သက်ရောက်ပါ တယ်။ လယ်ထဲအ ထိ ဆင်းရတယ်။ စပါး ခြင်ရတယ်။ တင်းတောင်းနဲ့ စပါးပုံပေါ်က ခြင် ယူတာကအစ ပညာပါ တယ်။ တင်းတောင်းရဲ့အတွင်းဘက် မှာ ထောင့်ချိုးတွေ ချိုးထားလား။ ဘယ်လောက်ခိုးထားလဲဆိုတာက အ စ ပြန်သင်ယူရပါတယ်။ စပါးပွဲစားတွေ ဆီက ပြန်သင်ယူရတာ လည်း ရှိပါ တယ်။ အိတ်ထဲထည့်တဲ့ ပုံတွေ၊ကမာ ရိုက်တဲ့ပုံစံတွေကအစ သူတို့ဆီက ပြန် သင်ခဲ့ရပါတယ်။
ဆန်ရောင်းတယ်ဆိုရင်လည်း ဝါး တန်းလမ်း ကုန်စည်ဒိုင်တို့၊ ဘုရင့် နောင် ကုန်စည်ဒိုင်တို့ကို မနက် ၆းဝဝ နာရီလောက် သွားရ တယ်။ သွားပြီး တော့ ဘယ်လို အ ရောင်းအဝယ်လုပ် နေ လဲ၊ ဘယ် ဟာတွေက ဈေးသက် သာ လဲ၊ ဘယ်လိုဟာတွေက တန်းမြင့် ဆန် တွေ ဖြစ်နေလဲ လိုက်လေ့လာရပါ တယ်။ ကိုယ့်ဒေသကထွက်တဲ့ဟာ နဲ့ သူတို့ဆီမှာ တန်းမြင့်ဝင်နိုင် အောင်လို့ ကြိုးစားရပါတယ်။
ကျန်းမာရေးဆန်
(ပေါင်းဆန်)
ကျန်းမာရေးဆန်ကို ထုတ်ဖြစ် သွားတာကတော့ ကျွန်မရဲ့အမေ ဆီး ချို ရောဂါဖြစ်တာကနေ စပါ တယ်။ ညီမလေးက အိုဗာဝိတ်ပေါ့ နော်။ သူ က အရမ်းပိန်ချင်တယ်။ အမေက ထ မင်းခိုးစားတယ်။ ညီမ က ပိန်ဆေးတွေ သောက်တယ်။ အ မြဲတမ်း နှစ်ယောက် စလုံးကို မိသား စု ဆရာဝန်ဆီ လိုက်ပို့ နေ ရတယ်။ ကျန်းမာရေးက မကောင်း လာကြ ဘူး။ ဆန်စပါးလောကကို ဝင် လိုက် တဲ့အချိန် စပါးမျိုးတွေ၊ ဆန်အ မျိုး အစားတွေ လေ့လာလိုက်တဲ့အခါ ကျန်းမာရေးဆန် (ပေါင်းဆန်) ကို စတွေ့တယ်။ သုတေသနလုပ် ကြည့် တယ်။ ပါဝင်တဲ့ အာဟာရ ဓာတ်တွေ ကို လေ့လာတယ်။ ပေါင်း ဆန်ကို ယုံ ကြည် စိတ်ချစွာနဲ့ ထုတ် လုပ်နိုင်ပြီဆို တဲ့ အခါ အမေနဲ့ ညီမ ကို စမ်းပြီး စား စေတယ်။ အမေက မနက်လင်းလာ တာ နဲ့ ဆီးချိုတိုင်း တာ ၂၈၀ လောက် ရှိတယ်။ သည် ဆန်စားပြီး နောက်ပိုင်း မှာ ဆီးချို က ၁၄၀/ ၁၂၀/ ၁ဝဝ ဝန်း ကျင် ပုံမှန် အတိုင်း ဖြစ်လာတယ်။
ညီမလေးဆိုရင်လည်း သည် ဆန် စားပြီးနောက်ပိုင်းမှာ အိုဗာ ဝိတ်ကနေ တဖြည်းဖြည်းကျလာ ပါတယ်။ ဆွေ မျိုး နီးစပ်နဲ့ သူငယ် ချင်းတွေကိုလည်း သည်ဆန်ကို စမ်းသပ်ပြီး စားသုံးစေ တဲ့ အခါ ကျန်းမာရေးဆန်ရဲ့ အကျိုး သက် ရောက်မှုတွေက ခိုင်လုံတယ်လို့ ပြောလို့ရတယ်။ အဲသည်ကနေ ကာ စတန် မာတွေဆီချပြတာဟာ တစ်နှစ် ခွဲလောက်ရှိသွားပါပြီ။ လူ တိုင်းစား ဖို့ဆိုရင် သည်ဆန်ကို ဓာတ်ခွဲခန်း တွေ မှာ စစ်ထားတဲ့ အ ဖြေတွေ၊ သက်ဆိုင် ရာ ဆရာဝန် တွေရဲ့ ထောက်ခံချက် တွေ ရယူပြီး ပြည်သူတွေကို ပညာပေး တဲ့ ပွဲလေးတွေ လုပ်ပေးပါမယ်။ ဈေး နှုန်းကိုလည်း လျှော့နိုင်သမျှ လျှော့ နိုင်အောင် အခြေခံလူတန်းစား အထိ စားနိုင် အောင် ထုတ်လုပ်နိုင် တဲ့ နည်း လမ်း တွေ ရှာဖွေသွားမှာ ပါ။ ကျန်းမာ ရေးဆန်ကို ထုတ်လုပ် တဲ့နေရာမှာ အိန္ဒိယ နည်းပညာကို အသုံးပြု ထားပြီး ဂျာမနီစက်တွေနဲ့ ကြိတ်ခွဲ တာ ဖြစ် တယ်။
ထုတ်လုပ်ပုံအဆင့်ဆင့်
ကျန်းမာရေးဆန်ကို ထုတ် လုပ်တဲ့ နေရာမှာ စပါးဘဝကနေ အဆီ စ ထုတ် ရပါတယ်။ အဲသည် နေရာမှာ ဓာ တုဗေဒပစ္စည်းတွေ လုံးဝ သုံးမထား ပါဘူး။ သဘာဝ နည်းပညာအတိုင်းပဲ အရင်ဆုံး ရေနဲ့ ၆၀ ဒီဂရီကနေ ၈၀ ဒီ ဂရီအထိ အပူပေးပါတယ်။ ကြက် သိမ်း နွေး အခြေအနေမှာ စပါးတွေ ထည့်ပြီး မော်တာနဲ့မွှေပါတယ်။ ရှစ် နာရီကြာ ထားပြီးရင် အဲသည်ရေတွေ ကို ဖောက်ချပါတယ်။ ဆန်အတွင်းမှာ ရှိတဲ့ ရေမှာပျော်ဝင်နိုင်တဲ့ ကစီ ဓာတ် တွေ၊ အချိုဓာတ်တွေဟာ ရေနဲ့ ပါ သွား ပါတယ်။ တ ခြား ဗီတာမင် အေ တွေ၊ ဘီတွေ ဇင့်ဓာတ်တွေလည်း ပါ သွားပါ တယ်။ နောက်ထပ် ဒုံး ကျည် ပုံစံမျိုး ထည့်စရာထဲမှာထည့်ပြီး ရေနွေး ငွေ့နဲ့ ၁၅ မိနစ်ကြာ ပေါင်းပေး ရပါ မယ်။ အဲသည်အခါ ပွနေတဲ့ ဆန် သားတွေ က ပြန်ကျစ်သွားပြီး စပါး ခွံနဲ့ ဆန်သား ကြားမှာရှိတဲ့ ဖွဲနုု ဓာတ် တွေက ဆန်ထဲ ကို ပြန်ဝင် သွားပါ တယ်။ ဖွဲ့နုထဲမှာ ပါ ဝင်တဲ့ ဗီတာမင် အေ၊ ဗီတာမင်ဘီနဲ့ ဇင့် ဓာတ်တွေက သည်ဆန်ထဲကို ပြန်ဝင် လာ ပါတယ်။ ၁၅ မိနစ်ကြာ တဲ့အခါ စပါး ကို ဖောက်ချ တယ်။ အခြောက် ခံတယ်။ ပြီးတော့ ကြိတ် လိုက်တဲ့အခါ ကျန်းမာရေးဆန် ဖြစ် တဲ့ ပေါင်းဆန်ကို ရရှိပါတယ်။
သည်ဆန်က အဆီဓာတ်ပါ ဝင်မှု နည်းတာကြောင့် ဆီးချိုရော ဂါသည် တွေ၊ နှလုံးသွေးကြော ကျဉ်းတဲ့ သူ တွေ၊ ကိုလက်စထရော များနေတဲ့ သူ တွေ၊ ကိုယ်အလေး ချိန် လျှော့ချချင်တဲ့ သူတွေအတွက် ရည်ရွယ်ပြီး ထုတ် လုပ် ပါတယ်။ သည်ဆန်ကို စားသုံး တဲ့သူတွေ ဟာ ဗီတာမင်ဘီအပြည့် အဝ ပါဝင် တာကြောင့် နှလုံးရောဂါ၊ သွေးတိုး ရောဂါဖြစ်တာတွေကနေ ကာ ကွယ်ပေးပါတယ်။ ဖိုက်ဘာ (အ မျှင် ဓာတ်) ပါဝင်တာကြောင့် အစာ ကြေလွယ်ပြီး ဝမ်းချုပ်သူတွေကို လည်း ဝမ်းမှန်စေပါတယ်။ ဇင့် ဓာတ် အ ပြည့်အဝ ပါဝင်တာကြောင့် ရောဂါ ကို တိုက်ထုတ်ပေးတဲ့ ဆဲလ် အသစ် တွေကို ဖြစ်ပေါ်စေပြီး ကိုယ် ခံစွမ်းအား မြှင့်တင်ပေးပါတယ်။ ကိုယ်ဝန်ဆောင် မိခင်တွေ စားသုံး ရင်လည်း ကလေး ငယ် ကို သူငယ် နာရောဂါ ကင်းစေပါ တယ်။
ကျွန်မက ကျန်းမာရေးဆန်လို့ အမည်ပေးထားတဲ့ ပေါင်းဆန်ကို တော့ ဧရာဝတီတိုင်းဘက်မှာ အ များ ဆုံး ထုတ်လုပ်ပါတယ်။ ပြည်ပ ကို တင်ပို့တာများပါတယ်။ ကျွန်မ အနေနဲ့ ပြည် တွင်းကို စဖြန့်တာ တစ်နှစ်ခွဲလောက်ရှိပါပြီ။ လူတွေ က အရင်က စား လို့ကောင်းတာကို ကြိုက်တယ်၊ ခံ တွင်းတွေ့တာကို ကြိုက်တယ်။ ဒါပေမဲ့ အသိပညာ မြင့်လာတော့ ကျန်းမာ ရေးကို လိုက်စားလာကြတယ်။ ဩဂဲ နစ်ကို စားသုံးလာကြတယ်။ ကျန်းမာ ရေး ကို လိုက်စားတဲ့သူတွေကတော့ ကျန်းမာရေးဆန်ကို မှာ စားလာကြ ပါတယ်။ လက်ရှိမှာ အညာဒေသ ဘက်တွေကစပြီး မှာစားတာ များ လာ ပါရတယ်။ ဘိတ်၊ ထားဝယ် ဘက်က လည်း အမှာများလာပါ တယ်။
ဘက်စမာတီ
နိုင်ငံခြားကနေ ဘက်စမာတီ ဆိုတဲ့ အမျိုးအစားက အိန္ဒိယက နေ ဝင်လာတယ်။ ဆီးချိုသမား တွေစား တာများပါတယ်။ ဈေးအ ရမ်းကြီးပါ တယ်။ ဆန်တစ်အိတ်ကို ကျပ်တစ် သိန်း ခွဲပတ်လည်လောက် ရှိပါတယ်။ ငွေကြေးချမ်းသာတဲ့သူ တွေပဲ စားနိုင်ပါတယ်။ လူလတ် တန်းစားနဲ့အခြေခံ လူတန်းစားတွေ အတွက် ထုတ်ကုန် တစ်ခု လိုအပ် နေပါတယ်။ ဟိုကနေ မျိုး ယူပြီး သည်မှာ စမ်းသပ်စိုက်ကြ တယ်။ ရှမ်းပြည်မှာ စိုက်တယ်။ လက်ရှိ မှာ ပြည်တွင်းကထွက်တဲ့ ဘက်စမာ တီဆိုပြီး တံဆိပ်အမျိုးမျိုးနဲ့ ထုတ် လုပ် တယ်။ ဈေးထဲမှာလည်း ပြည် ချင်နဲ့ ရောင်းကြပါတယ်။
လက်ရှိ ကျွန်မရဲ့ ကျန်းမာရေး ဆန် ကတော့ ရိုးရိုးမြန်မာနိုင်ငံ ထွက်တဲ့ ဈေးသက်သာတဲ့ ဧည့် မထဆန် အမျိုး အ စားကနေ ထုတ် လုပ်ပါတယ်။ ဈေး သက်သာတဲ့ ဆန်အမျိုးအစားဖြစ်ပြီး လုပ် ဆောင်ခလေးပဲ ယူထားတဲ့ အ တွက် ဘက်စမာတီထက်တော့ ဈေး အများကြီး သက်သာပါတယ်။ အား သာချက်ကတော့ ဈေးသက် သာတာ ပါပဲ။
ကျန်း မာ ရေး ဆန် ကို တင် ရောင်း စဉ်တုန်းက မရောင်းရပါ ဘူး။ အကုန် လုံးကို လက်ဆောင် ပေးလိုက်ရတယ်။ အများက ပြော ဖူးတယ်။ မလှူတတ် ရင်ဈေးရောင်း ပေါ့။ လက်ဆောင်တွေ ပေး ပေးနေ ရာကနေ သည်ဆန် အ ကြောင်း သိလာကြတော့ တဖြည်း ဖြည်း နဲ့ ရောင်းလာရတယ်။ ပြည် တွင်းစား သုံးမှုက တစ်လကို တစ်တန် ကနေ နှစ်တန်အထိ တက်တက်လာပါ တယ်။ ကိုယ်စားလှယ်ယူချင်တဲ့သူ တွေဆိုရင် မန္တလေး၊ ကျောက်ပန်း တောင်း၊ မူဆယ်နဲ့ မြိတ်ဘက်က နေ ဆက်သွယ်လာတယ်။ နောက် ပိုင်းမှာ အခြေခံလူတန်းစားတွေပါ စားနိုင် အောင် ဈေးနှုန်းတွေကို သည်ထက် နိမ့်ရောင်းနိုင်အောင် စီစဉ်နေတယ်။
နောက်ထပ် မြန်မာ မုန့်အမျိုးမျိုး၊ ပေါင် မုန့်၊ ကြာဆံ၊ ခေါက်ဆွဲတွေအထိ ထပ် လုပ်ဖို့ ရှိပါ တယ်။ လက်ရှိမှာ သိဒ္ဓိ ကို မိတ်ဆက် တဲ့ အနေနဲ့ နို့ဆီဘူးနှစ်ဘူး ဝင်နဲ့ ခြောက်ဘူး ဝင် ပါကင် ထုပ် က လေး တွေနဲ့လည်း ဖြန့်ချိနေပါတယ်။ နှစ် ဘူးဝင် ပက်ကင်ထုပ်ကို ကျပ် ၁ဝဝဝ၊ ခြောက်ဘူးဝင်ပက်ကင် ထုပ်ကို ကျပ် ၂၈ဝဝ နဲ့ ဖြန့်ချိရောင်းချ ပါတယ်။ အား လုံးရဲ့ ကျန်းမာရေးကို ဖြည့် ဆည်းပေး ဖို့ ကျန်းမာရေးဆန်ကို ထုတ်လုပ်ပါ တယ်။ ကျန်းမာလှပဖို့ ဆို သိဒ္ဓိဆန်ကို စားကြပါလို့ တိုက် တွန်း ချင်ပါတယ်။
Ref: https://www.kumudranews.com/news-32359
No comments:
Post a Comment