ကိုယ္တိုင္ခ်က္စားျခင္လို့ အမွတ္စုေဆာင္းထာရင္း ျကိုက္လြန္းလို့Namdar's Kichen မွတဆင့္ကူးယူေဖာ္ျပလိုက္တာပါ
စီခၽြမ္စတိုင္လ္ 🌶မာလာၾကက္တံုးေျခာက္စပ္ေၾကာ္🌶ျပဳလုပ္နည္း
🌟စီခၽြမ္ဆိုျပီး ျမင္လိုက္တာနဲ႔ အားလံုးက မာလာရွမ္းေကာနဲ႔တြဲျမင္ၾကလိမ့္မယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ တကယ္က စီခၽြမ္ျပည္က စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ နာမည္ၾကီးဟင္းလ်ာတစ္ခုအျဖစ္ ေနရာယူထားတဲ့ ေနာက္ထပ္စားစရာတစ္မ်ိုးရွိပါေသးတယ္။ ဒါကေတာ့ ခုေျပာျပမဲ့ "မာလာၾကက္တံုးေျခာက္စပ္ေၾကာ္" ပါ။
🙋🏻♀️သူ႔ကို ဘာလို႔ လူၾကိဳက္မ်ားလဲဆို ၾကက္သားတံုးေလးေတြကို ဟင္းခတ္အေမႊးၾကိဳင္တစ္ခ်ိဳ႕နဲ႔ ေသခ်ာအရသာဝင္ေအာင္ အရင္ႏွပ္ထားျပီး ခပ္ေျခာက္ေျခာက္ေလး ရေအာင္ေၾကာ္ရတယ္။ ျပီးေတာ့ အဲ့ၾကက္တံုးေၾကာ္ေလးေတြ အနံ႔ေမႊးေအာင္ ျငဳပ္သီးေျခာက္ေတြရဲ႕ အေမႊးရနံ႔ကို အဓိကယူျပီး လုပ္ရတဲ့အတြက္ ျငဳပ္ပြသီးေျခာက္ေတြကို ခပ္မ်ားမ်ား နဲ႔ ပညာသားပါပါထည့္ေလွာ္ရတာကလည္း သူ႔ရဲ႕ အဓိကေသာ့ခ်က္ပါ။ ေနာက္ဆံုးမွာ အနံ႔အရသာပိုျပီး ျပည့္စံုသြားေအာင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ဂ်င္း ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေတြရယ္၊ နႏၵာတို႔ မာလာရွမ္းေကာလုပ္ရမွာသံုးေနက်ျဖစ္တဲ့ အေမႊးၾကိဳင္အနွစ္ရယ္နဲ႔ပါ အရသာျပန္သြင္းေၾကာ္လိုက္ေတာ့ အဲ့ထက္ေကာင္းတဲ့ ၾကက္တံုးေၾကာ္ ရွိပါ့ဦးမလား ေျပာ? 😄
💁🏻♀️သူ႔ကို လုပ္တဲ့နည္းေတြကလည္း တစ္ေနရာနဲ႔တစ္ေနရာ၊ လူတစ္ေယာက္နဲ႔တစ္ေယာက္ေပၚမူတည္ျပီး အနည္းငယ္စီ ကြဲျပားတတ္ပါတယ္။ မနႏၵာကေတာ့ လူတိုင္းကို လိုက္လုပ္စားျဖစ္ေစခ်င္ေတာ့ ကိုယ္ေတြႏိုင္ငံရဲ႕ ေစ်းေတြ Supermarket ေတြထဲမွာ လြယ္လြယ္ကူကူ ဝယ္လို႔ရတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကိုပဲ အသုံးျပဳျပီး အလြယ္ဆံုး နဲ႔ အရသာအရွိဆံုးျဖစ္ေအာင္ ဖန္တီးျပဳလုပ္နည္းေလးကို ပံုတစ္ပံုခ်င္းစီနဲ႔ အဆင့္ဆင့္ေရးေပးထားပါတယ္။ ခုက တရုတ္ႏွစ္သစ္ကူးကာလေလးလည္း ျဖစ္ေနေတာ့ ႏွစ္ကူးမွာ သာမာန္နဲ႔ကြဲထြက္တဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးကို ဖန္တီးခ်က္ျပဳတ္ဧည့္ခံခ်င္တဲ့ သူေတြအတြက္လည္း အိုေကမွာ စိုျပည္ျဖစ္မွာ အေသအခ်ာပါပဲေနာ္။
👩🏻🍳ကဲ...စီခၽြမ္စတိုင္လ္ "မာလာၾကက္တံုးေျခာက္စပ္ေၾကာ္" ျပဳလုပ္နည္း အဆင့္ဆင့္ကို တစ္ပံုခ်င္းစီေအာက္မွာၾကည့္ျပီး အိမ္မွာ လိုက္လုပ္စားလိုက္ၾကရေအာင္...
🌶 စီခၽြမ္စတိုင္လ္ "မာလာၾကက္တံုးေျခာက္စပ္ေၾကာ္" ဆိုတာ ေဟာဒီလိုပဲ ျငဳပ္သီးဖတ္က ၾကက္သားဖတ္ထက္ မ်ားေနတတ္ပါတယ္။ ဒါေတာင္ မနႏၵာ ျငဳပ္သီးဖတ္ေလွ်ာ့ထည့္ေၾကာ္ထားတယ္။ အဲ့ေလာက္ ျငဳပ္သီးမ်ားေနတာ တအားစပ္မွာေပါ့လို႔ ထင္ရင္ေတာ့ မွားသြားမယ္ေနာ္။ ျငဳပ္သီေျခာက္ေတြရဲ႕ အေရာင္ နဲ႔ အနံ႔ကိုပဲ အဓိကယူျပီး အစပ္ကိုေပါ့ေအာင္ ဘယ္လိုေတြေၾကာ္ျပထားလဲဆိုတာ ေနာက္မွာ ဆက္ၾကည့္လိုက္ၾကေနာ္ 👉🏻
အိုေက..စမယ္။ ဘာမွ မလုပ္ခင္ ၾကက္သားေလးေတြကို ေဟာဒီလို လက္တစ္ဆစ္စာ အတံုးေလးေတြ တံုးျပီး အရသာအရင္ႏွပ္ထားေပးရပါမယ္။ ဒါမွ ေၾကာ္တဲ့ခါ ၾကက္သားအတြင္းထိပါ အရသာစိမ့္ဝင္ျပီး စားေကာင္းေနမွာျဖစ္ပါတယ္။ အရသာႏွပ္ဖို႔အတြက္ လိုတာေတြက -
- ၅ မ်ိဳးစပ္တရုတ္ဟင္းခတ္ မဆလာ ( အထုတ္ပံုေလးကို Comment မွာျပထားေပးပါတယ္။ သူမရွိရင္ ရွိတဲ့ တရုတ္မဆလာကိုပဲ အစားထိုး သံုးလိုက္လည္းရပါတယ္ေနာ္)
- ဆား အနည္းငယ္
- သၾကား အနည္းငယ္
- ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ (Light Soy Sauce)
- ႏွမ္းဆီ တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။
ေရွ႕မွာေျပာခဲ့တဲ့ ပစၥည္းေတြအားလံုးနဲ႔ ၾကက္သားတံုးေလးေတြကို ခုလို ႏွံ႔သြားေအာင္ နယ္ေပးလိုက္ပါ။ ျပီးရင္ အဖံုးေလးအုပ္ျပီး ၁ နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားလိုက္ရင္ အရသာေတြ စိမ့္ဝင္သြားျပီး ၾကက္သားက ေၾကာ္ဖို႔ Ready ျဖစ္သြားပါလိမ့္မယ္။
ၾကက္သားႏွပ္ထားတုန္း...Facebook ဆက္သံုးေနလို႔ေတာ့ မရပါဘူးေနာ္...ၾကက္သားစေၾကာ္ခါနီး အဆင္သင့္ျဖစ္ေနေအာင္ လွီးစရာ ျပင္စရာေတြ ရွိပါေသးတယ္လို႔ 😜
🌶 "မာလာၾကက္တံုးေျခာက္စပ္ေၾကာ္" ဆိုေတာ့ သူ႔ကို မာလာအရသာနဲ႔အနံ႔ေလး သြင္းေပးမွ ျပည့္စံုဦးမွာကိုး။ မာလာအရသာသြင္းဖို႔က ဘာေတြေတာင္ ဘယ္ေလာက္ဆက္လုပ္ရဦးမွာလဲဟင္ လို႔ ေတြးေၾကာက္စရာမရွိပါဘူးေနာ္။ ကိုယ္ေတြ မာလာရွမ္းေကာခ်က္ရာမွ သံုးေနၾကျဖစ္တဲ့ မာလာရွမ္းေကာအႏွစ္ေလး ေကာက္ထည့္ဖို႔ပဲလိုတာ။ အဲ့ေတာ့ ကိုယ့္အိမ္မွာ မာလာရွမ္းေကာခ်က္ျပီး ပိုေနတဲ့ အႏွစ္ေတြဘာေတြရွိရင္ အာ့ေလး ယူခ်က္လိုက္ရံုပဲေလ။
သံုးတ့ဲအခါမွာလည္း ကိုယ္ၾကိဳက္တဲ့ ၊ အဆင္ေျပတဲ့ မာလာရွမ္းေကာ အႏွစ္ကို သံုးႏိုင္တာမို႔ ေအးေဆးပဲေလ။ နႏၵာကေတာ့ MR SPICY မာလာရွမ္းေကာ အႏွစ္ကို သံုးထားပါတယ္။ အဲ့တာထုတ္တဲ့ အစ္မက သူ႔ကေလးေတြစားဖို႔အိမ္မွာ စမ္းလုပ္ရင္း လုပ္ျဖစ္သြားတဲ့ အိမ္လုပ္ မာလာရွမ္းေကာ အႏွစ္ေလးဆိုေတာ့ စိတ္ခ်ရတဲ့ ကုန္ၾကမ္းေတြနဲ႔ပဲ လုပ္ထားပါတယ္တဲ့။ မနႏၵာ စမ္းစားၾကည့္ဖို႔ဆိုျပီး လာေပးတာနဲ႔ ဒီမွာ စမ္းထည့္ခ်က္ၾကည့္ျဖစ္တယ္။
အဲ့ ၃ ဘူးက အစပ္ Level ေတြ မတူဘူးသိလား။ နာမည္ေအာက္ေလးမွာ ေရးထားတဲ့ LS ဆိုတာက Low Spicy (အစပ္အနည္းဆံုး) ၊ MS ဆိုတာက Mild Spicy ( အစပ္ပံုမွန္) နဲ႔ XS ဆိုတာက Extra Spicy (အစပ္အမ်ားဆံုး)။
ခု မာလာၾကက္တံုးေျခာက္စပ္လုပ္မွာက ျငဳပ္သီးေျခာက္ေတြလည္း ထည့္ဦးမွာဆိုေတာ့ တစ္အားစပ္မွာစိုးလို႔ မနႏၵာကေတာ့ အစပ္အနည္းဆံုး (LS - Low Spicy) ဘူးေလးကိုပဲ ေရြးျပီး လုပ္ျပေပးပါ့မယ္ေနာ္။
အဲ့ အနွစ္ေတြနဲ႔ပတ္သတ္ျပီး ထပ္ေမးခ်င္တာ၊ မွာခ်င္တာရွိရင္ ေမးလို႔ရေအာင္ သူတို႔ Page Link ေလးကို Comment မွာ ထည့္ေပးထားပါတယ္ေနာ္ 👇🏼
အိုေက...ဒါေလးေတြကေတာ့ ၾကက္သားေၾကာ္ျပီးရင္ မာလာအရသာဝင္ေအာင္ ျပန္လွိမ့္ေၾကာ္ျပီး အရသာသြင္းရာမွာ လိုတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေလးေတြေပါ့ေနာ္။ ဘာေတြလဲဆိုေတာ့ -
- MR SPICY မာလာရွမ္းေကာအနွစ္ (Low Spicy)
- ၾကက္သြန္ျမိတ္
- ဂ်င္း ( ပါးပါးရွည္ရွည္ေလးေတြ လွီးထားေပးပါ)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ (မေထာင္းဘဲ ခုလို အတံုးေသးေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါ)
- ႏွမ္း တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ကဲ ဒီေလာက္ေလးျပင္ျပီးတာနဲ႔ စီခၽြမ္စတိုင္ မာလာၾကက္တံုးေျခာက္စပ္ေၾကာ္ လုပ္ဖို႔ READY ျဖစ္ပါျပီ။
🌶 သူကေတာ့ စီခၽြမ္စတိုင္လ္ "မာလာၾကက္တံုးေျခာက္စပ္ေၾကာ္" ျပဳလုပ္ရာမွ မပါမျဖစ္ ျဖစ္တဲ့ ျငဳပ္ပြရွည္ အေျခာက္ေတာင့္ေတြပါ။ ဟိုလို ဘယာေၾကာ္နဲ႔ တြဲစားတဲ့ ျငဳပ္ရွည္သီးအေျခာက္ အေတာင့္ေသးေလးေတြ လိုမဟုတ္ဘဲ နည္းနည္းပိုရွည္ျပီးပြတာမ်ိဳးေလးေတြ ကို ဝယ္ရပါမယ္။ ဘာလို႔ဆို သူက ဟိုအေသးေလးေတြထက္ အစပ္နည္းျပီး ေၾကာ္တဲ့အခါမွာလည္း အေၾကာ္ခံတဲ့အျပင္ အေရာင္လည္း ပုိလွေစလို႔ပါ။
⚠️သတိ⚠️အတြင္းမွာ ခ်ိဳးၾကည့္လို႔ မိႈတက္ေနတာမ်ိဳးေတြ႔ရင္ေတာ့ လံုးဝလံုးဝ မဝယ္ပါနဲ႔။ စိတ္ခ်ျပီး လတ္ဆတ္တဲ့ ေနရာမ်ိဳးကပဲ ေသခ်ာရွာဝယ္ေပးပါေနာ္။ Supermarket ေတြမွာဆိုရင္ေတာ့ မိႈသတ္ျပီးသား ျငဳပ္ေျခာက္အထုတ္ေတြရွိတတ္ပါတယ္။
ျပီးရင္ အဲ့ျငဳပ္ေျခာက္ေတြကို ဆီပူထဲတန္းထည့္မေၾကာ္ရပါဘူးေနာ္။ အညွာေျခြမယ္။ ခုလို လက္တစ္ဆစ္စာေလာက္ေလးေတြ ျဖတ္ေပးျပီး ေရသန္႔နဲ႔ မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ ၾကိဳစိမ္ထားရပါမယ္။
ေရနဲ႔ဘာလို႔ စိမ္ရလဲဆိုတဲ့ အဓိက အေၾကာင္းအရင္း ၂ ခုကို ဗဟုသုတရေအာင္ ေျပာျပေပးပါ့မယ္။ ပထမတစ္ခ်က္က အဲ့လို ျဖတ္ျပီး စိမ္လိုက္တဲ့အတြက္ ဟင္းကို ပိုစပ္ေစတဲ့ ျငဳပ္သီးအေစ့ေတြနဲ႔ ထြက္လာေစပါတယ္။ ဒုတိယတစ္ခ်က္ကေတာ့ အဲ့ျငဳပ္သီးေျခာက္ေတြကို ဆီပူအိုးထဲ တန္းထည့္ေၾကာ္ရင္ ျငဳပ္သီးထဲက ထြက္သင့္တဲ့ အေမႊးရနံ႔ေတြ အေရာင္ေတြ ထြက္မလာခင္ အတူးျမန္သြားတတ္ပါတယ္။
ဒါ့ေၾကာင့္ အဲ့လိုေလး ေရစိမ္ျပီးေတာ့မွ လုပ္ေတာ့ အစပ္လည္းေလ်ာ့မယ္။ အနည္းငယ္ပြလာျပီး အေၾကာ္လည္းခံပါလိမ့္မယ္ေနာ္။ #NKtips
ေၾကာ္ေနတဲ့ ျငဳပ္ေျခာက္ေတြက ေရေျခာက္ျပီး အေရာင္ရဲရဲစိုစိုေလး ေျပာင္းလာျပီ (အရမ္းၾကြပ္သည္အထိ ထားစရာမလို) ဆို အေမႊးအၾကိဳင္အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲ႔ ဂ်င္းတို႔ထည့္ျပီး ေရာေမႊေၾကာ္လိုက္မယ္။
ၾကက္သြန္ျမိတ္အရင္းက နည္းနည္းထူတာေလးေတြပါ ထည့္ေမႊမယ္။ ပိုေမႊးေအာင္ေလ။
အေမႊးၾကိဳင္ေလွာ္တာ ႏွံေလာက္ျပီဆို အရသာအစပ္အဟပ္ပိုျပည့္စံုသြားေအာင္ ေဟာဒီလို မာလာရွမ္းေကာ အနွစ္ေလး တစ္ဇြန္းေလာက္ပါ ဒီအဆင့္ေလးမွာ ထည့္ေပးလိုက္ပါ။
ျပီးရင္ အရာအားလံုး ႏွံ႔စပ္ေမႊးၾကိဳင္လာေအာင္ ေရာေမႊေပးလိုက္ပါေလ။ ေမႊးလြန္းလို႔ မသိရင္ တရုတ္ျပည္က စားေသာက္ဆိုင္ တစ္ခုရဲ႕ မီးဖိုေခ်ာင္ထဲ ဝင္ခ်က္ေနသလားေတာင္ ထင္ေယာင္ထင္မွား ခံစားလာရလိမ့္မယ္ 😆( အဲ့ေနရာေရာက္ရင္ အိမ္က လူေတြကလည္း လွမ္းျပီး..ဟဲ့..မႊန္လိုက္တာ (ဒါမွမဟုတ္) ဟယ္..ေမႊးလိုက္တာ ဘာေတြလုပ္ေနလဲဆိုျပီး ကိုယ့္ဆီ သူတို႔ attention ေတြ ပံုျပီး ေရာက္လာပါလိမ့္မယ္ေနာ္) 😂
အေမႊးၾကိဳင္အနွစ္က အားလံုး ျပည့္စံုအိုေကျပီဆို ခုနက ဆီစစ္ထားတဲ့ ၾကက္တံုးေၾကာ္ေလးေတြ ျပန္ထည့္ေပးလိုက္ပါေနာ္။
အဲ့မွာ စီခၽြမ္အေမႊးၾကိဳင္ ျငဳပ္သီးေၾကာ္ေတြ နဲ႔ ၾကက္တုံုးေၾကာ္ေတြကို တစ္သားတည္းျဖစ္ေအာင္ မီးရွိန္နည္းနည္း ျမွင့္ျပီး တရွဲရွဲ ေလွာ္ေပးေတာ့ပဲ။ စားဖိုမွဴးၾကီးေတြလို အိုးေတြဘာေတြ ကိုင္လႈပ္ျပီး ၾကက္သားတံုးေတြကို အေပၚေျမွာက္ေၾကာ္ပစ္ 😝
ၾကက္သားတံုးေလးေတြထဲ မာလာအႏွစ္အရသာေတြ ျငဳပ္သီးအေရာင္ေတြ စိမ့္ဝင္သြားျပီး ေမႊးၾကိဳင္ ေျခာက္စပ္သြားျပီဆိုရင္ေတာ့ ေနာက္ဆံုးအဆင့္အေနနဲ႔ အေပၚကေန ႏွမ္းေလးေတြ ၾကက္သြန္ျမိတ္ထိပ္ဖ်ားေလးေတြကို ျဖဴးေပးျပီး....
ေနာက္ဆံုးအၾကိမ္ ႏွံ႔ေအာင္ တစ္ေခါက္ေမႊလိုက္ျပီးရင္ မီးပိတ္လိုက္လို႔ ရပါျပီေနာ္။ 👌🏼
ျပီးရင္ အိမ္ကလူေတြကို ေကၽြးဖို႔ ပန္းကန္လွလွေလးတစ္ခုထဲ ခုလို ထည့္ျပင္ျပီးသာ ျပၾကည့္လိုက္...ဘယ္ဆိုင္က ဝယ္လာလဲဆိုျပီး ေမးၾကမွာ အေသအခ်ာပဲရယ္။ ေဘးမွာက သူနဲ႔တြဲစားဖို႔ အလိုက္ဖက္ဆံုးျဖစ္တဲ့ ထမင္းျဖဴပူပူေလး တစ္ပန္းကန္ကိုပါ အသင့္ျပင္ထားလိုက္ရင္..ကဲ ဘာေတြမ်ား ထပ္လိုေသးလဲ ေျပာၾကည့္ၾကည့္? 😍
"စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ ေစ်းၾကီးေပးစားရတဲ့ စီခၽြမ္စတိုင္လ္ "မာလာၾကက္တံုးေျခာက္စပ္ေၾကာ္" တစ္ပြဲ ကိုယ့္မ်က္စိေရွ႕ အတိုင္းအထက္အလြန္ ေမႊးၾကိဳင္တဲ့ အေနအထားနဲ႔ ေရာက္ေနတာကို မယံုႏိုင္ဘူး မနႏၵာရယ္" ဆိုျပီး ျဖစ္သြားမယ္ 😋
ကိုယ္ကေတာ့ ခ်က္ျပီး..ဓာတ္ပံုရိုက္ျပီးျပီဆိုတာနဲ႔ ခုလို ထမင္းျဖဴတစ္ပန္းကန္နဲ႔ စီခၽြမ္စတိုင္လ္ "မာလာၾကက္တံုးေျခာက္စပ္ေၾကာ္" ကို စားေတာ့တာ...ရွဴးရွဴးရွဲရွဲ နဲ႔ ထမင္းတစ္ပန္းကန္ ဘယ္လို ကုန္လို႔ ကုန္သြားမွန္း မသိလိုက္ပါဘူးေနာ္။ 🥰
ကဲ...ဒါ့ေၾကာင့္ အားလံုးလည္း Nandar's Kitchen မွာ မနႏၵာ ေျပာျပသြားတဲ့ နည္းေလးေတြအတိုင္း စီခၽြမ္စတိုင္လ္ "မာလာၾကက္တံုးေျခာက္စပ္ေၾကာ္" ကို အိမ္မွာ လုပ္ျဖစ္ေအာင္ လိုက္လုပ္စားၾကည့္ျပီး အေျခအေနဘယ္လိုရွိလဲ လာေျပာျပၾကေနာ္ 😉✌🏼
Ref:#NandarsKitchen FB ;https://www.facebook.com/117107125660723/posts/292101671494600/
No comments:
Post a Comment